Nepodceňujte výber detskej postieľky

6 min
27. okt'16

Vedeli ste, že bábätká v prvom roku života prespia až 70 percent času? Po narodení spinkajú v priemere 20 hodín denne, u batoliat sa táto doba skracuje na 10 až 16 hodín. Spánok totiž podporuje tvorbu rastového hormónu, ktorý je pre vývin dieťatka mimoriadne dôležitý. Postieľka je teda prostredím, v ktorom váš poklad strávi najviac času, preto jej výberu venujte patričnú pozornosť.

Hračkárstvo Mackoviahračky.sk

Aký materiál zvoliť?

Na prvom mieste je, samozrejme, kvalita samotného výrobku. Ak chcete, aby detský nábytok vydržal čo najdlhšie, mala by byť konštrukcia postieľky vyrobená z tvrdého, napríklad bukového dreva. Mäkké drevo, ako je borovica, je totiž náchylnejšie na vznik rozličných odrenín či škrabancov, a takisto sa v ňom ľahšie uvoľňujú skrutky, takže sa pri hyperaktívnom dieťatku môže rýchlejšie „rozhegať“. Rám matraca by mal byť vyrobený z odolného kovu, vďaka čomu aj postieľka zostane dlhšie pevná.

Dôležitá je bezpečnosť

Výhodu postieľky je polohovateľný rošt v kombinácii so sklopnými bočnicami či odkladacími priečkami. Pri vyššej polohe roštu, resp. vďaka bočnému sťahovaciemu dielu sa ľahšie dostanete k bábätku, čo ocenia najmä tehotné mamičky, ktoré sa kvôli brušku nemôžu nakláňať cez bočnice. Keď je dieťatko väčšie a aktívnejšie, pre jeho bezpečnosť je lepšie zvoliť nižšiu polohu roštu, prípadne odkladacie priečky – tie mu umožnia bez problémov vyliezť z postieľky, no bez toho, aby ste museli odkladať celú bočnicu, ktorá vášho drobca chráni počas spánku.

Pre dokonalé pohodlie

Samostatnou kapitolou je výber správneho matraca. Mal by byť pre vaše bábätko dostatočne mäkký, maximálne ergonomický, priedušný a vyrobený z neškodných materiálov, ktoré neobsahujú žiadne alergény. Podstatné je, aby medzera medzi ním a konštrukciou, resp. rámom postieľky nebola väčšia ako dva prsty. Ľahšie matrace, resp. modely so snímateľným poťahom bez ťažkostí vyperiete aj v práčke, tie ťažšie treba očistiť ručne vo vani. Základné vybavenie potom dopĺňajú kvalitné dojčenské potreby.

Súprava do postieľky Classic toTs-smarTrike

Súprava do postieľky smarTrike

V žiadnej postieľke nesmie chýbať hebučká prikrývka, resp. paplónik, praktické napínacie prestieradlo a hniezdo na postieľku, ktoré sa dá jednoducho pripevniť po obvode postieľky pomocou šnúrok.

Detské obliečky

Na čo nesmiete zabúdať

  • Dbajte na správnu výšku bočníc – pri spustenom bočnom diele by minimálna výška mala byť 22 cm nad úrovňou matraca, pri zdvihnutom aspoň 65 cm nad úrovňou lôžka.
  • Ideálna vzdialenosť medzi jednotlivými priečkami by sa mala pohybovať v rozmedzí 4 – 6 cm.
  • Investujte aj do kvalitného vodoodolného chrániča, vďaka ktorému zabránite prípadnému zatečeniu matraca močom, najmä pri nehodách v noci.
  • Nevyhnutnosťou každej detskej postieľky je kvalitné napínacie prestieradlo, ktoré vďaka sťahujúcej gumičke perfektne drží na matraci a neposúva sa.
  • Keďže detičky rady „ochutnávajú“ všetko, čo im príde do cesty, nezabudnite postieľku vybaviť krytmi proti ohryzovaniu bočníc.
  • Do postieľky nepatria zbytočné dekorácie, mašličky, stužky, vankúšiky či ďalšie skrášľujúce prvky. Príliš veľa mäkkých alebo nevhodných doplnkov iba zvyšuje riziko udusenia.
  • Vítané sú súpravy určené špeciálne do detskej postieľky, ideálne aj s takzvaným hniezdom, ktoré funguje ako mäkká výstuž, takže dieťatko sa zbytočne nebude udierať o priečky.
  • Zaobstarať si môžete aj doplnky, akú sú polohovacie kliny či podložky, ktoré stabilizujú polohu novorodenca v postieľke, čím bránia jeho pretočeniu, a tak aj riziku udusenia.

