Bonding - čarovný moment po pôrode

  Kategórie: Tehotenstvo,
3 min
14. sep'16

Hovorí sa, že neexistujú dva rovnaké pôrody. Každá žena je iná a kým jedna ani nestihne dôjsť do pôrodnice, druhú trápi dlhý a namáhavý proces narodenia bábätka. Rodičky sa však zhodujú v jednom - stačí prvý kontakt s vašim novorodeniatkom a práve prekonaný pôrod je už len spomienkou. Okamih, kedy sa prvýkrát dotknete vášho dieťatka, je nezabudnuteľným momentom pre každú ženu.

Novorodenec

Bábätko patrí na bruško

Bonding je pojem, ktorý pomenúva silné emocionálne puto medzi matkou a dieťaťom, ktoré vzniká bezprostredne po jeho narodení. Základom pre vytvorenie tohto puta je položenie bábätka na telo (bruško) rodičky ihneď po narodení.

Ide vlastne o pokračovanie spojenia, ktoré bolo medzi dieťatkom a matkou počas tehotenstva. Bábätko je vytrhnuté zo svojho prirodzeného prostredia a práve matka je jeho jediným spojením s prostredím v ktorom žilo doteraz. Pozná jej vôňu, hlas aj tlkot srdca.

Teória pripútania sa, alebo bondingu, vznikla koncom sedemdesiatych rokov a o jej rozšírenie sa postaral lekár Marshall H. Klaus a John H. Kennell. Obaja tvrdili, že prvé minúty až hodiny po pôrode sú kľúčové z hľadiska budovania väzby medzi matkou a dieťaťom. Inšpirovali sa zvieracou ríšou, kde samička odvrhne svoje mláďa, ak jej nebol umožnený kontakt s mláďaťom. Medziľudské vzťahy sú komplikovanejšie a odopretie bondingu nevedie k odvrhnutiu dieťaťa. Existuje však mnoho poznatkov, že práve bonding má pre matku aj dieťa množstvo pozitívnych vplyvov.

Výhody bondingu

Bábatká, ktoré boli položené na matku tzv. koža na kožu, prežívajú omnoho menej stresu "z narodenia" a menej plačú. Ich životné funkcie ako teplota, akcia srdca, dýchanie či regulácia spánkových cyklov sú stabilnejšie.

Bradavky matky svojou vôňou pripomínajú dieťatku plodovú vodu. Tú istú vôňu plodovej vody cíti aj zo svojich ručičiek, ku ktorým si privoniava a inštinktívne ich olizuje. Ak je bábätko položené na telo matky dostatočne dlho (odporúča sa minimálne hodina), častokrát dochádza k tzv. samoprisatiu t.j. bábätko si (práve vďaka vôni) samo nájde cestu k bradavke a bez akejkoľvek pomoci sa prisaje.

Výhody bondingu sú zreteľné aj u matky. Ženy, ktorým bol bonding umožnený, zvládali v prvých mesiacoch materstvo ľahšie a tiež menej často trpeli popôrodnými depresiami. Veľkým pozítivom je jeho vplyv na rozbehnutie laktácie a to vďaka hormónu oxytocínu. Práve bonding podporuje tvorbu tohto homónu, ktorý je potrebný aj na regeneráciu maternice a zmiernenie krvácania po pôrode.

Bonding po pôrode

Keď bonding nie je možný

Kým v zahraničných pôrodniciach je prikladanie novorodenca matke metódou koža na kožu úplnou samozrejmosťou, v slovenských pôrodniciach to nebýva bežnou praxou. Popýtajte sa na možnosti vašej pôrodnice, prípadne vyhľadajte pôrodnicu s titulom Baby friendly hospital.

Niekedy nie je bonding umožnený kvôli zdravotným problémom dieťaťa alebo matky. Príčinou môže byť tiež pôrod sekciou.

Ak vám bonding umožnený nebol, nezúfajte. Po príchode z pôrodnice buďte s vašim bábätkom čo najviac. Prikladajte si ho telo na telo, mojkajte sa s ním a vyskúšajte aj spoločné spanie. Pre silný emocionálny vzťah s dieťatkom sú potrebné mesiace aj roky. Psychológovia odporúčajú zahŕňať dieťa láskou a dostatočnou pozornosťou.