Zábava pre všetkých: Objavte v sebe lásku k puzzle

5 min
02. feb'24

Puzzle otestujú vašu trpezlivosť, preveria zmysel pre detail a prebudia súťaživého ducha. Poskladať z drobných dielikov krásny obraz dá poriadne zabrať. Ibaa máloktorá spoločenská aktivita však spojí dokopy nielen jednotlivé dieliky, ale aj celú rodinu. Darujte tej svojej tento rok na Valentína krásne puzzle a spoločne strávený čas.

Puzzle je zábava, ktorá nikdy nevyjde z módy a kedykoľvek v roku si nájde svojich priaznivcov. Ruku na srdce, kedy naposledy ste vy stratili pojem o čase práve pri skladaní puzzle? (Znovu)objavte v sebe lásku k puzzle, blížiaci sa Valentín je na to ako stvorený a vy ho vďaka puzzle strávite v spoločnosti milovaných členov rodiny.

Jedným dychom treba dodať, že skladanie puzzle je závislosť. Tak sa pozrite na to, aké výhody so sebou prináša a v závere článku nebudú chýbať ani tipy na top puzzle španielskeho výrobcu Educa.

Výhody skladania puzzle

Zdroj foto: Freepik

10 benefitov skladania puzzle

Keď sa povie puzzle, väčšina si hneď predstaví zábavu a oddych v jednom. Pravdou je, že okrem relaxu so sebou skladanie puzzle prináša aj niekoľko zdravotných benefitov, a to ako pre malých, tak aj pre veľkých. Tu je 10 z nich:

  1. Puzzle ako mentálne cvičenie. Počas skladania puzzle si precvičujete ľavú aj pravú hemisféru mozgu. Ako je to možné? Pravá hemisféra má na starosti kreativitu, emócie a intuitívne myslenie a tá ľavá zase logiku, objektivitu a metodiku. Počas skladania puzzle musia obe strany mozgu komunikovať a spolupracovať, čím sa zvyšujú kognitívne funkcie.
  2. Puzzle zlepšuje vizuálno-priestorové uvažovanie. Drobné kúsky musíme správne umiestniť na svoje miesto. Predstavte si, koľkokrát musíte túto činnosť vykonať pri skladaní 500-dielneho puzzle. Pravidelné vykonávanie tohto cvičenia pomáha zlepšovať priestorové uvažovanie a jeho prepojenie s vizuálnou stránkou.
  3. Venujete väčšiu pozornosť detailom. Musíte trénovať oči tak, aby ste dokázali nájsť aj tie najmenšie rozdiely medzi jednotlivými kúskami. Schopnosť zachytiť tieto detaily vám pomôže vo všetkých aspektoch života, a to najmä v práci. Detailná a precízna práca je predsa omnoho kvalitnejšia, však?
  4. Zlepšíte si pamäť. Skladanie puzzle posilňuje nervové spojenia a zvyšuje tvorbu nových spojení. To zdokonaľuje myšlienkové procesy a zlepšuje krátkodobú pamäť. Musíte si predsa zapamätať, kde ste dali ten modrý dielik, ktorý by mohol dokonale zapadnúť do oblohy v ľavom hornom rohu.
  5. Zvýšite si IQ. Vedci z Michiganskej univerzity prišli na to, že keď budete 25 minút denne riešiť hlavolamy, môžete si IQ zvýšiť až o 4 body.
  6. Zlepšíte sa v riešení problémov. Pri skladaní puzzle ide často o pokus-omyl. Na nájdenie toho pravého miesta pre rôzne dieliky budete musieť niekedy zapojiť rôzne prístupy, budete testovať svoje hypotézy a príde aj na zmenu perspektívy. Vďaka tomu budete inovatívnejší pri riešení problémov a vypestujete si kritické myslenie.
  7. Zvýši sa vaša produktivita. Pri skladaní puzzle ide o akúsi reťazovú reakciu. Počas tejto aktivity ste šťastnejší, takže ste menej vystresovaní, čo znamená, že sa ľahšie sústredíte. A to vedie k zvýšenej produktivite. Ak sa v práci cítite vystresovanie a máte problém sústrediť sa, doprajte si krátku prestávku, nájdite niekoľkým kúskom puzzle správne miesto, zresetujte svoj mozog a vráťte sa opäť do práce.
  8. Práca v tíme bude jednoduchšia. Hranie spoločenských hier (a teda aj skladanie puzzle) pomáha budovať spoluprácu medzi spolupracovníkmi a zlepšuje vzťahy medzi nimi. To isté platí pre rodinných príslušníkov, ktorí si nad puzzle lámu hlavy spoločne.
  9. Zlepší sa vám nálada. Riešenie hlavolamov zvyšuje hladinu dopamínu, ktorý je zodpovedný za reguláciu nálady. Okrem toho ovplyvňuje aj učenie, pamäť, koncentráciu a motiváciu. Dopamín sa uvoľňuje už pri položení jedného dielika na správne miesto, čo nás motivuje k tomu, aby sme pokračovali ďalej a neprestávali skladať. Áno, znie to ako závislosť, ale taká, ktorú sme všetci ochotní akceptovať, no nie?
  10. Znižuje sa úroveň stresu. Puzzle sú výzvou, ale takou, počas ktorej dokážeme relaxovať. Počas skladania puzzle prechádza náš mozog zo stavu beta do stavu alfa. Dostáva sa teda do podobného stavu, v akom sme, keď snívame. Tento posun vo vedomí nielen zmierňuje stres, ale takisto zlepšuje náladu, znižuje krvný tlak a dokonca zvyšuje sebavedomie.

Puzzle pre všetkých

Zabudnite tento rok na sladké bonboniéry a darujte blízkym škatuľku plnú kúskov, ktoré do seba perfektne zapadnú. Neviete si vybrať? V ponuke puzzle od španielskeho výrobcu Educa nájdete skladačky pre všetky vekové kategórie a z množstva motívov sa vám zatočí hlava. Na viac ako desiatich stránkach nájdete filmové puzzle, ale aj tie s motívom očarujúcej prírody a svetových metropol. Sklamaní nebudú ani milovníci zvierat a na svoje si prídu aj umelecké duše. Síce u nás nenájdete originál od Picassa, ale v obývačke vám môže visieť puzzle s motívom obrazu Guernica.

Pre začiatočníkov

Hľadáte puzzle, ktoré vám nezaberie veľa času. Nazrite do kategórie puzzle s 500 dielikmi, kde nájdete rôzne motívy od obľúbených filmov až po bájne jednorožce.

Pre pokročilých

Zvládli ste puzzle pre začiatočníkov a chcete sa posunúť o úroveň vyššie? 2000-dielne puzzle vás vďaka nádherným motívom prenesie do rôznych kútov sveta.

Pre expertov

Túžite po poriadnej výzve? Nech sa páči, pre skutočných expertov tu máme tie najnáročnejšie puzzle, kde nechýbajú puzzle s viac ako 30 tisíc dielikmi.