Čo je to plagiocefália a ako jej predísť?

6 min
07. feb'19

O plagiocefálii ste už určite počuli. Ide totiž o syndróm plochej hlavičky, ktorý sa objavuje u novorodencov a v posledných rokoch je jeho výskyt stále vyšší a vyšší. Aj keď samotné pomenovanie tohto syndrómu môže pôsobiť desivo, netreba sa ničoho obávať. Plagiocefálii sa totiž dá predísť.

Plagiocefália, teda syndróm plochej hlavičky, vzniká u novorodencov a jej výskyt má svoje opodstatnenie - lebka novorodencov je totiž príliš mäkká a poddajná, a to aj preto, aby mohlo bábätko bez väčších problémov prejsť pôrodnými cestami mamičky na svet. Pár týždňov po narodení je lebka stále mäkká a dlhodobým spánkom či ležaním v jednej polohe sa u mnohých detí asymetricky sploští. Dobrou správou však je, že plagiocefália sa dá napraviť, no dá sa jej aj predísť.

Polohová plagiocefália

Existujú viaceré typy plagiocefálie, no polohová sa u detí po narodení vyskytuje najčastejšie. Ako už jej názov napovedá, vzniká preto, lebo bábätko často spí a leží s hlávkou otočenou v jednej polohe, čím sa vytvára tlak lebky na matrac postieľky. V závislosti od toho, na ktorej strane novorodenec častejšie spí, sa postupne vytvára deformácia lebky. Na jednej strane sa hlavička bábätka sploští, čo má za následok mierne alebo viac viditeľné vysunutie záhlavia na druhej strane. Aj keď táto predstava môže vyznieť strašidelne, nemusíte sa obávať - syndróm plochej hlavičky nie je nebezpečný a ide iba o kozmetickú nedokonalosť. To však neznamená, že plagiocefáliu treba ignorovať, práve naopak.

Plagiocefalia babatko

Ako syndróm plochej hlavičky spoznám?

Pozeráte sa na svoje bábätko a neviete s určitosťou povedať, či má syndróm plochej hlavičky? Lebka zdravého dieťatka, ktoré netrpí plagiocefáliou, je v zadnej časti dokonale okrúhla a na oboch stranách, teda na pravej aj ľavej, je symetrická. Všímajte si tiež, či vlásky bábätka rastú rovnomerne na všetkých častiach hlavy a nebojte sa “vyšetriť” bábätko aj rukami. Pri bežnom každodennom hladkaní bábätka by ste si určite všimli miesta, ktoré sa vám zdajú ploché alebo sú inak abnormálne asymetrické. Prípadnú plagiocefáliu by mal pri pravidelných prehliadkach objaviť aj pediater, no ak máte pocit, že ste tento syndróm u vášho bábätka spozorovali ešte pred dohodnutou kontrolou, nebojte sa navštíviť pediatra skôr.

Čo ju spôsobuje?

Jeden z dôvodov, prečo plagiocefália vzniká, je v podstate odporúčanie amerických lekárov z roku 1994, aby boli bábätká ukladané na chrbát. Malo sa tak predísť vzniku iného syndrómu - syndrómu náhleho úmrtia dojčiat, ku ktorému dochádzalo najmä vtedy, keď bábätká spali v inej polohe ako na chrbte. Táto jednoduchá zmena polohy znížila vznik tohto syndrómu o viac ako 50 %, no zároveň sa drasticky zvýšil počet novorodencov trpiacich plagiocefáliou.

Ďalšou príčinou vzniku syndrómu plochej hlavičky je čas strávený v autosedačkách, kolískach či špeciálnych kreslách pre deti. Vo väčšine z týchto sedačiek či kolísok môže dieťatko voľne hýbať hlavou z jednej strany na druhú. Bábätká pritom ešte nemajú dostatočne vyvinuté svalstvo krku, aby dokázali hlavičku kedykoľvek otočiť na druhú stranu, preto hrozí riziko, že hlávku bude mať váš drobec v jednej polohe príliš dlhý čas a plagiocefália je na ceste. Ďalšou chybou, ktorej sa rodičia často dopúšťajú je, že bábätko nechávajú spinkať v autosedačkách, kde je vo veľmi neprirodzenej polohe. V prípade, že vaše dieťatko zaspí počas jazdy v sedačke či vo vajíčku, nenechávajte ho tam po príchode domov, ale preložte ho do postieľky.

Syndróm plochej hlavičky môže mať počiatky už aj v prenatálnom štádiu vývinu. Niekedy sa stáva, že bábätko má v tele matky málo priestoru a tento tesný priestor zapríčiní plagiocefáliu. Jej výskyt je zvýšený aj u predčasne narodených detí, ktorých lebka je ešte mäkšia a objavuje sa aj u viacpočetných tehotenstiev. Viaceré bábätká si v maternici pre nedostatok miesta navzájom tlačia na hlavičky, čo tiež spôsobuje syndróm plochej hlavičky. V neposlednom rade môže k vzniku plagiocefálie dôjsť aj počas pôrodu, a to v prípade, že sú pôrodné cesty príliš úzke alebo sa pôrod vykonáva kliešťami.

Plagiocefalia cocoonababy hniezdo

Jednoduchá prevencia a náprava

Ako sme už spomínali, ľahká forma plagiocefálie nespôsobuje žiadne vážne zdravotné problémy, no v neskoršom veku môže mať dôsledky na psychické zdravie dieťaťa. Jej odstránenie je pritom jednoduché a vyžaduje si iba pozornosť milujúceho rodiča. Nikdy nenechávajte bábätko v jednej polohe ležať príliš dlho. Ak má vaše bábätko tendenciu otočiť počas spánku hlavičku na jednu stranu, vyskúšajte jednoduchý trik a pred najbližším spánkom zmeňte jeho polohu alebo polohu postieľky. Ideálnym pomocníkom je tiež špeciálne hniezdo do postieľky, v ktorom bábätko zaspáva v správnej polohe a riziko vzniku plochej hlavičky sa tým minimalizuje.

Bábätká sa zvyknú natáčať za svetlom alebo za zaujímavou hračkou, preto tieto objekty presúvajte z jednej strany postieľky na druhú alebo jednoducho premiestňujte postieľku tak, aby sa bábätko otáčalo vždy na inú stranu. Vzniku plagiocefálie môžete zabrániť aj tak, že počas dňa budete bábätko ukladať na bruško. Spočiatku tak vydrží iba krátko, no tento čas sa bude s postupným spevňovaním svalov predlžovať. Bábätko sa zároveň naučí držať hlavičku a pripraví sa na ďalšie dôležité kroky vývinu, akými sú pretáčanie sa či sedenie.

Syndróm plochej hlavičky sa dá odstrániť aj špeciálnou prilbou pre novorodencov, ktorá sa vyrába na mieru. Tá sa však odporúča až vo vážnejších prípadoch, kedy je plagiocefália veľmi asymetrická a abnormálna a v budúcnosti by mohla spôsobiť vážnejšie psychické poruchy dieťaťa. Túto špeciálnu prilbu, ktorá sa nazýva kraniálna remodelačná ortéza, dieťatko nosí 23 hodín denne, a to po dobu troch až šiestich mesiacov. Ideálny čas na začiatok nosenia tejto prilby je okolo 4 mesiacov, pretože v tomto období lebka rastie najrýchlejšie.

Plagiocefália síce nie je syndróm spôsobujúci zdravotné problémy, no aj napriek tomu ju netreba podceňovať a ignorovať. Jej prevencia a náprava je jednoduchá a krásna hlavička vášho bábätka s voňavými vláskami za to rozhodne stojí.