Chrípka útočí: ako pred ňou uchrániť deti?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
4 min
20. feb'18

Chrípka je postrachom každej zimy a rodičia sa rok čo rok obávajú toho, že ochorie aj ich dieťatko. Pri chrípke je najdôležitejšia prevencia, no aj tak sa jej niektoré deti ani ich rodičia nevyhnú. Ako sa pred ňou uchrániť a čo robiť, keď už zavítala aj k vám domov?

Na bežnú chrípku sa už v dnešnom modernom svete neumiera, ale to neznamená, že treba jej príznaky ignorovať. Nevyležaná choroba sa vo väčšine prípadov zvykne vrátiť, a aj keď deti zvládajú choroby statočnejšie, chrípku netreba podceňovať. V prípade choroby je návšteva lekára prvým krokom k liečbe.

Chrípka či nachladnutie?

Nie každý vie na prvý pohľad rozoznať chrípku od angíny či nachladnutia. Tieto choroby majú iný nástup, priebeh a aj spôsob liečby. Kým chrípka nastupuje okamžite a má naozaj rýchly nástup, nachladnutie prichádza pomaly a dieťatko sa môže oslabene cítiť pár dní pred vypuknutím choroby.

Typickým príznakom, podľa ktorého rodičia najčastejšie identifikujú chrípku, je teplota alebo, naopak, zimnica. Tá je pri prechladnutí veľmi zriedkavá. Chrípku sprevádza aj bolesť hlavy a svalov a celková slabosť. No a kým prechladnutie prejde v priebehu týždňa, slabosť z chrípky môže človek cítiť aj tri týždne po “odležaní” choroby.

Príznaky chrípky

Ako sa brániť?

Najjednoduchšiou prevenciou je očkovanie, no to proti chrípke sa u nás využíva len veľmi málo. Očkuje sa však v období októbra a novembra, pretože prvé chrípkové obdobie začína už v decembri. Kým sa v tele vytvorí protilátka, potrvá to až 14 dní, preto treba na očkovanie myslieť ešte predtým, ako chrípková epidémia prepukne. Chrípka ako vírusové ochorenie každý rok mutuje, takže aj očkovanie je dobré opakovať každých 6 až 12 mesiacov.

Existujú však aj iné preventívne opatrenia, ktoré treba dodržiavať po celý rok. Dôležité je dostatočné vetranie miestností, a to aj počas chrípky. Netreba zabúdať ani na hygienu - umývanie rúk, kýchanie a kašľanie s rukou pred ústami a nosom. Imunitu môžete posilniť aj pravidelným prísunom ovocia a zeleniny a pohybom či dokonca otužovaním. Ak sa vám dieťatko sťažuje na to, že sa necíti zdravo, neposielajte ho zbytočne do škôlky či do školy. V prostredí plnom iných detí sa choroba môže prebudiť rýchlejšie. Treba sa tiež strániť zafajčených priestorov.

Keď chrípka zaútočí

Návštevu lekára neodkladajte a choďte k nemu s dieťatkom už pri prvých náznakoch choroby. Keďže antibiotiká sa na chrípku nepredpisujú, lekár dieťatku naordinuje lieky na zníženie horúčky, dostatočný príjem tekutín a vitamíny, najmä vitamín C. Chrípka ako vírusové ochorenie môže byť sprevádzané bakteriálnym ochorením, a až v tom prípade lekár predpíše dieťaťu antibiotiká.

Vysoké horúčky dieťatku zmiernite studenými obkladmi a nezabudnite pravidelne vetrať miestnosť, v ktorej sa dieťatko lieči. Je prirodzené, že malý maródik nemá chuť do jedla, tak ho k tomu ani nenúťte. V priebehu choroby sú najlepším liekom na choré telo aj na dušu rôzne kaše s piškótkami či klasická slepačia polievka.

Horúčka

Domáci čaj proti chrípke

Každý pozná jednoduchý zázvorový čaj, ktorý dokáže zázraky. Jeho špecifická chuť sa dá zjemniť medom a citrónom, čo ešte viac posilňuje jeho účinky. A ak z neho chcete úplnú protichrípkovú bombu, pridajte ešte kurkumu a kajenské korenie. Tieto druhy korenia posilňujú imunitný systém, pôsobia preventívne proti chrípke a prechladnutiu a majú úžasné antibakteriálne účinky.

Ingrediencie (na jednu šálku)

  • šálka vody
  • 1 čajová lyžička kurkumy (čerstvej alebo sušenej)
  • 1 čajová lyžička čerstvého zázvoru
  • 1 stonka nasekanej citrónovej trávy
  • štipka kajenského korenia
  • 2 čajové lyžičky medu
  • pár kvapiek citrónovej šťavy

Postup

Zázvor, kurkumu a kajenské korenie dajte do hrnca s vodou, počkajte, kým voda zovrie a varte ešte 5 minút. Potom pridajte citrónovú trávu a nechajte trochu vylúhovať. Na záver čajík preceďte, počkajte, kým trochu vychladne a ochuťte medom a citrónom. Tento jednoduchý čajík dokáže zázraky!

Čaj proti chrípke

Chrípku nepodceňujte. Keď chcete, aby sa jej vaše dieťatko vyhlo, stavte na prevenciu. Príliš sterilné prostredie deťom viac škodí ako pomáha, pretože ich telo si nedokáže prirodzene vytvoriť protilátky. Dovoľte deťom hrať sa v pieskovisku s rovesníkmi, naučte ich papať ovocie a zeleninu a dbajte na dostatočnú hygienu. Nedovoľte chrípke zaútočiť.