Aký je správny kočík na behanie?

  Kategórie: Fit mama,
8 min
25. apr'17

Aj keď sa aprílové počasie s nami ukážkovo zahráva, s prvými lúčmi jarného slnka už mnohé z mamičiek určite nalákala predstava oddychu na čerstvom vzduchu. Prechádzky s bábätkom sú pre veľa žien po pôrode prakticky jedinou formou cieleného aktívneho pohybu. Dobrá správa je, že dnes už môžete obyčajný pohyb s detským kočíkom spojiť s ďalšou užitočnou činnosťou – behaním.

Otázky, ako sa dostať opäť do formy, začínajú mamičky často riešiť už po pôrode, resp. po šestonedelí. Najmä také, ktoré aktívne behali už pred tehotenstvom. Kúpu špeciálneho kočíka na behanie však pediatri odporúčajú až po 9. až 12. mesiaci od pôrodu. V tom čase by už dieťatko malo mať dostatočne vyvinuté krčné svalstvo aj chrbticu – treba totiž brať do úvahy, že bábätko bude vystavené miernym otrasom. Mnohým batoľatám však takéto „trmácanie“ vôbec nevadí a neraz si ho dokonca užívajú. Samozrejme, svoj zámer vždy konzultujte s pediatrom.

Strollering s dieťatkom

Výhody behania s kočíkom

Cvičeniu, športovej chôdzi a behaniu s kočíkom sa odborne hovorí aj strollering. Ide o regulárnu fitnes a kardio aktivitu, ktorej sa môžete venovať samostatne alebo aj v skupinách. Mamičky, ktoré radšej korčuľujú, môžu zvoliť in-line strollering. Ten pomáha nadobudnúť kondíciu, ale zároveň perfektne posilňuje sedacie a stehnové svalstvo. Samotné klasické behanie s kočíkom má však aj ďalšie výhody:

  • Je zadarmo a umožňuje vám behať, kde len chcete – nemusíte míňať na poplatky do fitnes centier.
  • Behanie patrí k najúčinnejším spôsobom redukcie váhy, takže dostať sa do formy bude pre vás jednoduchšie.
  • Keď beháte s kočíkom, zapájate pri tom svaly, ktoré by ste za iných okolností nepoužívali – strollering vám pomôže spevniť svalstvo vnútorných orgánovchrbta.
  • Čas, ktorý venujete sebe, môžete zároveň stráviť so svojím dieťatkom.
  • Zároveň ste s drobčekom na čerstvom vzduchu, kde môže objavovať okolitý svet, čo je preň určite prospešnejšie než sedieť doma.
  • Behanie pomáha odbúravať stres. Pre mamičky, ktoré trávia väčšinu času výlučne s dieťaťom a s množstvom domácich povinností, je to veľmi oslobodzujúce.

Podľa čoho vyberať kočík?

Ak máte chuť dopriať si počas prechádzky s bábätkom aj beh, nevyhnutne budete potrebovať špeciálny typ kočíka, ktorý je navrhnutý tak, aby redukoval otrasy spôsobené nerovným povrchom a rýchlejšou jazdou a zároveň držal dostatočnú stabilitu.

Kočík si však treba kupovať aj podľa toho, ako často sa džogingu chcete venovať. Ak plánujete behať pravidelne, investujte radšej do drahšieho modelu s množstvom funkcií a vylepšení. Ak sa však nemienite striktne držať tréningového režimu a behať budete napríklad dva razy za týždeň, postačí vám aj lacnejší kočík.

Univerzálny alebo špeciálny?

Veľa kočíkov na behanie môžete využiť aj na bežný presun s bábätkom. Spoznáte ich napríklad podľa toho, že majú predné koliesko, ktoré možno nastaviť do fixnej aj otočnej polohy. To sa hodí ľuďom, ktorí nechcú svoj obytný priestor zbytočne zapratávať viacerými kočíkmi.

Ak si budete brať „odvoz“ pre vaše dieťatko so sebou, vyberajte si také kočíky, ktoré sa dajú zložiť a majú odnímateľné kolieska – sú takmer dvojnásobne väčšie než na klasickom kočíku.

Treba počítať aj s tým, že samotné džogingové kočíky sú o čosi väčšie než bežné, a to aj vtedy, keď sú poskladané a majú odmontované kolieska. Ak teda dopredu viete, že sa budete často premiestňovať autom, overte si rozmery batožinového priestoru vášho vozidla ešte predtým, než prídete do predajne, aby ste si pri výbere kočíka a jeho testovaní hneď vedeli, či vám bude vyhovovať jeho veľkosť.

Džogingový kočík

Všímajte si kolieska

Kočíky na behanie majú obyčajne len 3 kolieska. Na druhej strane sú robustnejšie, gumené a plnené vzduchom, takže ľahšie prekonávajú prekážky na ceste, zmierňujú dosah nárazov o povrch a znižujú aj takzvaný valivý odpor. Laicky povedané – takýto kočík sa vám bude tlačiť oveľa ľahšie a jazda bude hladšia.

Priemer zadných koliesok na džogingovom kočíku by nemal byť menší ako 40 cm, predné kolieska zvyknú mať okolo 30 cm. Štandardné kočíky majú naproti tomu často plastové kolieska, ktoré by takúto záťaž neustáli. Rátajte s tým, že vzduchom plnené kolieska budete musieť po čase dofukovať podobne ako „duše“ bicykla. Treba však sledovať pokyny výrobcu, pretože kolieska nesmú byť vyplnené na doraz.

