Barefoot - pre zdravie detských nožičiek

4 min
28. okt'16

Mnohé mamičky sa pri obliekaní a obúvaní svojich detí riadia aktuálnymi trendami. Tie udávajú aj celebritné mamičky so svojimi malými kópiami. Veď nič nie je rozkošnejšie, ako miniatúrna verzia vás. Pred pár rokmi svet šokovala fotka Katie Holmes a malej Suri, ktorá mala obuté detské lodičky na podpätkoch. Odborníci len krútili hlavami a diskusia o vhodných a nevhodných topánkach pre deti bola na svete.

Vyzujte sa

Noha novorodenca nie je zmenšenou verziou nohy dospelého človeka. Detská nôžka neobsahuje žiadne kosti, ale tvoria ju chrupavky. Tie, laicky povedané, plynutím rokov skostnatejú až vznikne noha s 28 kosťami. Tento proces sa ukončuje v období neskorej puberty, a preto je dôležité vyberať deťom vhodnú a mäkkú obuv. V posledných rokoch silnie trend nechávať deti bosé čo najčastejšie.

Ak to nie je možné, na trhu nájdete topánky podporujúce barefoot, čiže chodenie na boso. Prečo sú klasické topánky medzi rodičmi na odstrel? Pozrite sa s nami na najčastejšie argumenty podporovateľov bosých nožičiek.

Nohy novorodeniatka nie sú rovnaké s nohami dospelého človeka.

Topánky ničia nohy

Ľudská noha je jedným z najzložitejších kostno-svalových systémov v tele. Nosenie obuvi mení jej prirodzené fungovanie a vplyvom času dochádza k trvalým poškodeniam chodidla, členkov, kolien a dokonca aj bedier. Doktor Ray McClanahari, podiater - špecialista na choroby nôh a chodidiel, tvrdí, že za väčšinu problémov s nohami môže nosenie nesprávnej obuvi:

Veľký tlak v oblasti prstov

Väčšina topánok sa zužuje v oblasti špičky. Toto zúženie však nezohľadňuje prirodzenú šírku a postavenie prstov. Tie sú stláčané smerom k sebe a ich zdravá funkcia je obmedzená. Dlhodobé obmedzenie spôsobuje fyzické deformácie nôh. V našej modernej spoločnosti má skoro každý dospelý človek deformované nohy a to nehovoríme o špecifických prípadoch, akými sú ženy nosiace vysoké lodičky.

Zdvihnutá špička

Veľa topánok má svoju prednú časť - špičku, jemne zdvihnutú do vzduchu. Topánka takto možno vyzerá dobre, ale prsty sú uložené vyššie ako bruško chodidla. Takéto umelé vyvyšovanie špičky vedie k nerovnomernému zaťažovaniu šliach čo spôsobuje rôzne deformácie a zasahuje do správnej funkcie nôh.

Vystlaná päta

Výstielka v zadnej časti topánky neprirodzene zvyšuje pätu a spôsobuje skrátenie svalov a šliach v jej zadnej časti. Toto skrátenie negatívne ovplyvňuje funkciu klenby a spôsobuje výraznejšiu pronáciu - vychýlenie nohy smerom dovnútra.

Tvrdá podošva

Dnešné topánky sú prílíš tvrdé - neohýbajú sa ani nekrútia, čo je v rozpore s prirodzeným fungovaním nohy.

Detská topánka by mala byť mäkká, pružná a dostatočne široká.

Topánky brzdia v pohybe

Americký autor a konzultant, Kevin Geary, pôsobil 15 rokov ako inštruktor bojových umení. Okrem koučovania sa venoval pohybovej stránke detí. Všimol si, že deti sa pohybujú v protiklade s tým, ako je ľudské telo "nadizajnované". Jedným z dôvodov je deformácia spôsobená nosením nevhodnej obuvi. Medzi základné pozície, ktoré deti nezvládali, patrí hlboký drep s vystretým chodidlom, typický pre ázijské kultúry. Malé deti robia tento pohyb prirodzene, no okolo 5 - 6 roku života už túto pozíciu nedokážu urobiť.

Kevin Geary tvrdí, že toto je len jeden z mnohých príkladov pohybových porúch u detí, ktoré sú v súčasnosti úplne bežné. Je to alarmujúci stav, ktorý vedie k neskoršej úrazovosti (najmä kolien).

Chodenie naboso podporuje správny vývin detských nožičiek.

Chodenie naboso, menej zranení

Spoločnosť Vibram, výrobca populárnych 5-prstových barefoot topánok, vyhrala súdny spor vedený športovcami, ktorí tvrdili, že používanie 5-prstových topánok viedlo k zraneniam. Problém tkvel v tom, že športovci dlhé roky použivali na beh štandardné bežecké topánky a nabehali v nich tisícky kilometrov. Problém nastal po tréningoch v barefoot topánkach, ktoré skončili úrazmi.

Vibram spor vyhrala, pretože zranenia neboli spôsobené ich topánkami. Vinníkom v tomto spore sú klasické tenisky, ktoré su navrhnuté tak, aby bežcovi uľahčovali pohyb. Táto pomoc je však medveďou službou, pretože noha sa prestane namáhať a funkcie, ktoré by mali byť pre ňu prirodzené preberá topánka. Noha, zjednodušene povedané - zlenivie, prestane sa namáhať, stráca silu a obratnosť.

Bosé deti sú pri chôdzi sebavedomejšie

Malé deti, ktoré sa ešte len učia správne chodiť, by v chôdzi nemali mať žiadne prekážky. Chôdza naboso deťom prináša množstvo podnetov a dieťa si lepšie uvedomuje prostredie okolo seba. Tracy Byrne, špecialistka na nohy, pre denník The Guardian uviedla, že chôdza naboso pomáha deťom budovať svaly a šľachy. Okrem toho je dieťa pri chôdzi sebavedomejšie: "Batoľatá chodiace na boso držia hlavu vzpriamene a nepozerajú sa často do zeme tak, ako to robia obuté deti."

Ak sa rozhodnete začať s chodením na boso alebo barefoot topánkami po rokoch nosenia klasických topánok, buďte trpezliví. Dieťa zvyknuté na oporu topánok je vystavené novým, nie príjemným podnetom. Kamienky, piesok, tráva - to všetko ich môže škrabať a naučiť sa správne došľapovať si bude vyžadovať dlhší čas.