Pevné puto s bábätkom: ako ho prehĺbiť?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
6 min
08. aug'19

Materstvo je jedno z najkrajších období v živote ženy, ak nie je rovno najkrajšie. Pri pohľade na ten voňavý malý uzlíček, ktorý sladko spinká, sa roztápa každá mamička, ale aj priateľky a rodina. Iba odvážna mama sa nebojí priznať, že starostlivosť o bábätko je aj plná stresu a potokov sĺz. Čo robiť, keď lásku k bábätku zatieňuje panika a pocit zlyhania?

Odpoveďou na túto otázku je jedno jediné slovíčko prebraté z angličtiny - bonding. Ide o tzv. pripútanie sa bábätka k matke (ale aj naopak), ktoré sa začína okamžite po narodení. Bezprostredne po pôrode sa bábätko priloží na hruď matky, vďaka čomu sa cíti bezpečne a milovane. Týmto prvým kontaktom sa však bonding nekončí, iba začína. Je to dlhodobý proces, ktorý však do vášho života prinesie harmóniu, pokoj a rodinnú pohodu. Prečítajte si naše tipy na to, ako si vytvoriť pevné puto s bábätkom už od prvého momentu.

Dojčite

Mnohé mamičky nedojčia svoje bábätká z rôznych dôvodov. Niekedy je to nedostatok mlieka, inokedy neuveriteľná bolesť, ktorá dojčenie sprevádza alebo je dôvodom strach z toho, že vaše prsia už nikdy nebudú vyzerať tak, ako predtým. Majte však na pamäti, že dojčenie bábätku nedodáva iba živiny potrebné pre zdravý vývin. Bábätko počas dojčenia počuje tlkot vášho srdca, cíti vašu vôňu a dotyk vašej pokožky, ktorý je na nezaplatenie.

Novorodenec dojcenie

Pozerajte sa do očí

Počas dojčenia, uspávania, kolísania, kočíkovania… Nadväzujte očný kontakt s bábätkom vždy, keď je to možné. Bábätko si vďaka tomu zapamätá, kto ste a čo preňho znamenáte, nehovoriac o tom, že očný kontakt je vôbec jedným z najkrajších kontaktov medzi dvoma ľuďmi.

Odložte telefón

Zabudnite na sociálne siete, prestaňte na chvíľu bábätko fotiť, hoci chcete zachytiť každý jeden moment a jednoducho odložte telefón. Ľudia, ktorí momentálne nie sú s vami, chvíľu vydržia. Venujte sa naplno bábätku bez toho, aby muselo mať pred očami namiesto vašej tváre smartfón.

Počúvajte tlkot srdca

Spomínate si na prvý skutočný ultrazvuk, počas ktorého ste po prvýkrát počuli tlkot srdiečka vášho bábätka? Teraz máte to privilégium počuť ho kedykoľvek sa vám zachce. Pritúľte sa k bábätku a vychutnávajte si tú jedinečnú melódiu, ktorú skomponoval ten najtalentovanejší skladateľ - vaše bábo.

Spite spolu

Tento tip nie je žiadnou novinkou, no v dnešnej uponáhľanej dobe je dobré pripomenúť si ho. Mali by na to myslieť najmä maminy, ktoré počas materskej pracujú a aj krátky spánok bábätka chcú využiť naplno. Nemajte však výčitky svedomia a doprajte si oddych, keď to potrebujete.

Masírujte

Masáž bábätka je opäť o dotykoch, no má aj iné výhody. Pravidelná, jemná masáž s detskými olejčekmi pomôže vášmu bábätku zaspať, upokojí ho, ale tiež uľaví od príznakov koliky a posilní imunitný systém bábätka. Zároveň si vďaka masáži bábätko vytvorí k “masérovi” pozitívne asociácie, a to je presne to, čo chcete.

