Pozor na nebezpečné domčeky pre deti a zradné šmykľavky

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
26. feb'16

Pamätáte si na časy, keď by ste za šmýkačku alebo húpačku na dvore zapredali svoju detskú dušu? Verte, že vaše ratolesti sú v tomto rovnaké. Dajte im priestor a bude im patriť celý svet. Domček pre deti v sebe ukrýva mnoho tajomstiev, ktoré by bola škoda neodhaliť. Aby však vaše deti neodhaľovali tajomstvá nemocníc, uistite sa, že kupujete správne. Nič nie je horšie ako nekvalitné materiály alebo pochybní výrobcovia. 

Domček pre deti so šmykľavkou

Vieme, že pre svoje deti chcete len to najlepšie. Pri kupovaní nových hračiek sa však často stáva, že nedostatok informácií vedie k zlým rozhodnutiam a následne k zraneniam. Nie všetky výrobky, ktoré sú určené deťom sú naozaj bezpečné.

Na trhu je mnoho výrobcov, ktorí kopírujú nápady alebo dizajn hračiek, ale pri výrobe používajú lacné materiály. Nie je tomu inak ani pri domčekoch pre deti a šmýkačkách. Nenechajte sa oklamať peknou fasádou. Ušetrené peniaze za napodobeniny vám za úrazy vašich najmenších nestoja. Ak sa aj nikto nezraní, garantujeme vám, že o rok budete musieť kupovať nové. Lacný materiál toho nikdy veľa nevydrží.

Pýtate sa, čo všetko by mala spĺňať bezpečná šmykľavka alebo na čo všetko treba myslieť pri výbere detského domčeka? Máme pre vás návod. Ak budete podľa neho postupovať, rýchlo odhalíte nepodarky od originálov.  

Šmykľavky a domčeky pre deti - kde začať?

Povedzme, že úplne od začiatku. Kde ich chcete mať? Je dosť veľký rozdiel či budú musieť odolávať vonkajším teplotám a počasiu alebo len spokojne sedieť uprostred detskej izby. Podľa nás sú najlepšou investíciou hračky, ktoré udržia deti dlhšie na čerstvom vzduchu. Preto voľte radšej tie, ktoré môžete postaviť na dvor alebo záhradu. 

Fajn, teraz pokračujte tým, že zvážite vek dieťaťa a čo všetko potrebuje k tomu, aby ho hra bavila. To vám pomôže vybrať dizajn a veľkosť domčeka. Myslite na to, že deti potrebujú objavovať a nie je nič horšie, keď sa nový domček stane nudným. Výber farieb a štýl sú tá zábavná časť. Nechajte deti, aby vám pomohli. Spýtajte sa ich čo všetko by vo svojom domčeku chceli mať. Špeciálnu pozornosť venujte ich obľúbeným príbehom a rozprávkovým postavičkám. To by vám výber malo okresať aspoň o polovicu. 

Dobre, to bola tá jednoduchšia časť. Teraz je na rade... 

Bezpečnosť, bezpečnosť, bezpečnosť!

A pokojne to zopakujeme ešte raz. Domčeky a šmykľavky na hranie boli navrhnuté pre zábavu a smiech. Skúste túto myšlienku zachovať a pri výbere sa riaďte nasledovným:

Materiál

Ako sme už spomenuli, vyhýbajte sa tým lacným. Vždy voľte výrobky, ktoré majú pevnú konštrukciu, sú robustnejšie a materiál je hladký na dotyk. Akékoľvek priehlbiny, ktoré nie sú súčasťou dizajnu sa považujú za chybu. Konštrukcia musí byť stabilná, aby zvládla počasie a váhu detí. Za zváženie stoja aj dvojité steny, ktoré znamenajú väčšiu odolnosť. Materiál by mal mať oblé hrany, všetky okná a dvere musia byť navrhnuté tak, aby si deti do nich nemohli privrieť prsty alebo sa o ne zachytiť.

Pozor aj na chemikálie. Veľa hračiek určených na von sa nimi ošetruje, pritom sa to dá aj bez nich. Vyberajte tie so špeciálnymi UV filtrami, ktoré sú bezpečné pre vaše deti a zároveň udržia farby domčekov a šmýkačiek ako nové. 

Tip: drevo je síce považované za veľmi pevné, ale zároveň sa rokmi stáva nestabilné, deti si môžu zadrieť triesku a tiež nie je veľmi pohodlné. Kvalitné plasty vydržia rovnakú záťaž a zároveň prinesú iné výhody. Ako napríklad, že ich skladanie a rozkladanie je podstatne jednoduchšie, nie sú náročné na údržbu, nevyžadujú si špeciálne upravený podklad a doplnky k nim sa oveľa ľahšie kombinujú a dokupujú. 

Bariéry, rebríky a úchyty

Ideálne, ale nie nutné, sú oplotenia okolo miest, kde chcete domček alebo šmykľavku mať. Zabezpečíte tak, že deti sa zostanú hrať tam, kde ste ich nechali. Ak plánujete kupovať domček, ktorý má viac ako jedno poschodie, zvážte jeho výšku. No najmä, pozrite sa na bariéry, zábradlia, rebríky a úchyty. Toto všetko by malo byť navrhnuté tak, aby vaše dieťa nemalo kadiaľ prepadnúť.

Ak kupujete sadu, ktorej súčasťou je šmykľavka alebo húpačka, preverte akým spôsobom sú prichytené k domčeku či konštrukcii ako takej. Okenice, kvetináče, či iné vyčnievajúce časti musia byť zabezpečené proti pádu. Najmä ak sú nad úrovňou detských hláv. 

Pri šmykľavkách a hojdačkách preverte aj ich sklon a nosnosť. 

Podlaha

Nepodceňujte túto zásadnú časť detských domčekov. Dobre viete, že vaši krpci s ňou budú pri hre v priamom kontakte. A to nielen chodidlami. Preto by mala byť dostatočne pohodlná aj na sedenie. No najmä, nemala by sa šmýkať, ohýbať alebo byť zvlnená. To sú dva faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť detských úrazov.  

Výrobca

Zárukou kvalitného výrobku je zodpovedný výrobca. Ak môžete, preverte si jeho certifikáty, ako dlho je na trhu, ako vážne berie kvalitu svojich výrobkov, odkiaľ pochádza a čo si myslia jeho zákazníci. To vám dá veľmi jasnú predstavu o tom, či môžete jeho produktom veriť alebo nie. 

Verte nám, čím viac času strávite nad rozhodovaním sa, tým menej obáv budete mať o svoje deti. Ak už raz postavíte domček vo svojej záhrade, môžete sa tešiť na neutíchajúce detské párty, nekonečnú fantáziu a hry od výmyslu sveta. Nechajte deti, aby pozvali svojich kamarátov a objavovali možnosti domčekov a hracích setov spoločne. Potom to u vás doma môže vyzerať aj takto:

Smoby detský set domček a šmykľavka od 36 mesiacov

Detský domček a šmykľavka

Domčeky pre deti