Jar v prírode: aktivity, ktoré zabavia aj naučia

  Kategórie: Tipy na hračky, Výchova,
4 min
15. apr'19

Prírode už niekoľko týždňov oficiálne vládne jar. Rodičia, ktorí majú záhradu, vedia, že s príchodom tohto ročného obdobia sa o ňu treba dostatočne postarať. S jarnými prácami v záhrade vám môžu pomôcť aj deti, ktoré sa nielen zabavia na čerstvom vzduchu, ale najmä sa naučia veľa nového. Privítajte jar v záhrade!

Vypnite televíziu, mobily a tablety odložte bokom a namiesto toho vytiahnite záhradné náradie, kvetináče a sadeničky. Dajte zbohom nude a užívajte si spolu s deťmi jar tam, kde jej to svedčí najviac - v záhrade! Máme pre vás skvelé tipy na aktivity pre deti, vďaka ktorým sa vaši drobci opäť o niečo viac priblížia svetu dospelých.

April zahrada stolik

Keď je práca hrou, aj učením

Nemusíte sa báť, že by ste deti do záhradných prác museli nútiť. Práve naopak, budú nadšené z toho, že sa môžu s povolením rodiča zašpiniť od hliny alebo môžu do zeme zasiať semienko svojej obľúbenej zeleniny, ktorú budú potom pravidelne polievať. Práca v záhrade deti naučí, že zelenina a ovocie nerastie na pultoch predajní a doma v kuchyni sa neobjavuje mávnutím čarovného prútika. Je za tým oveľa viac - najskôr treba pripraviť pôdu, očistiť ju od buriny, urobiť hriadky, zasiať semená alebo zasadiť sadenice a zaliať vodou. Zabudnúť netreba ani na ovocné stromčeky, ktoré potrebujú v rôznych obdobiach roka zastrihnúť konáre a v neposlednom rade sa treba postarať aj o okrasné stromy a kríky, vďaka ktorým je každá záhrada doslova rajom.

Malí pomocníci v záhrade urýchlia práce a prinesú smiech a radosť do týchto, pre niekoho nezaujímavých, činností. Zároveň sa však učia a rozvíjajú, a to bez toho, aby o tom vôbec vedeli. Manipulácia s malým detským náradím pomáha rozvíjať a precvičovať jemné motorické schopnosti detí. Pre dospelých je uchopenie hrablí, lopatky či krhly na polievanie samozrejmosťou, no pre deti je to úplne nové, nepreskúmané územie. Nebojte sa deťom zveriť aj trochu náročnejšie práce a uvidíte, že vás prekvapia svojou usilovnosťou, dôslednosťou a pracovitosťou.

Hračky ako odmena, aj motivácia

Čo by to však boli za práce v záhrade bez hračiek? Prekvapte deti vlastným náradím do záhrady, stolíkom na pestovanie byliniek alebo vlastným traktorom, s ktorým sa bude cítiť ako naozajstný farmár. Výsledkom jarných prác nie je predsa iba krásne okopané políčko a dokonale zasiate semienka. Pri dôkladných záhradných prácach vytrháte veľa buriny a vyhádžete veľa kameňov, ktoré by v pôde iba prekážali.

Práve tu môžete do prác zapojiť malého pomocníka, ktorý vám vďaka parádnemu šliapaciemu traktoru s prívesom tento odpad raz-dva odvezie. Vďaka takýmto realistickým hračkám budú práce v záhrade ešte väčšou zábavou. Vaše deti sa ani nenazdajú, a budú vedieť, ako vyzerá krík paradajky, ako kvitne čerešňa či ako často treba záhradku polievať.

April zahrada traktor

Dá sa to aj v meste

Mrzí vás, že deťom nemôžete dopriať radosť z práce v záhrade, pretože bývate v meste? Dobrou správou je, že svoju vlastnú záhradku môžete mať aj vo víre veľkomesta. Možnosťou je, samozrejme, záhrada v záhradkárskej osade, kde môžete nerušene tráviť celé víkendy. Je tu však aj druhá možnosť - komunitné záhrady. Väčšinou ide o malý kúsok nevyužitej plochy v mestách, ktorá sa rozdelí na viacero častí, čím vzniknú samostatné záhradky v debničkách. Komunitné záhrady vznikajú nielen na trávnatých priestoroch, ale dokonca aj na strechách bytových domov, ktoré vďaka tomu ožijú. Okrem pestovania vlastnej zeleniny či byliniek majú komunitné záhrady aj iné výhody - spoja ľudí s rovnakými záujmami a pomôžu trochu spomaliť.

Čistejšie okolie, lepší život

Určite sa každému z vás aspoň raz stalo, že počas prechádzky natrafil na parky a ulice znečistené odpadom. Koľkí však odpadky zdvihnú a odnesú ich tam, kam patria, teda do koša? Vyzbrojte sa spolu s deťmi vrecami na odpad a pracovnými rukavicami a vyberte sa do najbližšieho parku alebo lesíka. Odľahčite trochu našu krásnu prírodu a pravidelne zbierajte odpadky vo vašom okolí, hoci nepatria vám. Budete mať vďaka tomu nielen dobrý pocit, ale zároveň deťom ukážete, že čistá planéta nie je samozrejmosťou a že má zmysel starať sa o ňu.

Všetci si v jari chceme užívať rozkvitnuté stromy a kvety a chlebík s maslom a čerstvou pažítkou. Tieto veci však nezískame, ak najprv nepriložíme ruku k dielu. Tak už viete, čomu sa budete s deťmi venovať počas najbližšieho víkendu?