Cestovanie autom: tipy a triky pre každého rodiča

  Kategórie: Výchova,
5 min
15. júl'19

Chystáte sa v lete na dovolenku alebo na výlet po krajine autom? Pre deti na zadných sedadlách je niekedy aj polhodinová jazda v aute utrpením a už sa nevedia dočkať jej konca. Ako prežiť dlhú, niekoľkohodinovú jazdu autom s deťmi a nezblázniť sa pritom? Máme pre vás pár užitočných rád!

Čaká vás prvý veľký rodinný výlet autom a vy sa už vopred obávate toho, ako dopadne? Pohodlne sa usaďte a prečítajte si naše tipy a triky, vďaka ktorým bude dovolenkou nielen samotná destinácia, ale aj cesta. Aj s deťmi na zadných sedadlách sa dá jazda zvládnuť bez stresu a so smiechom.

Začíname

Patríte k ľuďom, ktorí balenie nechávajú na poslednú chvíľu a ešte polhodinu pred odjazdom utekajú do supermarketu kúpiť poslednú drobnosť? Nuž, v prípade cestovania s deťmi vás vopred upozorňujeme na to, že baliť sa treba v dostatočnom predstihu, a to aj pár dní vopred. Aj keď všetko nosíte v hlave, napíšte si zoznam a postupne odškrtávajte to, čo zbalíte alebo aspoň položíte ku kufru. Balením vopred sa vyhnete časovej tiesni a stresu, ktorý so sebou balenie na poslednú chvíľu prináša. Myslite na to, že už necestujete iba vo dvojici, ale ste zodpovední za ďalšieho človiečika či dokonca viacerých.

Základom cestovania autom je, prirodzene, dobre pripravené auto. Na cestovanie starou “kraksňou” radšej zabudnite - nechcete predsa, aby sa vám auto pokazilo na diaľnici cestou k vytúženému moru alebo v krajine, ktorej jazykom sa viete ledva pozdraviť. Skontrolujte si, či máte v poriadku servisnú kontrolu a nezabudnite tiež na poistenie vozidla. Samozrejmosťou je plná nádrž, no treba počítať aj s tým, že počas cesty (najmä dlhej) budete určite tankovať.

Cestovanie autom sedacka

Cestujte v noci

Alebo skoro ráno. Väčšina cesty vám v tomto prípade ubehne bez problémov, pretože deti budú spať a vy sa môžete sústrediť na cestu. Podmienkou je však čulý šofér, ktorý si doprial dostatok spánku pred jazdou. Je však možné, že vaše deti sú z cesty autom také nadšené, že nezažmúria ani oka a vás tým pádom ešte viac unavia. Ak viete, že je to aj váš prípad, vyberte sa na cestu radšej za bieleho dňa po kvalitnom spánku a deťom vymyslite pestrý program.

Nech už sa rozhodnete cestovať v akúkoľvek dennú či nočnú hodinu, myslite v prvom rade na bezpečnosť. Deti by mali byť usadené v autosedačkách alebo sedákoch (v závislosti od veku dieťaťa) a mali by byť pripútané. Povinnosť zapnúť si bezpečnostný pás platí aj pre rodičov. Počas cesty dodržujte predpísanú rýchlosť a pri vstupe do cudzej krajiny si všimnite, aká je v mestách a obciach a mimo nich - môže sa to totiž odlišovať od predpisov v našej krajine.

Nude nedajte šancu

Máte zbalené, sedíte v aute a zrazu počujete zo zadného sedadla vetu typu “Je to ešte ďaleko?”. Vtedy viete, že prišiel najvyšší čas vytiahnuť rozptýlenie v podobe hier a hračiek. Na cesty sú ako stvorené kartové hry, ktoré zabavia staršie deti a môžu ich hrať všetci účastníci zájazdu. Menších spolujazdcov zase zabavíte pískacími knižkami, rozprávkami na tablete či audioknihami, ktoré môžete opäť počúvať všetci. Neváhajte pribaliť aj omaľovánky s tvrdými podložkami či rôzne vkladačky. Počas cesty autom však myslite na jedno - nedávajte deťom všetky hračky naraz, ale “dávkujte” im ich postupne. Novú hračku dostanú až vtedy, keď ich tá predošlá naozaj omrzí.

Okrem hier a hračiek, ktoré nájdete v obchodoch, si počas cesty spomeňte aj na tradičné hry z vášho detstva. Rokmi overenou klasikou je napríklad hra Hádaj na čo myslím, pri ktorej potrebujete iba trochu fantázie. Využiť môžete pokojne veci, ktoré ste zazreli počas cesty, no aj tie, ktoré si veziete v kufri auta. Ak vás táto tradičná verzia hry začne nudiť, môžete sa zabaviť aj inak - zahrajte sa na jasnovidcov a predpovedajte, aké auto vás predbehne alebo aké pôjde oproti. Hádať môžete nielen farbu auta, ale aj značku či poznávaciu značku.

Počas dlhej jazdy autom sa môžu deti aj niečo naučiť. Opäť na to stačí využiť okolie, tentoraz dopravné značky, križovatky a dopravné predpisy. Vysvetľujte deťom počas jazdy, čo znamenajú dopravné značky, ktoré míňate a pýtajte sa ich, kto odíde z križovatky ako prvý a prečo. Vďaka tejto edukačnej hre sa deti niečo nové naučia aj počas prázdnin a niektoré dopravné predpisy si oprášite aj vy.

Cestovanie autom kufor

Na čo by ste nemali zabudnúť

Ako sme už spomínali na začiatku, zoznam vecí, ktoré potrebujete zbaliť, vždy pomôže. Okrem nevyhnutných vecí, medzi ktoré patrí nepochybne oblečenie, obuv a kozmetika, si na zoznam pripíšte aj nasledujúce drobnosti, na ktoré by ste mohli v zhone zabudnúť.

  • Lekárnička
  • Kinedryl
  • Tienidlá na okná
  • Voda
  • Občerstvenie
  • Hry a hračky
  • Knižky
  • Cestovné vankúše
  • Dobrá nálada

Kufre sú zbalené, destinácia je uložená v navigácii a vám neostáva nič iné, iba nasadnúť do auta a vyraziť za zážitkami. Tak kam sa s deťmi toto leto vyberiete?

Zabavte sa počas jazdy!