Za zatvorenými dverami – 7 otázok pre gynekológa, ktoré sa bojíte opýtať

  Kategórie: Tehotenstvo,
6 min
10. okt'17

Vyšetrenie u gynekológa je pre mnohé ženy nepríjemné, podľa prieskumov sa až polovica žien gynekológa hanbí a tak podceňujú preventívne prehliadky a vyhľadajú ho, až keď pociťujú ťažkosti. V tehotenstve musí ísť váš ostych bokom, pretože zdravie bábätka je prvoradé. Napriek tomu existujú otázky, ktoré ženy svojmu lekárovi nepoložia a radšej odpovede na ne hľadajú na diskusných fórach. Tu je 7 najčastejších otázok.

Môžu antikoncepčné tabletky spôsobiť neplodnosť?

Antikoncepcia mnohým ženám pomáha zabudnúť na bolestivú menštruáciu, nepravidelný cyklus, migrény či zlú pleť. Čo sa však stane, ak vysadíte tabletky a budete chcieť otehotnieť? Nemôže vám dlhodobé užívanie antikoncepcie spôsobiť neplodnosť? Keď sa zamyslíte na tým ako funguje, prídete na to, že nie. Zjednodušene vysvetlené, hormonálna antikoncepcia navodzuje u ženy stav podobný tehotnosti, čím sa zabráni dozrievaniu vajíčka a jeho uvoľneniu, preto nemôže dôjsť k oplodneniu.

Gynekologická ambulancia

Dlhodobé štúdie ukázali, že pravdepodobnosť otehotnenia do 1 roka od vynechania antikoncepcie je 72 až 94 %, teda úplne rovnaká ako u žien, ktoré antikoncepciu nebrali (tam je to 80 %). To, že mnoho žien z neplodných párov bralo hormonálnu antikoncepciu je dané tým, že jej užívanie je rozšírené. Kedysi bola hormonálna antikoncepcia dokonca používaná na liečbu žien, ktoré nemohli otehotnieť, pretože po náhlom vysadení tabliet sa im obnovila ovulácia.

Môžem dostať v tehotenstve mykózu?

Mykóza je pomerne bežná infekcia, aspoň raz v živote sa s ňou až 75 % žien. Veľmi často sa objavuje aj v priebehu tehotenstva. Mykotické infekcie trápia tehotné ženy v dôsledku narušenia prirodzenej rovnováhy vaginálneho prostredia a so stúpajúcou hladinou hormónu estrogénu – znižuje sa kyslosť v pošve a tým sa narušuje jej ochranný systém. Príznakmi sú svrbenie vo vnútri pošvy aj na vonkajších rodidlách, bolesť (pri močení a pohlavnom styku), začervenanie a opuch, prípadne biely výtok.

Liečba mykózy v tehotenstve je náročnejšia ako u netehotných, lebo odpoveď na liečbu býva pomalšia. Ak by sa však infekcia nepreliečila, kvasinky môžu preniknúť maternicovým hrdlom a infikovať plodovú vodu. Dieťatko by sa potom narodilo s príznakmi vrodenej kandidózy. Voľne dostupné lieky na liečbu mykózy si v tehotenstve neaplikujte bez toho, aby ste sa poradili so svojím gynekológom!

Môže mi pohlavný styk v tehotenstve ublížiť?

Tehotenstvo neznamená koniec vášho sexuálneho života. Sexuálny život v tomto období je prirodzenou súčasťou partnerského života. Prvé mesiace, počas ktorých ženy väčšinou pociťujú nevoľnosť, nemajú na intímne chvíľky náladu. Ďalšie mesiace tehotenstva by vám mali dodať elán a energiu a zvýšená hladina hormónov prispeje k tomu, že milovanie budete prežívať intenzívnejšie.

Gynekologické problémy

V závislosti od štádia tehotenstva si budete musieť nájsť vhodné a pohodlné polohy. O dieťatko nemusíte mať strach, v maternici je chránené a kŕčok maternice je uzatvorený až do pôrodu, takže penis mu neublíži. Pokiaľ vám váš gynekológ odporučí v tehotenstve používanie kondómov alebo sex úplne zakáže, počúvajte ho. Dôvodmi sexuálnej abstinencie v tehotenstve môžu byť nečakané vaginálne krvácanie, riziko predčasného pôrodu, nízko uložená placenta, uvoľnený kŕčok maternice či viacnásobné tehotenstvo.

Môžem si odtekanie plodovej vody pomýliť s únikom moču?

