12 aktivít pre celú rodinu na dlhé cesty autom - 1. časť

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
5 min
25. jún'21

Zabaviť deti počas dlhej cesty autom nie je v dnešnej dobe vďaka moderným technológiám vôbec náročné. Stačí pár kliknutí a v mobile či tablete sa objaví aplikácia, ktorá nahradí omaľovánky, vzdelávacie hry alebo knihy. Ukážte deťom počas tohtoročnej cesty na dovolenku aj offline aktivity, ktoré sú rovnako zábavné ako pozeranie do mobilu.

Dajte deťom do rúk mobil s pripojením na internet a počas niekoľkohodinovej cesty na dovolenku máte, takpovediac, vystarané. Spomeňte si však na to, ako ste sa kedysi zabávali počas dlhých ciest vy a naučte deti typické dovolenkové hry, ktoré sú na cestu autom ako stvorené. Vďaka týmto aktivitám sa dovolenková zábava začína už v aute a deti si navyše medzi sebou budujú krajšie vzťahy a učia sa nové veci zábavnou formou.

Hádaj, na čo myslím

Stará známa klasika, ktorou sme si v minulosti krátili nejednu dlhú chvíľku. Táto aktivita si nevyžaduje žiadne pomôcky, stačí iba detská pozornosť a sústredenie. Jeden z cestujúcich (dieťa alebo rodič) si zvolí predmet, na ktorý bude myslieť a ostatní hráči mu postupne kladú otázky, na ktoré môže odpovedať iba ÁNO alebo NIE.

Ak sa “trafí” a odpoveď znie áno, pokračuje v hádaní, ak zaznela odpoveď nie, začína hádať další hráč. Pravidlá môžete prispôsobiť veku detí a ich schopnostiam - výber predmetov môžete napríklad zúžiť na objekty v aute. Určite vás prekvapí fantázia detí, tie si niekedy vedia vybrať naozaj zaujímavé predmety.

Aktivity do auta

zdroj foto: Freepik

Aká značka/aká farba?

Ďalšou nestarnúcou klasikou je hádanie značky, resp. farby auta, ktoré prejde okolo. Menšie deti, ktoré ešte nerozoznávajú písmená, iba farby, môžu hádať práve tie. Hra sa dá trochu ozvláštniť - každý člen rodiny si vopred vyberie jednu farbu auta a ten, kto na konci cesty “nazbiera” najviac áut, vyhráva.

Alternatívou je hádanie ŠPZ áut alebo výrobcov. Zaujímavou sa táto hrá stáva práve počas jazdy na diaľnici alebo v dovolenkových krajinách, kde sa na cestách striedajú autá z rôznych kútov krajiny a/alebo z rôznych štátov. Vďaka tomu sa deti naučia rozoznávať okresné ŠPZ, skratky okolitých krajín ale aj názvy a logá rôznych automobiliek.

Dokresli to

Po hrách, ktoré v aute rozprúdili živé debaty, určite túžite po troche ticha. Na túto hru budete potrebovať papiere a farbičky (postačí aj ceruzka alebo pero). Každému cestujúcemu (okrem šoféra) na papier nakreslite ten istý jednoduchý tvar - trojuholník, ovál, polkruh. Úlohou detí bude dokresliť k tomuto tvaru zvyšok obrázka, takže budú musieť naplno zapojiť svoju fantáziu aj kreativitu. Stane sa z trojuholníka jedno uško mačky? Alebo to bude zobák vtáčika? Či nebodaj strecha domu? Fantázii sa v tejto hre medze naozaj nekladú a vaše deti vás výtvormi určite prekvapia.

Tajomná taška

Máte v aute ešte kúsok miesta na jednu tašku plnú záhadných predmetov? Môže to byť obyčajná plátená taška, ale aj obliečka na vankúš, do ktorej sa zmestí niekoľko menších vecí. Úlohou detí bude naslepo siahnuť do tašky, uchopiť jeden z predmetov a hádať, čo to je. Do tašky môžete vložiť rôzne predmety od výmyslu sveta - také, ktoré deti dôverne poznajú, ale aj nové, s ktorými sa ešte nestretli.

Odporúčame menšiu fľašu na vodu, pohár na kávu, kľúče, perá, okuliare, hodinky, prstene, krabičku s liekmi, mobilný telefón, kamienky, krém na ruky, hracie kocky, slúchadlá, mince, ponožky, balíček hygienických vreckoviek, zubnú kefku… Jednoducho čokoľvek, čo nie je ostré a deťom pri prehľadávaní tašky neublíži. Vyhráva ten, kto uhádne najviac predmetov.

Aktivity auto rodina

zdroj foto: Freepik

Zakázané slovíčko

Poznáte hru, počas ktorej nesmiete vysloviť jedno konkrétne slovo? V tomto prípade je na vás, aké slovíčko si zvolíte, avšak malo by to byť slovo, ktoré sa spája s výletom a nevysloviť ho bude veľmi náročné. Môže to byť napríklad dovolenka, cieľ, more, nuda. Každému cestujúcemu dajte rovnaký počet tokenov (spinky na papier, kúsky papiera, štipce do vlasov, hracie figúrky - podstatné je, aby ich bolo veľa). Vždy, keď niektorý z hráčov vysloví zakázané slovíčko, musí dať svoj token tomu hráčovi, ktorý ho odhalil. Ten, kto bude mať v cieli najviac nazbieraných tokenov, vyhráva.

Zoznam splnených prianí

Spíšte si pred cestou zoznam vecí, ktoré chcete vidieť a počas jazdy autom ich jednoducho odškrtávajte. Na zoznam môžete napísať naozaj rôzne veci, dokonca také, ktoré sú trochu pritiahnuté za vlasy (o to väčšia radosť bude, keď to naozaj uvidíte). Tu je pár tipov na to, čo môže byť na vašom zozname - zrúcanina hradu, krásny zámok, stádo kráv, čierna ovečka, stopári, hasičské auto, loď, parašutista, žltý dom s modrou strechou, odťahová služba, auto-veterán, konský pohonič, mrak v tvare srdca, pes v aute… Ako vidíte, možností je nekonečno. Táto hra je skvelá na trénovanie pozornosti a sústredenia. Deti budú robiť všetko pre to, aby objavili veci zo zoznamu skôr ako ich súrodenec alebo rodič.