Aké hračky darovať cudzím deťom? Choďte na istotu!

  Kategórie: Tipy na hračky,
5 min
10. feb'20

Narodenie, krst, narodeniny, meniny, prvá návšteva… dôvodov na obdarovanie dieťatka je hneď niekoľko a za kúpou darčeka nemusí byť dokonca ukrytý žiadny dôvod. Ako však vybrať správny darček pre cudzie dieťa tak, aby potešil a neskončil po chvíli v kúte detskej izby? Prečítajte si nášho krátkeho sprievodcu a staňte sa expertom vo výbere darčekov pre všetky deti.

V hračkárstvach (kamenných i internetových) dnes nájdete neuveriteľné množstvo hračiek od výrobcov z celého sveta a niet sa čo čudovať, keď z toho nezainteresovaného človeka rozbolí hlava. Vybrať správnu hračku je v podstate podobné ako vyberať knihu pre človeka, o ktorom viete iba jediné - rád číta. Čím sa teda riadiť pri výbere hračky pre dieťa?

Krok za krokom

Kupovať hračku inému dieťatku ako vlastnému dá niekedy riadne zabrať. Najmä v prípade, že sa s danou rodinou nestretávate veľmi často alebo idete na návštevu prvýkrát. Netušíte, aké hračky už v detskej izbe majú svoje miesto a čo dieťa najviac baví. Vždy však pomôže odraziť sa od veku - autíčko na diaľkové ovládanie predsa nekúpite čerstvo narodenému bábätku a škôlkara určite nepotešíte kolotočom nad postieľku.

Výhodu máte v prípade, že je vám dieťatko, pre ktoré vyberáte hračku, blízke a viete aspoň približne, akou hračkou mu urobíte radosť. Vtedy sa môžete zamerať na konkrétne farby a funkcie hračiek alebo sa môžete spoľahnúť na hračky s motívom obľúbenej rozprávky. Nič nestratíte ani priamym opýtaním sa rodičov - možno presne vedia, po čom ich ratolesť túži, no oni si to práve nemôžu dovoliť. Takto by ste potešili nielen dieťa, ale aj rodičov a postarali by ste sa o dvojnásobný darček.

Vyber darceka babika

Pravidlo štyroch darčekov

Zúžili ste výber hračky podľa veku a pohlavia dieťatka, prípadne farby, no ešte stále máte na výber z neuveriteľného množstva? Možno vám pomôže pravidlo štyroch darčekov, podľa ktorého spadajú hračky do štyroch kategórií:

  • Niečo na oblečenie
  • Niečo na hranie
  • Niečo na čítanie
  • Niečo pre celú rodinu

V prvej kategórii nájdete darčeky, ktoré sú praktické a pomôžu najmä rodičom. Deti predsa rýchlo rastú a nové oblečenie a obuv potrebujú naozaj často. Vhodný dar pri narodení alebo pri krste je v tomto prípade dojčenské oblečenie, zavinovačky, spacie vaky alebo fusaky do kočíka. Nebojte sa vybrať oblečenie aspoň o číslo väčšie a ak sa neviete rozhodnúť, akú farbu zvoliť, choďte na istotu - trendy sú v súčasnosti zemité farby (hnedá, béžová, sivá, kaki, horčicová žltá), poprípade neutrálne pastelové farby.

Druhá kategória nepotrebuje vysvetlenie. Patria do nej hračky, ktoré deti potešia a s ktorými sa dosýtosti zahrajú. Túto kategóriu zosobňujú typické detské hračky - bábiky, autíčka, plyšové zvieratká, detské hudobné nástroje, domčeky, kuchynky, odrážadlá… Ak chcete dieťatko potešiť niečím, čo mu okamžite vyčaruje úsmev na tvári, siahnite po darčeku z tejto kategórie.

Vyber darceka traktor

Tretiu kategóriu predstavujú knihy. Nebojte sa, nemusíte čakať, kým deti dostatočne vyrastú, aby ste im mohli podarovať práve knihu. Najmenšie detičky poteší napríklad kniha do vody, ktorá im bude robiť spoločnosť počas kúpeľa. Na trhu nájdete dokonca knihy, ktoré sa po styku s vodou zafarbia a až vtedy odhalia čarovný príbeh. Klasikou, ktorá nevymiera, sú takisto leporelá, ktoré sú odolnejšie voči roztrhnutiu a otáčanie hrubých strán je pre deti jednoduchšie ako pri klasických knihách. Ak chcete, aby obdarované dieťatko rozvíjalo svoju fantáziu a predstavivosť a aby odmalička objavilo krásu kníh, zvoľte darček práve z tejto kategórie.

Poslednú kategóriu tvoria darčeky, ktoré potešia viacero členov rodiny. Patria sem najmä spoločenské hry, puzzle, stavebnice, ale tiež preliezačky, priestrannejšie detské domčeky a kuchynky, rôzne hry do vody a športové sety hračiek. Hračky z tejto kategórie sú vhodné pre staršie deti, ktoré sa už dokážu zahrať s rovesníkmi, súrodencami alebo rodičmi a vedia sa podeliť o hračky. Vďaka týmto hračkám sa zlepšujú komunikačné schopnosti a deti sa zároveň učia vyhrávať a prehrávať.

Pravidlo štyroch darčekov vám určite pomôže správne sa rozhodnúť a obdarovať dieťa darčekom, ktorý naozaj využije. Táto kategorizácia je takisto vhodná aj pri výbere vianočných darčekov - z každej kategórie jednoducho vyberiete jeden darček.

Vyber darceka tender leaf toys

Výber darčeka pre dieťa možno vyzerá ako banálna záležitosť, no pravda je taká, že ju vôbec netreba podceňovať. V mori plnom darčekov sa človek ľahko stratí a neuvážený výber by skončil ako zbytočne vyhodené peniaze. Naša bohatá ponuka hračiek je preto prehľadne rozdelená podľa kategórií, ale aj podľa veku a dokonca rozprávkových hrdinov. V prípade potreby sa na nás neváhajte obrátiť, my vám s výberom dokonalého darčeka pre dieťatko radi pomôžeme.