Jesenné choroby útočia! Ako sa pred nimi brániť?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
08. okt'18

V tomto krásnom farebnom období prichádza nielen jeseň, ale aj choroby s ňou spojené. Spojte si rýchlu zmenu počasia, nástup do školy či do škôlky a falošné jesenné slniečko a oslabená imunita je na svete. Ako sa pred jesennými nástrahami v podobe chorôb brániť a čo robiť v prípade, že je vaše dieťatko už choré?

Sú deti, ktoré prechod z leta do jesene a neskôr do zimy prežijú bez soplíkov a kašľa, a potom sú tu také, ktoré už pri prvom náznaku ochladenia ochorejú. Aj napriek tomu, že jeseň patrí medzi najkrajšie ročné obdobia, je sprevádzaná tiež ochoreniami, ktorými sa v detstve nevyhne zrejme žiadne dieťa. Prečo je to tak a ako sa pred týmito nástrahami brániť?

Prečo práve v jeseni?

To, že počet ochorení v prechodnom období stúpa, je síce zapríčinené zmenou počasia, no nie v tom zmysle, ako si zrejme myslíte. Staré známe “prechladol si, lebo je vonku zima” je vlastne mýtus. Prechladenie vzniká preto, že ľudia zrazu trávia oveľa viac času v uzavretých priestoroch, kde sa množia a roznášajú baktérie, a to aj vplyvom kúrenia z klímy. Deti, ktoré leto zvykli tráviť na čerstvom vzduchu, sú zrazu väčšinu dňa zatvorené v priestoroch školy či škôlky a oveľa častejšie prichádzajú do priameho kontaktu so spolužiakmi a učiteľmi, ktorí môžu byť hostiteľmi baktérií a vírusov. Všetky tieto faktory teda môžu za to, že šírenie mýtu prechladnutia a chrípky kvôli chladnému počasiu má taký úspech.

Chripka dieta lekar

Rozoznáte chrípku od prechladnutia?

Možno vás to prekvapí, no nie každý vie rozoznať chrípku od prechladnutia a ešte stále sa nájdu rodičia, ktorí chrípku považujú za akýsi ďalší stupeň prechladnutia. Pravdou však je, že medzi týmito ochoreniami je pár rozdielov, ktoré stoja za povšimnutie a uľahčia tiež diagnostiku ochorenia a jeho následnú liečbu. Tu sú najvýraznejšie rozdiely medzi chrípkou a prechladnutím:

  • Kým chrípka vírusové ochorenie, angína, teda prechladnutie, je infekčná a vo väčšine prípadov ide o bakteriálnu infekciu.
  • Chrípka má rýchly nástup, zatiaľ čo prechladnutie sa prejavuje postupne.
  • Chrípka je sprevádzaná horúčkami, počas prechladnutia sa teplota zvykne iba mierne zvýšiť.
  • Prechladnutie sa prejavuje najmä zápalom hrdla, soplíkmi, kýchaním a môže vyústiť do hnisavej angíny. Chrípka sa, naopak, prejavuje hlavne bolesťami hlavy, kĺbov a svalov.
  • Počas prechladnutia človek pociťuje mierne nechutenstvo, počas chrípky väčšie a dlhotrvajúce.
  • Odlišná je nielen doba liečby, ktorá je pri chrípke výrazne dlhšia, ale aj spôsob. Chrípka sa nelieči antibiotikami, pretože tie na vírus chrípky neúčinkujú.Prechladnutie soplik

Prevencia a budovanie imunity

Aj vy sa pýtate, ako budovať imunitu dieťatka, keď všade navôkol je toľko rizikových faktorov? Dobrou správou je, že sa to naozaj dá, no nie je to zadarmo. Základom je pestrá a zdravá strava bez zbytočných sladkostí, konzervačných látok a produktov s nulovou výživovou hodnotou. Imunita sa začína budovať už počas prijímania materského mlieka, no pokračuje aj príkrmami. Postarajte sa o to, aby bol jedálniček vašich detí naozaj pestrý a plný nielen ovocia a zeleniny, ale aj kvalitných mliečnych výrobkov a mäsa bez zbytočných nebezpečných hormónov. Zamerajte sa preto na lokálnych pestovateľov a dodávateľov a zaujímajte sa o to, čo rodine položíte na tanier.