Babatko bonding masaz

Urobte niečo pre partnera

Kedy ste naposledy trávili čas osamote s partnerom? Vieme, že s bábätkom to už nie je také jednoduché, no počas bondingu je dôležité nájsť si čas aj na toho druhého rodiča. Uvarte mu večeru, napečte niečo chutné alebo si iba vychutnajte šálku horúceho čaju pri sledovaní filmu. Obaja budete spokojní, a to znamená, že spokojné bude aj bábätko.

Netlačte na pílu

Pochválila sa vám kamarátka s tým, že jej bábo už dvíha hlavičku? Alebo že sa prvýkrát úspešne pretočilo ešte skôr, ako váš drobec? Majte na pamäti to, že každé bábätko napreduje svojím vlastným tempom, a to je úplne v poriadku. Neporovnávajte svoje deti s deťmi známych a vychutnávajte si každý jeden moment, ktorý vám ponúka prítomnosť.

Vyzlečte sa

A priložte si k sebe bábätko tak, ako vám ho priložili hneď po pôrode. Niekedy je bábätko nervózne aj z takého jednoduchého dôvodu, akým je nedostatok telesného kontaktu s matkou. Deväť mesiacov ste sa predsa delili o jedno telo, tak sa oň podeľte aj po pôrode aspoň takto. Objatie bábätka, napríklad aj v šatke, dokáže regulovať srdcový rytmus, ale aj pravidelné dýchania dieťatka.

Reagujte na plač

Kníh a článkov o tom, či okamžite reagovať na plač dieťatka, je veľmi veľa a každý hovorí o niečom inom. Dôležité je však reagovať na dieťatko aspoň počas prvých troch mesiacov. Bábo bude vďaka tomu spokojnejšie a bude sa cítiť bezpečne. Bude vedieť, že ste ho neopustili a ste tu pre neho vždy, keď vás potrebuje.

Babatko bonding smiech

Stavte na zavinovačky

Má vaše bábätko nepokojný spánok, každú chvíľu sa budí a vy neviete, prečo? Tento problém možno vyriešite jednoduchou zavinovačkou, do ktorej bábätko pevne zabalíte. Drobček sa bude cítiť podobne, ako sa cítil vo vašom brušku - bezpečne.

Privoňajte si

Nehabnite sa privoňať k bábätku vždy, keď máte chuť. Je to predsa vaše dieťatko a priznajme si, vôňa detí je jednoducho nádherná. Aj takáto maličkosť ako váš nos pri hlávke dieťatka podporuje bonding.

Kolíšte

Zaspalo vám bábätko v náručí a vy ho chcete okamžite uložiť do postieľky? Zastavte sa na chvíľu a užite si tento moment so spiacim bábätkom v náručí. Kolíšte ho alebo si sadnite do hojdacieho kresla a hojdajte sa spolu s ním.

Vyberte sa von

Navštívila vás nervozita z toho, že už týždne ste nevytiahli päty z domu? Upravte sa, pekne sa oblečte, uložte bábo do kočíka alebo si ho uviažte do šatky a vyberte sa na prechádzku. Sadnite si do obľúbenej kaviarne, navštívte botanickú záhradu alebo obľúbený park, pozrite zvieratká v zoo… Vymeňte každodennú rutinu medzi štyrmi stenami za príjemnejšie prostredie.

Rozprávajte

Máte pocit, že sa počas materskej nemáte s kým porozprávať? A čo tak bábätko? Odpovedať vám síce bude iba bľabotaním a zvedavým pohľadom, no je to ten najlepší poslucháč. Hovorte bábätku všetko, čo máte na mysli, rozprávajte o tom, čo práve robíte, hoci je to iba výmena plienky.

S čarovným slovíčkom bonding sa nemusíte rozlúčiť hneď po pôrode. Prineste si ho spolu so svojím uzlíkom šťastia domov z pôrodnice a pokračujte vo vytváraní puta medzi vami a bábätkom aj na materskej.