Ako vybrať perfektný darček na Vianoce?

  Kategórie: Tipy na hračky,
6 min
14. dec'21

Rok čo rok rodičia a príbuzní čelia pred Vianocami neľahkej úlohe - ako vybrať darček pod stromček, ktorý deti skutočne poteší? Naši traja Mackovia sa tentokrát zahrali na Ježiškových pomocníkov a spísali praktické rady, ktoré vám výber perfektného vianočného darčeka uľahčia.

Vianoce sú za rohom a deti už s najväčšou pravdepodobnosťou napísali list Ježiškovi so svojimi tajnými želaniami. Sú priania, ktoré nemôže splniť ani Ježiško, ale ak vaše deti túžia po voňavej plyšovej hračke, rýchlej autodráhe, kuchynke alebo bábike, je veľmi pravdepodobné, že pod stromčekom si nájdu vysnívaný darček. Na čo sa pri výbere darčeka zamerať a akými pravidlami sa riadiť? Všetky odpovede a tipy na najkrajšie vianočné darčeky nájdete v nasledujúcich riadkoch.

4 zlaté pravidlá

Nákup vianočných darčekov pre deti (ale aj pre dospelých) by sa mal v ideálnom prípade riadiť štyrmi základnými pravidlami. Držte sa toho, aby si deti pod stromčekom našli niečo, čo chcú, niečo, čo potrebujú, niečo na oblečenie a niečo na čítanie. Áno, počítate správne. Podľa týchto 4 zlatých pravidiel deti potrebujú iba štyri darčeky, ktoré skutočne využijú a budú z nich mať radosť aj o niekoľko mesiacov po Vianociach.

Je však prirodzené, že rodičia, príbuzní a známi chcú deti potešiť väčším množstvom darčekov. Myslite však na to, aby kvantita nebola na úkor kvality. Začnite deťom už v útlom veku vštepovať, že Vianoce nie sú o množstve darčekov, ale o domácej pohode, pokore, atmosfére a stretnutiach v kruhu rodiny.

Ako vybrať vianočný darček

Nekupujte príliš veľa

Nákupným šialenstvom počas tohto obdobia sa dá strhnúť takmer každý. Z každej strany na vás vyskakujú reklamy na hračky a vy nakoniec skončíte s množstvo darčekov, ktoré krásne zabalíte a položíte pod vianočný stromček. Samozrejme, že v detských očkách sa toto množstvo stretne s nadšením, no to môže veľmi rýchlo vyprchať. Deti budú v návale nadšenia otvárať jeden darček za druhým bez toho, aby sa z nich tešili a v závere zabudnú na mnohé darčeky.

Z toľkého množstva darčekov si deti nakoniec nájdu jeden, možno dva obľúbené a ostatné upadnú do zabudnutia. Určite nechcete, aby takýto scenár nastal, preto sa pri výbere naozaj obmedzte a stanovte si limit, do ktorého sa zmestia aj darčeky od starých rodičov, krstných rodičov a iných rodinných príslušníkov. Nezabúdajte, že počas roka deti oslavujú aj narodeniny a meniny a aj počas týchto sviatkov im určite niečo podarujete. Myslite preto dopredu a na Vianoce im kúpte iba hračky, z ktorých sa budú tešiť práve teraz.

Darčeky vhodné veku

Deti sa tešia z darčekov, s ktorými sa môžu hrať a ktoré zároveň zodpovedajú ich vekovej kategórii a konkrétnemu stupňu vývoja. Pri výbere hračiek podľa veku sa držte týchto rád:

  • 0-6 mesiacov: vhodné sú hrkálky, pestrofarebné hračky, kolotoč nad postieľku, hračky s jemnými zvukovými efektmi, interaktívne podložky na hranie, bábiky a plyšové hračky pre najmenších.
  • 6-12 mesiacov: pestro ilustrované knižky z textilu alebo leporelá, takisto aj knižky do vody, plávajúce hračky do vane, rôzne vkladačky a hračky na rozvoj jemnej motoriky, mäkké bábiky, chodítka, trojkolky s rodičovskou rúčkou.
  • 1-2 roky: hračky na ťahanie, chodítka, stavebnice, pieskoviská, jednoduché puzzle, hudobné nástroje, ilustrované knihy, kuchynky pre deti a detské kuchynské spotrebiče, kočíky pre bábiky.
  • 2-3 roky: detské dielne, hry na profesie, detské lekárske a veterinárne kufríky, kuchynky pre deti, stavebnice, vozidlá pre deti, knihy, hudobné nástroje, kreatívne súpravy pre malých umelcov.
  • 3-5 rokov: knihy, výtvarné potreby, omaľovánky, plastelína, bicykel, spoločenské hry, hry podporujúce učenie sa cudzích jazykov, autodráhy, bábiky s doplnkami, školské lavice a tabule, puzzle.

Ako vybrať darček na Vianoce

Kvalita na prvom mieste

Čím viac darčekov, tým menej kvality. Aj tak by sa dali zhrnúť vianočné nákupy v mnohých rodinách. Treba si však uvedomiť, že deti, a to najmä tie malé, hračky skúmajú aj inak, ako rukami. Pre deti je prirodzené, že hračky olizujú, preto je nesmierne dôležité, aby hračky pre najmenších spĺňali prísne európske normy a boli vyrobené z prvotriednych materiálov. Hračky pre bábätká a dojčatá nesmú obsahovať drobné časti, ktoré by deti mohli nedopatrením prehltnúť.

Očká a gombíky na bábikách a plyšových hračkách musia byť pevne prišité, ideálne však iba nakreslené alebo vyšité. Hračky, ktoré majú rôzne šnúrky (napríklad hračky na ťahanie alebo naťahovacie hračky vydávajúce zvuky) môžu predstavovať nebezpečenstvo uškrtenia, preto dbajte na to, aby šnúrka nebola príliš dlhá. Pred kúpou tiež skontrolujte ostré hrany a uistite sa, že všetky dieliky dokonale sedia na svojom mieste a že hračky sú vyrobené z nerozbitných materiálov.

Je to myšlienka, čo sa počíta

Staré čínske príslovie hovorí o tom, že dôležitá je myšlienka a práve tá sa počíta. Dar je v tomto ponímaní znakom náklonnosti a lásky, niečo, čo treba oceniť a nie iba rozbaliť a odložiť na kopu iných darčekov. Mnohé deti sa tešia práve na to rozbaľovanie, nadšené trhanie papiera a zaujíma ich počet darčekov a nie samotný obsah balíčkov.

Ukážte deťom už v ranom veku pravý zmysel Vianoc a pomôžte im objaviť skutočnú radosť z dávania a prijímania darčekov. Postarajte sa o to, že toto čarovné obdobie nedefinujú iba darčeky, ale aj iné, oveľa dôležitejšie hodnoty. Vytvorte si doma vlastné tradície a tešte sa každý rok z ich dodržiavania. Pečte spoločne medovníčky, postarajte sa o krásnu vianočnú výzdobu, užívajte si spoločnosť detí, pozerajte spolu vianočné rozprávky.

Najnovšie a najlepšie tipy na vianočné darčeky, ale aj darčeky k narodeninám u nás nájdete na jednom mieste. Stačí kliknúť na tento odkaz a vybrať deťom perfektné darčeky v podobe kvalitných hračiek, ktoré ich potešia a budú im robiť radosť dlhšie ako iba jednu sezónu.

Tipy na darčeky na jednom mieste