Prečo je brat najdôležitejším človekom v živote svojej sestry?

  Kategórie: Výchova,
4 min
29. nov'16

Mať súrodenca má svoje nesporné výhody. Keď však svojej malej slečne privediete na svet bračeka alebo, naopak, urobíte chlapčekovi radosť roztomilou sestričkou, dáte svojim deťom možnosť nahliadnuť do iného sveta. Pre dievčatká je mladší či starší brat na dlhé roky vlastne jediným skutočným hrdinom.

Súrodenecké vzťahy

Možno by ste mohli namietať, že kľúčovou mužskou postavou v živote dcéry je  otec, skutočnosť je však iná. Zatiaľ čo otcovia si svoje malé princezné zvyknú idealizovať, bratia vidia svoje sestry v skutočnom svetle a milujú ich aj s chybami a pokleskami, o ktorých, samozrejme, vedia všetko. Podľa psychológov sú vzťahy medzi bratmi a sestrami, dokonca aj tie najbúrlivejšie, neoddeliteľnou súčasťou pri formovaní ich vlastnej identity, pretože predstavujú základné spojivo s rodičmi a zároveň akýsi most medzi svetmi oboch pohlaví.

V dobrom aj zlom bez papiera

Výhodou súrodencov je, že sú s vami ako jediní odmalička až do konca života – rodičia svoje deti po čase opúšťajú, partneri a vlastní potomkovia prichádzajú zasa oveľa neskôr. Práve brat je pre ženu jediným človekom, ktorý stojí ako ochranca na jej strane naozaj v dobrom i zlom, a nemusí to potvrdzovať žiadnym oficiálnym sľubom. Hoci, ak má dievča mladšieho brata a nikdy toho „malého otravného špunta“ neberie veľmi vážne, v období dospievania sa karta obráti a stáva sa jej najlepším priateľom.

Bratia slávnych žien

O  krásnom vzťahu medzi bratom a sestrou by mohli rozprávať aj slávne súrodenecké dvojice, ako napríklad hollywoodska herečka Maggie Gyllehall a jej mladší brat Jake, ktorým nerobí problém vyraziť si aj po rokoch spolu na párty. Na svojho brata Alexa nedá dopustiť ani Emma Watson, obľúbená Hermiona z Harryho Pottera, ktorej súrodenec robí často spoločnosť aj na červenom koberci.

Ozaj, vedeli ste, že aj nádherná Scarlett Johansson má dvojičku – brata Huntera? Hoci by sa na verejnosti mohla objavovať v spoločnosti najvychytenejších mužov planéty, často dáva prednosť práve svojmu mužskému alter egu.

Emma Watson s bratom

Herečka Emma Watson si s bratom zapózovala aj v kampani britského módneho domu Burberry.

Prečo je super mať brata?

  • Hoci na prvý pohľad sa brat so sestrou nezriedka k sebe správajú ako pes a mačka, keď ide naozaj do tuhého, dokážu stáť pri sebe aj v tých najťažších situáciách. Brat nemá problém držať sestre stranu aj vtedy, ak ide o výmenu názorov so samotnými rodičmi.
  • Brat sestru vo všetkom podporí. Pomôže jej tajne uniknúť z domu na rande, a pritom ju nespustí z očí, odvezie ju na stretnutie s kamarátkami či na ranný vlak, ochráni ju v škole pred nepríjemnými spolužiakmi.
  • Brat je so sestrou na jednej vlnovej dĺžke. Radi pozerajú rovnaké filmy, smejú sa rovnakým vtipom a narážky chápu lepšie než ich priatelia či kolegovia v práci. No podstatné je, že si neraz rozumejú aj bez slov, dokonca aj vtedy, keď sa vidia po veľmi dlhom čase.
  • Málokedy sa bijú o hračky. Chlapci si držia svoje autíčkárske teritórium, zatiaľ čo dievčatá si kraľujú vo svojej ríši bábik. Zároveň ich však môžu obohatiť hry, pri ktorých sa na dlhé hodiny zabavia spoločne, napríklad detské stavebnice, detské kuchynky či hry na profesie.
  • Chlapci svojim sestrám pomáhajú s fyzicky či technicky náročnejšími úlohami, ktoré nežnému pohlaviu nejdú tak od ruky, či už ide o bicyklovanie alebo šoférovanie.
  • Na druhej strane, vďaka bratom sa dievčatá lepšie vyznajú v mužskom svete, naučia sa, aké triky používajú muži na ženy a do partnerského vzťahu vstupujú zväčša veľmi dobre pripravené.

Samozrejme, nič nie je úplne ideálne a platí to aj v súrodeneckých vzťahoch. Rodiny, kde sa o priazeň rodičov delia sestra s bratom, však majú niečo do seba. Ak stále rozmýšľate nad tým, ako vaša princezná prijme svojho malého bračeka, potom vedzte, že ste jej možno zaobstarali  najlepšieho „parťáka“ do života.