Samozrejme, stravou sa posilňovanie imunity nekončí. Dôležitá je tiež dostatočná hygiena, avšak nie prehnaná. Sterilné prostredie a množstvo dezinfekčných a antibakteriálnych prostriedkov narobí viac škody ako úžitku. Dostatočnou hygienou sa myslí skôr pravidelné umývanie rúk po príchode domov zo školy či po použití toalety. Trochu špiny za nechtami po hre na ihrisku je úplne v poriadku, nechcete predsa, aby vaše dieťatko vyrastalo v sterilnom prostredí, kde imunita nemá šancu posilniť sa.

Hygiena a správne zloženie jedálnička patrí medzi základy, vďaka ktorým sa imunita dieťatka posilní. Samozrejmosťou by však mal byť tiež dostatočný pohyb na čerstvom vzduchu, ale aj počas hodín telesnej výchovy. Vyberte sa s deťmi počas víkendu na prechádzku či výlet na bicykli alebo kolobežkách a imunitu si posilníte všetci. Nezabúdajte tiež na kvalitný spánok, počas ktorého sa produkuje hormón spánku melatonín. Počas spánku sa organizmus regeneruje najrýchlejšie, preto netreba jeho silu podceňovať.

Imunitu oslabuje aj stres a ak máte pocit, že deti ho nezažívajú až tak ako dospelí, ste na omyle. Dobre si premyslite, či vaše deti potrebujú toľko krúžkov a iných mimoškolských aktivít, ktoré ich oberajú o drahocenný voľný čas. Vyberte iba tie, na ktorých sa spolu s deťmi zhodnete a na zvyšok zabudnete. Je síce pekné, ak majú deti mimo školy záujmy, no nie je dobré zaťažovať ich krúžkami päť dní v týždni. Doprajte im dostatok voľného času a odbremeňte ich od stresujúcich aktivít, ktoré imunitnému systému ani trochu neprospievajú.

Chripka dieta postel

Probiotiká vs. antibiotiká

Stáva sa, že aj napriek všetkým preventívnym opatreniam sa dieťatko prechladnutiu či chrípke nevyhne. Ak patríte medzi rodičov, ktorí aj pri nepatrnom náznaku choroby utekajú k lekárovi a dožadujú sa antibiotík, skúste tento postoj prehodnotiť. Bola vášmu dieťatku diagnostikovaná chrípka a doktor trvá na tom, že antibiotiká nepredpíše? Nechajte lekára, nech vám vysvetlí svoje rozhodnutie, ktoré je správne.

Antibiotiká totiž zaberajú iba na bakteriálne infekcie a ako sme už v úvode spomenuli, chrípka patrí medzi vírusové ochorenia. Antibiotiká počas chrípky predpíše lekár iba vtedy, keď sa vírusové ochorenie rozšíri aj o baktérie. Chrípka sa v prvom rade lieči poctivým ležaním v posteli, čajíkmi, vitamínmi a probiotikami. Práve tie sa postarajú o vznik prospešných baktérií, ktoré pomáhajú budovať imunitný systém. Nájdete ich nielen vo forme tabliet, ale hlavne v kyslomliečnych výrobkoch či kvasenej zelenine.

Probiotiká sa odporúčajú aj ako doplnok pri liečbe antibiotikami, ktoré tieto dobré baktérie ničia. Zbytočné, a najmä nadmerné užívanie antibiotík môže v konečnom dôsledku viac uškodiť ako pomôcť, pretože organizmus si na ne vybuduje toleranciu a v čase, kedy ich bude vaše dieťatko skutočne potrebovať, už nezaberú.

Chcete mať zdravé deti po celý rok a vyhnúť sa ochoreniam v prechodnom období? Postarajte sa o dostatočný pohyb, čerstvý vzduch a zdravú stravu, nezabúdajte na prevenciu a v prípade ochorenia s deťmi ostaňte doma tak dlho, ako si to ich zdravotný stav bude vyžadovať. Ich zdravie sa vám odvďačí nielen teraz, ale aj v budúcnosti.