Predné kolieska na rozdiel od bežných modelov nie sú otočné, resp. mali by mať možnosť uzamknúť ich do fixnej polohy. Ak by neboli pevné, pri behu by začali vytvárať vibrácie a dieťatko by sa cítilo nepohodlne. Zároveň by ste na nerovnom povrchu riskovali ostré pootočenie kolieska, a tak aj prevrátenie kočíka.

Medzi prednými a zadnými kolieskami je väčšia vzdialenosť kvôli bezpečnejšiemu umiestneniu ťažiska – v tomto prípade vášho bábätka vo vaničke. To znamená, že ak predné najvzdialenejšie koliesko nabehne na nejakú prekážku, väčšina sily pri náraze sa sústredí sem – v bezpečnom „odstupe“ od vaničky. 

Bezpečnosť na prvom mieste

K ďalším znakom patrí pružný závesný systém nápravy, ktorý lepšie absorbuje otrasy. Špeciálny džogingový kočík by mal mať aj päťbodové bezpečnostné pásy, vedúce cez ramená, boky a pomedzi nohy podobne ako v autosedačkách. Tie dieťatko spoľahlivo ochránia pri nadskakovaní kočíka.

Často sa stretnete aj s ďalším bezpečnostným pásom, ktorý je na jednom konci uchytený o rám kočíka, druhý má bežec či bežkyňa prichytený okolo zápästia. Ten pomáha najmä vtedy, ak by ste pri behu na chvíľku stratili nad kočíkom kontrolu, napríklad vo chvíli, keď sa potrebujete napiť.

Behanie s kočíkom v parku

Pohodlie a ochrana pred slnkom

Ergonomické a pohodlné sedenie hrá pri výbere džogingového kočíka ešte dôležitejšiu úlohu ako pri štandardných modeloch. Vyhýbajte sa modelom, ktoré majú príliš tvrdú spodnú plastovú časť. Každý náraz či hrboľ na ceste by aj napriek mäkkej výstelke sedadla mohol znamenať, že telo dieťatka narazí o pevný povrch spodnej „škrupiny“. V konečnom dôsledku môže byť bábätko pri behu nespokojné a podráždené.

Vanička či sedadlo by mali mať čo najširšiu striešku. Takto budete môcť kočík otáčať do rôznych smerov bez toho, aby na dieťatko svietilo slnko. Niektoré striešky majú dokonca ešte priehľadný kryt, ktorý sa dá spustiť zo striešky nadol priamo pred vášho drobca – ten bude vďaka tomu vidieť dopredu a zároveň bude chránený pred prípadným vetrom.

Praktické doplnky

Kočíky na behanie majú úložný priestor umiestnený pod sedadlom dieťatka. Kvôli stabilite je dôležité, aby ste všetky ťažké predmety, vrátane tašiek, umiestňovali sem, a nie na riadidlá. Inak by sa kočík mohol prevrátiť. Niektoré modely majú v oblasti riadidiel podnos, kde sa dajú uložiť napríklad kľúče alebo mobil. Môžete sa dokonca stretnúť s držiakmi na nápoje, ktoré sú veľmi praktické, treba k ním však pristupovať opatrne. Ak nie sú hlbšie ako 8 cm, vyššia fľaška z nich pri behu alebo prekonaní prekážky ľahko vypadne.

V žiadnom prípade nenoste v držiakoch na riadidlách horúce nápoje, aj keď sa vám zdajú stabilné – ak by sa predsa vyliali, mohli by vášmu bábätku spôsobiť úraz.

Pri športovaní sa vám zíde aj ručná brzda, ktorou ľahko jazdu spomalíte napríklad pri behu dole z kopca. Oceníte ju najmä po dlhšom tréningu, pri ktorom už na konci rapídne ubúda energie, takže vyvinúť úsilie, aby ste vlastnoručne zastavili rozbehnutý kočík, môže byť oveľa namáhavejšie. Takúto brzdu majú väčšinou len vyslovene športové modely so zafixovaným predným kolieskom. Pozor, netreba si mýliť ručnú brzdu s parkovacou!

Drahšie džogingové kočíky majú aj ovládací mechanizmus, ktorým môžete sledovať a riadiť predné koliesko tak, aby stále držalo priamy smer a nevychyľovalo kočiarik do strán, čo je dôležité pre hladkú jazdu. Zároveň takto mamičku odbremení od neustáleho vyrovnávania vozidla.

Ak plánujete s kočíkom behať viacerí, napríklad obaja rodičia, hľadajte modely s nastaviteľnými riadidlami. Je dôležité, aby ste pri behaní mali rukoväť v správnej výške, pretože inak – najmä pri dlhších trasách – môže byť váš tréning neefektívny, pokazí vám držanie tela, alebo spôsobí predčasnú únavu či dokonca zranenia. Zo skúseností bežcov s džogingovými kočíkmi je ideálne nastavenie riadidiel vo výške pásu.

Ak ste behať s kočíkom ešte neskúsili, možno je čas to zmeniť. Nezabudnite nám o svojich skúsenostiach a zážitkoch napísať. :-)