Choroba ruka-noha-ústa: novodobý strašiak?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
19. nov'18

Zvýšená teplota, bolesť brucha, škrabanie v krku… aj vám sa zdá, že ide o typické príznaky prechladnutia? Po pár dňoch sa však k týmto symptómom pridajú vyrážky a zrazu je jasné, že diagnóza nebude až taká jednoznačná. Zoznámte sa s tzv. siedmou chorobou, vo svete známejšou pod názvom ruka-noha-ústa.

Vírusové ochorenie ruka-noha-ústa (z anglického hand-mouth-foot disease, HMFD) patrí medzi vysokonákazlivé vírusové ochorenia, a hoci sa vyskytuje najmä v krajinách Ázie, ani v našich končinách už nepatrí k nováčikom. Najčastejšie postihuje deti do 10 rokov a okrem príznakov typických pre prechladnutie sa prejavuje nepríjemnými vyrážkami. Pýtate sa, kde ho vaše deti môžu chytiť a ako sa dá liečiť? Čítajte.

Ako sa ochorenie prenáša?

Keďže ide o ochorenie spôsobené tzv. enterovírusom (v našich končinách ide najčastejšie o Coxsackie vírus A10 a A16), prenáša sa kvapôčkovou infekciou pri kýchaní či smrkaní, ale aj stolicou, a to najmä u detí, ktorým sa často menia plienky či u tých, ktorí si po použití toalety alebo hraní na ihrisku nedostatočne umyjú ruky. Enterovírusové ochorenie HMFD sa vyskytuje najmä v detských kolektívoch, zriedkavo však postihuje aj dospelých so slabým imunitným systémom.

V súčasnosti ide o pomerne bežné ochorenie, ktorým sa deti nakazia najmä na pieskoviskách, v detských kútikoch a v škôlke, no ani domáce prostredie nemusí byť výnimkou. Nákaza sa najčastejšie šíri od jari do jesene, a to preto, že deti vtedy trávia veľa času na ihriskách. Ochorieť však môžu aj v zime, no ide skôr o ojedinelé prípady. Neexistuje presný počet nakazených detí, pretože nie vždy lekári ochorenie diagnostikujú správne. Keďže vírus spôsobuje nepríjemné pľuzgieriky a vyrážky, je veľmi jednoduché pomýliť si ho s alergiou či herpesom.

Ruka noha usta vyrazka

Najčastejšie príznaky

Choroba ruka-noha-ústa sa spočiatku prejavuje ako klasické prechladnutie so zvýšenou teplotou a bolesťou hrdla a jej inkubačná doba je 3 až 7 dní. K týmto prvotným symptómom sa neskôr pridá strata chuti do jedla, únava, brnenie v končatinách a po dvoch dňoch od nástupu teploty sa vytvoria prvé vyrážky. Tie sa najčastejšie objavujú v ústnej dutine, no rozšíriť sa môžu aj na tvár, dlane, chodidlá a v extrémnych prípadoch aj na zvyšok tela. Vyrážky spôsobené týmto vírusovým ochorením nepríjemne svrbia, čo vyvoláva nutkanie na škrabanie, no môžu byť aj bolestivé. Dôležité je mať na pamäti fakt, že stolica nakazeného, ktorou sa vírus takisto šíri, je infekčná 4 až 8 týždňov od začiatku infekcie, takže základom je aj po úspešnom vyliečení prísne dodržiavanie hygieny.

Nenáročná liečba bez antibiotík

Ochorenie ruka-noha-ústa sa podobne ako ostatné vírusové ochorenia nelieči antibiotikami, ale zvýšeným príjmom vitamínov, dostatkom tekutín a najmä antihistaminikami, ktoré zmierňujú pocit svrbenia. Liečba choroby trvá približne 7 až 10 dní a keďže ide o vysoko infekčné ochorenie, dieťa neposielajte do škôlky ani do školy.

  • Zamerajte sa na zvýšený príjem vitamínov B a C, dostatočný príjem tekutín a liečbu antihistaminikami a analgetikami.
  • Svrbiace a bolestivé vyrážky potierajte masťami či gélmi s upokojujúcimi účinkami.
  • Na afty v ústach nanášajte lokálny antiseptický prípravok, napríklad Florsalmin alebo Mundisal gel.
  • Deti počas liečby nenúťte do jedla, keďže jedným zo sprievodných príznakov je nechutenstvo sprevádzané zvýšenou tvorbou slín.
  • Podávaje radšej ľahšiu stravu v podobe kaší, vyhýbajte sa koreninám, vyprážaným jedlám a sladkostiam.
  • Obmedzte pobyt na slnku, ktoré zhoršuje stav vyrážok a pľuzgerikov.
  • Všetky hračky v domácnosti vydezinfikujte a pre malého pacienta vyhraďte vlastný uteráčik a príbor.
  • Dbajte na to, aby si deti po každom jedle, ale aj po použití WC a hraní na pieskovisku umyli ruky.

Ruka noha usta hygiena

Pozor na komplikácie

Aj napriek tomu, že ochorenie má mierny priebeh, jeho liečbu netreba podceniť a malého pacienta je potrebné izolovať od kolektívu. Choroba ruka-noha-ústa spôsobená Coxsackie vírusmi A10 a A16 nie je pre detský organizmus nebezpečná a imunitný systém si s ňou poradí sám, pričom kožné prejavy do dvoch týždňov zmiznú. Horšie je to už v prípade nákazy Coxsackie vírusom A6, ktorý postihuje aj dospelých a je sprevádzaný závažnejšími príznakmi. Typickým symptómom je odlučovanie nechtových platničiek, ktoré však nastáva až 1 či 2 mesiace po infekcii. Pridružiť sa môže aj hnačka a iné žalúdočné ťažkosti. Priebeh ochorenia ruka-noha-ústa je závažnejší u novorodencov, u pacientov s kožnými ochoreniami a u ľudí s oslabenou imunitou. Ohrozené sú tiež tehotné ženy, u ktorých môže počas nákazy dôjsť k potratu a rôznych ochoreniam bábätka.

Tak ako všetky vírusové ochorenia, ani chorobu ruka-noha-ústa spôsobenú Coxsackie vírusom netreba podceňovať. Dbajte na dostatočnú hygienu nielen počas jari a jesene, ale počas celého roka a v prípade nákazy dodržujte odporúčania lekára.