5 rád, vďaka ktorým bude návšteva detského ihriska bezpečná

5 min
29. apr'22

S dlhoočakávaným oteplením aj detské ihriská otvárajú svoje brány a na všetkých šmykľavkách, hojdačkách či v pieskoviskách sa ozýva čoraz viac detského smiechu. Nie je však žiadnym tajomstvom, že niektoré detské úrazy sa stanú práve na verejných ihriskách, kde má za dieťa plnú zodpovednosť jeho rodič. Ako sa vyhnúť zraneniu a vrátiť sa domov z detského ihriska iba s krásnymi zážitkami?

1. Skontrolujte vybavenie ihriska

Pády, triesky, odreté kolená, ale aj zlomeniny si deti domov často prinesú práve z detského ihriska. Dôvodom môže byť nielen hyperaktivita detí, ale aj nesprávne, zastarané vybavenie detských ihrísk. Ak máte vo svojom okolí viacero ihrísk, navštevujte s deťmi tie, ktoré sú zmodernizované. Pod preliezačkami, hojdačkami a šmykľavkami by mal byť mäkký povrch, nie tvrdý a horúci asfalt alebo betón. Vyhýbajte sa vybaveniu, ktoré má už svoje najlepšie roky za sebou - hrdzavým plochám, ostrým hranám, odlupujúcej sa farbe (dokonca s prímesou olova a iných nebezpečných látok) alebo odštiepenému drevu.

2. Pozor na povrchy šmykľaviek

Šmykľavky lákajú už malé deti, ktoré počas tejto zábavy často prídu k odreninám alebo iným zraneniam. V lete sú to najčastejšie popáleniny, pretože povrch šmykľaviek je rozpálený od slnka. Vždy sa vopred uistite, že teplota povrchu šmykľavky je vyhovujúca a skontrolujte aj “pristávaciu dráhu”, na zemi nesmie byť nič ostré ani inak nebezpečné. Dôležité je dbať aj na stabilitu schodíkov a zábradlie, ktoré je nevyhnutnosťou. Možno vás tiež bude lákať spustiť sa zo šmykľavky s dieťaťom v náručí, avšak z bezpečnostných dôvodov (napr. nosnosť šmykľavky) sa tomu radšej vyhnite. Nedovoľte deťom, aby sa skĺzavali zo šmykľaviek na bruchu alebo hlavou napred.

Detské ihrisko šmykľavka

3. Dbajte aj na bezpečnosť hojdačiek

Hojdanie deti dostane do úžasných výšok, kde cítia vietor vo vlasoch a práve pri hojdačkách počuť vždy najviac detského smiechu. Avšak podobne ako šmykľavky, aj hojdačky môžu byť od slnka horúce. Väčšina hojdačiek na ihriskách má už dnes plastové sedačky, ale môže sa stať, že natrafíte na tradičné drevené hojdačky - v tom prípade skontrolujte povrch a uistite sa, že nikde netrčí kúsok dreva, ktorý by mohol deťom ublížiť. Dôležité je tiež bezpečnostné zapínanie, vďaka ktorému dieťa z hojdačky neskĺzne. A to najdôležitejšie nakoniec - upozornite deti, aby nebehali tesne pred, ale ani za hojdačkou, na ktorou sa hojdá iné dieťa, veľmi ľahko ho môže kopnúť alebo udrieť.

4. Nepodceňujte vysoké teploty

Na začiatku jari síce vysoké teploty nehrozia, ale už čoskoro príde leto a udrú aj horúčavy, ktoré sú tiež jednou z nástrah počas hry na ihrisku. Problémom môžu byť nielen spomínané rozpálené povrchy, ale aj dehydratácia a úpal. Vždy majte na pamäti pitný režim detí a pravidelne ich počas hry volajte na prestávku, počas ktorej si doplnia tekutiny a oddýchnu si v tieni. Niektoré parky a ihriská už dnes majú praktické a osviežujúce rozprašovače, popod ktoré môžu deti prebehovať a schladiť sa takýmto spôsobom, ale tie sú ešte vždy skôr výnimkou ako samozrejmosťou. Nepodceňujte preto pitný režim a v letných mesiacoch sa vyhýbajte pobytu na priamom slnku v čase od 10. do 15. hodiny.

Detské ihrisko pieskovisko

5. Nestrácajte pozornosť a komunikujte s deťmi

Na ihrisku je rozptýlenie na každom kroku a platí to nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Rozhovory s inými rodičmi, sociálne siete, telefonáty, ale aj iné formy rozptýlenia odpútajú vašu pozornosť od detí, ktoré môžu bez dozoru veľmi ľahko prísť k úrazu. Venujte svojim deťom na ihrisku plnú pozornosť a komunikujte s nimi. Ihriská ponúkajú množstvo zábavy, ale aj cenných lekcií. Naučte deti trpezlivosti, pretože nie vždy bude na hojdačke rad na nich. Hra v pieskovisku zase ponúka ďalšiu cennú lekciu - ako sa bez plaču a kriku podeliť o formičky a iné náradie do piesku. V neposlednom rade môžete deti poučiť o základoch hygieny - nechytať sa jedla so špinavými rukami, nedotýkať sa tváre rukami od piesku a podobne.

Bezpečne na vlastnom ihrisku

Každý rodič túži po tom, aby bolo detstvo ich ratolestí šťastné, zdravé a plné zábavných hier bez úrazov. Vytvorte svojim deťom vlastné ihrisko priamo na vašej záhrade a postarajte sa o dlhé hodiny smiechu, radosti a pohybu na čerstvom vzduchu v maximálne bezpečnom prostredí. U nás nájdete na jednom mieste všetko, čo vašu záhradu razom premení na detské ihrisko.

Priestranné domčeky, pohodlné šmykľavky, bezpečné preliezačky a hojdačky, pieskoviská, detský nábytok aj veselé odrážadlá spĺňajú bezpečnostné kritériá, majú oblé hrany a povrch, ktorý je príjemný na dotyk. Kvalitné hračky na záhradu, ktoré spĺňajú nielen požiadavky rodičov, ale aj štandardy Európskej únie, nájdete na jednom mieste v našom eshope mackoviahračky.sk. Stačí kliknúť tu a zariadiť vašu záhradu ako jedno veľké detské ihrisko.