Bezpečnosť na pláži: Čo všetko treba dodržať?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
15. jún'21

S blížiacim sa letom a letnými dovolenkami sa zbavujeme nielen vrstiev oblečenia, ale aj opatrnosti. Stačí malá chvíľka nepozornosti a vaše deti sa môžu dostať do ťažkostí. Letné dovolenky pri mori sú plné slnka, horúceho piesku, osviežujúcej vody a zábavy, ale v týchto pohodových dňoch číha aj nebezpečenstvo. Ako sa mu vyhnúť a ako sa postarať o maximálnu bezpečnosť detí?

Plánujete stráviť deň na pláži? Porozprávajte sa deťmi vopred o tom, ako to bude na pláži vyzerať, na čo si majú dávať pozor a ako sa treba v blízkosti vody a vo vode správať. Ak necháte tento rozhovor na poslednú chvíľu a o bezpečnosti na pláži deťom začnete rozprávať až pod slnečníkom, riskujete, že nebudete mať ich plnú pozornosť. Tá už bude zamestnaná novými, vzrušujúcimi podnetmi.

Plávanie v bazéne vs. plávanie v mori

Plávanie v mori (ale aj v jazere) je iné ako plávanie v uzavretom bazéne. Vyžaduje si oveľa viac zručnosti a fyzickej námahy. Voda je nepredvídateľná, nie sú v nej žiadne rebríky, schodíky a betónové bariéry, ktorých by sa deti mohli kedykoľvek zachytiť. Hĺbka vody sa môže veľmi rýchlo zmeniť a deti po pár metroch nebudú cítiť pevné dno pod nohami, na ktoré sa môžu v bazéne vždy spoľahnúť.

Práve tieto rozdiely môžu deťom skomplikovať kúpanie v mori. Vopred svojich malých plavcov pripravte na to, čo ich vo vode čaká. Pred dovolenkou ich môžete zapísať aj na špeciálny kurz venovaný plávaniu v otvorenej vode, ktorý je spojený s lekciou prežitia. Dôležité je tiež neotáčať sa moru chrbtom. Čelom k vlnám majú deti (ale aj dospelí) oveľa väčšiu šancu zostať vzpriamene, pretože vlnám čelia a vidia, kedy prichádzajú.

Skvelý spôsob, ako si v mori oddýchnuť a načerpať silu bojovať s vlnami, je naučiť sa plávať na chrbte, resp. splývať. Výhodou je, že slaná morská voda nadnáša, preto je splývanie v mori omnoho jednoduchšie ako vznášanie sa na hladine jazera. Táto zručnosť poskytne rodičom alebo plavčíkom dostatok času, aby sa v prípade potreby dostali k unavenému dieťaťu.

Bezpecnost plaz more

Rukávniky a kolesá nie sú hanbou

Nepodceňujte nielen rozhovor o správaní na pláži, ale ani potrebnú výbavu. Vstúpiť do mora s nafukovacími rukávnikmi alebo kolesom nie je žiadna hanba. Deťom tieto pomôcky dodajú potrebnú podporu a aj vy sa budete cítiť pokojnejšie. Alternatívou sú aj detské záchranné vesty, vďaka ktorým deti ešte lepšie uvidíte. Plávacie pomôcky odporúčame otestovať najprv v bazéne, aby ste mali istotu, že deťom perfektne sadnú a neprekážajú im.

Príchod na pláž

Príchod na pláž zaliatu slnkom a s vodou na dohľad u detí s najväčšou pravdepodobnosťou vyvolá poriadnu dávku vzrušenia a na reči o bezpečnosti už môže byť neskoro. Pokúste sa deti upokojiť a požiadajte ich, aby vám zopakovali pravidlá, ktoré ste si doma stanovili. Opakovanie je v tomto prípade naozaj matkou múdrosti a vy vďaka tomu budete vedieť, že vám deti skutočne venovali pozornosť a vedia, čo ich na pláži čaká.

Preskúmajte spolu s deťmi celú pláž, nájdite stanovisko plavčíkov (ak na pláži nejakí sú) a ukážte deťom cestu z vody späť k vášmu miestu. Sledujte spolu more a všímajte si, aké sú vlny. Na prvý pohľad sa more môže zdať veľmi pokojné, ale toto zdanie je niekedy klamlivé.

Stanovte si s deťmi miesta, za ktoré už nepôjdu. Oficiálne pláže majú územie väčšinou vytýčené bójami s ochrannou bariérou, no aj tá môže byť pre vaše deti príliš vzdialená. Najbezpečnejšie je pohybovať sa pozdĺž brehu, ale je prirodzené, že v týchto miestach sa deti začnú rýchlo nudiť. Ak chcú plávať vaše deti až za vami určenú hranicu, preplávajte túto vzdialenosť niekoľkokrát s nimi, aby ste sa uistili, že to zvládnu, no ani potom ich nenechávajte bez dohľadu.

Na pláži je vždy veľa podnetov a stačí krátky okamih nepozornosti, ktorý sa môže skončiť nešťastne. Práve preto by vaše deti mali mať vždy “parťáka”, ktorý bude plávať spolu s ním. Možno táto rola pripadne práve vám, ale zhostiť sa jej môže aj súrodenec alebo kamarát či kamarátka, ktorému/ktorej dôverujete.

Bezpecnost plaz slnecnik

Vždy na očiach

Najdôležitejšie pravidlo, ktoré platí pre rodičov, je mať svoje deti stále na očiach a nespúšťať z nich zrak. Pobyt pri vode, zvuk vĺn a horúce slnko dokážu rýchlo unaviť aj dospelého a myšlienka na zdriemnutie na pláži znie veľmi lákavo. Nemali by ste jej podľahnúť, obzvlášť ak ste jediný dospelý sprievod. Ideálny scenár je taký, že vždy, keď sú vo vode deti, ste tam aj vy. Je však pochopiteľné, že aj rodič si potrebuje oddýchnuť. V tom prípade sa posaďte na breh a sledujte deti, ktoré sa hrajú vo vašej blízkosti. Ak ste na pláži s partnerom alebo inou dospelou osobou, v pozorovaní detí sa v prípade potreby striedajte.

Hydratácia a ochrana pokožky

Nevyhnutnou súčasťou pobytu na pláži nie sú iba plávacie pomôcky, ale aj tekutiny a, samozrejme, krém s ochranným faktorom. Avšak nie všetko, čo je tekuté, deťom automaticky dopĺňa potrebné tekutiny. Pitný režim dodržiavajte pitím čistej vody, poprípade neperlivými minerálnymi vodami a nesladenými bylinnými čajmi. Príjem tekutín počas pobytu na slnku zvýšte oproti bežnému dňu pokojne aj dvoj- až trojnásobne.

Druhou nevyhnutnosťou je už spomínaný opaľovací krém s vysokým ochranným faktorom. Deti ním nestačí natrieť iba raz, ale niekoľkokrát počas dňa, ideálne vždy po príchode z vody a osušení. Pred úpalom deti ochránite aj klobúčikom, šiltovkou, slnečnými okuliarmi a tiež plavkami alebo oblečením, ktoré zakryje väčšiu časť tela. Všímajte si príznaky úpalu, ktoré rodičia často pripisujú vysokým teplotám vzduchu a únave z vody. Ak do vody pustíte dieťa s úpalom, môže sa veľmi rýchlo unaviť a váš výlet sa skončí skôr, ako by ste čakali.

Deň na pláži nemusí byť pre rodičov postrachom. Stačí niekoľko preventívnych opatrení a dodržiavanie vopred stanovených pravidiel a krásny deň pri mori či pri jazere si môže naplno užiť celá rodina.