12 aktivít pre celú rodinu na dlhé cesty autom - 2. časť

  Kategórie: Aktivity s deťmi,
4 min
02. júl'21

Druhá časť článku o aktivitách na dlhé cesty autom prináša opäť zábavné hry pre celú rodinu. Hry preveria slovnú zásobu detí, posvietia si na ich pozornosť, sústredenie, predstavivosť a fantáziu. Dlhé hodiny zábavy a smiechu sú zaručené!

Prvé-posledné písmenko

Túto hru určite dôverne poznáte. Jej princíp je veľmi jednoduchý - jeden člen rodiny povie slovo a ten ďalší musí povedať slovo, ktoré sa bude začínať na posledné písmenko predchádzajúceho slova. Ak je napríklad prvé slovo kvet, druhé sa musí začínať na T, napr. topánka. To ďalšie zase na A - autobus, nasledujúce na S - snehuliak, atď.

Hru môžete trochu skomplikovať tým, že zvolíte tému, napríklad šport, škola, záhrada a podobne. Možno sa to nezdá, ale táto hra si vyžaduje pozornosť a, samozrejme, dobrú slovnú zásobu, ktorá sa vďaka hre ešte rozšíri.

Šibenica

Šibenica (alebo aj Obesenec) je skôr vhodná iba pre pasažierov sediacich na zadných sedadlách. Jeden hráč si vymyslí slovo a na papier urobí toľko čiarok, koľko má slovo písmen. Toto bude jediná indícia, ktorú ostatní hráči dostanú. Hráči postupne hádajú písmená a za každé neuhádnuté písmeno sa na papier nakreslí jedna časť šibenice - najprv podstavec, potom stĺp, rameno šibenice, povraz, hlava, krk, trup, nohy a ruky. Keď je šibenica s obesencom hotová a slovo ešte nie je uhádnuté, hra sa končí prehrou.

Ak chcete, aby mali deti viac času na hádanie, môžete trochu pozmeniť pravidlá a nakresliť detailnejšiu šibenicu - panáčik môže mať napríklad aj oči, nos, ústa a oblečenie. V prípade, že hru hráte so staršími deťmi a chcete to trochu skomplikovať, nakreslite samotnú šibenicu vopred a dokresľujte už iba obesenca.

Aktivity auto deti

zdroj foto: Freepik

Poskladaná rozprávka

Čo sa stane, keď sa viacerí ľudia rozhodnú povedať jednu rozprávku či príbeh? Poriadna zábava a smiech sú určite zaručené. Začnite rozprávať príbeh tým, že poviete jednu jednoduchú vetu. Zvoľte si poradie a ten, kto nasleduje po prvom hráčovi, musí v príbehu pokračovať. Hra takto pokračuje v podstate až dovtedy, kým vás neprestane baviť. Výsledkom bude určite zábavný, možno dokonca bizarný príbeh bez hlavy a päty, ktorý vás však rozosmeje. Ak chcete, aby hra trvala o niečo dlhšie, vety si zapisujte na papier. Budete tak mať zároveň spomienku na túto hru.

Abeceda

Hru s názvom Abeceda pozná každý s trochu inými pravidlami. Tá “naša” Abeceda je veľmi jednoduchá - opäť si zvoľte tému (napr. ovocie, zelenina, farby, oblečenie) a začnite od písmena A vymýšľať slová, ktoré do tejto kategórie patria. Samozrejme, v abecednom poradí. Napríklad - ananás, banán, citrón, datle, egreš, figa…

Keď sa vám podarí úspešne dokončiť celú abecedu, prejdite na inú tému. Môžete si stanoviť časový limit, ktorý hru trochu uľahčí a predídete tým tiež hádkam medzi deťmi, ktoré budú chcieť viac času. Nepodarilo sa vám v priebehu minúty vymyslieť žiadne slovo? Strácate kolo a pokračuje ďalší hráč.

Skryté slovíčka

Dokážete nájsť v jednom slove aj iné? Vyberte vy alebo niekto iný slovo zložené z viacerých písmen, napíšte ho veľkými písmenami na papier (alebo každému hráčovi na menší papier) a pokúste sa z týchto písmen poskladať čo najviac ďalších slov. Tie nemusia byť nevyhnutne zložené zo všetkých písmen pôvodného slova. Napríklad slovo karty v sebe ukrýva slovo traky, ale aj rak, kryt a akt. Táto hra dá poriadne zabrať všetkým členom rodiny, no opäť sa pri nej perfektne rozšíri slovná zásoba a bodovať v nej budú deti, ktoré veľa čítajú.

Aktivity auto chlapec

zdroj foto: Freepik

Hluchý telefón

Deti narodené v novom miléniu možno nikdy nevideli káblový telefón, ale princíp tejto starej známej klasiky určite pochopia. Hra je však vhodná iba na zadné sedadlá a pre väčší počet hráčov. V prípade, že máte iba dve deti, počkajte s jej hraním až do cieľa a zahrajte sa ju všetci spolu napríklad na pláži. A ako sa teda telefón hrá? Hráč číslo jeden si vymyslí slovo a pošepká ho hráčovi sediacemu po jeho pravici.

Ten ho pošepká zase ďalšiemu a posledný hráč slovo vyriekne nahlas. Ide v podstate o to, že jeden z hráčov nemusí slovo zachytiť správne a skomolí ho, takže k poslednému hráčovi sa často dostane niečo úplne iné. Potom vám ostáva už iba hádať, kto urobil chybu ako prvý a zasmiať sa na pokazenom, hluchom telefóne.

Hľadáte viac inšpirácií na hry vhodné do auta? Prečítajte si prvú časť článku a nezabudnite nakuknúť aj do kategórie Aktivity s deťmi, kde nájdete množstvo aktivít k vode, hádanky a omaľovánky.