Odtekanie plodovej vody nevyzerá tak dramaticky ako vo filmoch – ako keď pod vami praskne balón naplnený vodou. Väčšinou je to skôr pomalé unikanie tekutiny v malých množstvách. A pretože plodová voda nemá svoju špecifickú farbu alebo zápach, niektoré ženy si ju môžu pomýliť s inkontinenciou (únikom moču) alebo s vaginálnym výtokom, pretože odtok plodovej vody nemusí byť sprevádzaný kontrakciami. Ak si nie ste istá, prineste vzorku takéhoto výtoku na vložke k svojmu lekárovi alebo na centrálny príjem. Jednoduchým testom zistia, či je to plodová voda.

Za normálnych okolností je plodová voda číra, plodová voda sfarbená do zelena ale krvou môže signalizovať problém. Preukázaný odtok plodovej vody je dôvodom na prijatie do nemocnice bez ohľadu na to, v ktorom týždni tehotenstva žena práve je. Signálom, že sa pôrod blíži, je aj odchod hlienovej zátky – hustého hlienu s malou prímesou krvi.

Môže mi pri tlačení pri pôrode uniknúť aj obsah čriev?

Pôrod je náročný proces. Preto by mamičky mali absolvovať predpôrodný kurz aj s psychologickou prípravou, kde sa dozviete detaily pôrodu. Pri pôrodných tlakoch môžu vyjsť aj obsah čriev, čo rodička nedokáže ovplyvniť. Lekári bývajú na sprievodné javy pôrodu pripravení, takže ak sa vám podobná vec stane, nemusíte cítiť hanbu. Z tohto dôvodu sa pred pôrodom robí klystír – črevný výplach, ktorý očistí hrubé črevo od všetkých nečistôt.

Tehotná žena ultrazvuk

Klystír vám môže spraviť zdravotnícky personál – do konečníka zavedie tenkú hadičku, cez ktorú natlačí roztok, ktorý vás dôkladne prečistí. Alebo si ho môžete zakúpiť v lekárni a jednoducho aplikovať doma, aby ste sa vyhli tejto procedúre v nemocnici. V niektorých nemocniciach už dnes dostanete miesto klasického klystíru čípok. Príroda niekedy zariadi všetko aj sama, mnoho žien zažije pred pôrodom hnačky, čo je vlastne prirodzené čistenie tela.

Môže mi pohlavný styk priskoro po pôrode ublížiť?

Začiatok sexuálneho života po pôrode je u každej ženy iný. Všeobecne sa hovorí o 6 týždňoch, ktoré sú potrebné na to, aby sa u ženy vytratili tehotenské zmeny a následky pôrodu. Šestinedelie sa spomína už v Starom zákone. Realita je však taká, že niektorej žene nestačí ani 8 týždňov, iná je fit už po 3, preto sa treba riadiť vlastnými pocitmi.

So začiatkom pohlavného života po pôrode sa zvyčajne čaká do kontrolného vyšetrenia po šestinedelí. Prvé pokusy môžu sprevádzať tlaky, bolesti, nepríjemné pocity sucha či pocit roztiahnutej pošvy. Všetky tieto stavy by mali zmiznúť najneskôr do 6 mesiacov. Nezabúdajte, že dojčenie nie je prirodzenou ochranou pred počatím, ak teda nechcete dve deti po sebe s minimálnym odstupom, radšej pri sexe používajte ochranu!

Môže mi po pôrode navždy zostať oslabené panvové dno?

Tehotenstvo a pôrod sú pre svaly panvového dna veľkou záťažou. Ochabnuté panvové dno po pôrode sa prejavuje nechceným únikom moču (pri kýchaní a kašli, zdvíhaní bremien, pri smiechu) a v niektorých prípadoch aj únikom stolice. Tiež je spájané s bolesťami v panvovej oblasti, v oblasti bedier a aj pri pohlavnom styku. V prvom rade vás musia vyšetriť gynekológ a urológ. Najčastejšou formou liečby je cvičenie, odporúča sa napríklad Kegelovo cvičenie na panvové dno, ktorý by malo za 10 týždňov priniesť prvé výsledky.

Tehotná žena vyšetrenie

Posilňovanie svalstva môže za vás spraviť aj stimulačné kreslo, ktoré vykonáva neurotréning ťažko trénovateľných svalov a spevňuje a regeneruje vnútorné panvové svaly, ktoré prakticky nedokážeme ovládať. V pražskom Ústave péče o matku a dítě v Urogynekologickom centre túto metódu používajú čo najskôr po pôrode, aby sa panvové svaly rodičiek rýchlo zregenerovali a zamedzilo sa neskorším zdravotným problémom. Neliečené oslabené panvové dno môže ženám skomplikovať bežný život. V pokročilom štádiu povolených svalov je náprava namáhavejšia a vyžaduje si viac trpezlivosti a precíznosti.