Zajačik na maznanie Les Amis Doudou Kaloo s dekou

Zajačik na maznanie a deka Kaloo

Výber hračiek pre najmenších je veľmi dôležitý. Zajačik na maznanie je vyrobený zo 100-percentnej bavlny, hebký a jemný k detskej pokožke.

Dojčenské potreby

Malá či rastúca?

Na trhu existujú aj takzvané konvertovateľné postieľky, ktoré rastú spolu s vaším drobčekom a zvyčajne im vydržia až do predškolského veku. Klasická detská postieľka, určený pre najmenších do 3 rokov, sa štandardne predáva v dĺžke 120 cm. Potom ju treba vymeniť buď za väčšiu postieľku pre detičky do 5 až 6 rokov alebo rovno za klasickú posteľ, ktorá vášmu dievčatku či chlapčekovi poslúži aj v období dospievania.

Rozprávková alebo praktická?

Detské postieľky môžu mať rôznu veľkosť a tvar. Obľúbené sú napríklad postieľky s okrúhlym dnom, krásne vyniknú v kombinácií s baldachýnom, na druhej strane sú menej praktické z hľadiska výberu matraca a doplnkov. Iné postieľky zasa ponúkajú prídavné prvky, ako je dolný úložný priestor, ktorý určite oceníte, ak nemáte v byte či v samotnej detskej izbičke dostatok miesta.

Mobilná či bez koliesok?

Ak chcete postieľku ľahšie presúvať, môžete si kúpiť model s kolieskami alebo typ, ku ktorému sa dajú kolieska dokúpiť a vsadiť do pripravených otvorov na nožičkách. Kolieska by však mali mať poistku proti posúvaniu, čo oceníte nielen pri skákajúcom dieťatku, ale aj pri prezliekaní bielizne.

Cestovná postieľka

Ak už pred narodením bábätka počítate s tým, že budete veľa cestovať, mali by ste rozmýšľať aj nad kúpou dobrej cestovnej postieľky. Určite ju však v snahe ušetriť neberte ako trvalú alternatívu klasického lôžka pre bábätko, pre správny vývin dieťatka by sa nemala využívať dlhodobo.

Doplnky a hračky

Keď už investujete do kvalitnej postieľky, môžete porozmýšľať aj nad ďalšími doplnkami, ktoré vám pomôžu v rámci starostlivosti o dieťatko. Patria k nim napríklad tzv. elektronické opatrovateľky, čiže monitory dychu bábätka, vďaka ktorým môžete svoj poklad sledovať odkiaľkoľvek v dome. Na ľahšie uspávanie drobčeka slúžia aj hračky na maznanie, hudobné skrinky, kolotoče nad postieľku či ďalšie užitočné hračky pre najmenších.

Set do postieľky Cotoons Smoby nočné svetlo a hudobná skrinka

Set do postieľky Smoby

Vďaka tejto hračke sa budú bábätká cítiť počas tmavých nocí absolútne v bezpečí. Svetielko, ktoré sa po 20 minútach automaticky vypne, má tvar kvapky a šíri teplé príjemné svetlo. Nezaberie veľa miesta, a pritom ho môžete umiestniť prakticky kamkoľvek.

Kolotoč nad postieľku Cotoons Smoby kvet pre najmenších ružový

Kolotoč nad postieľku Smoby

Hračka pre dojčatá, na ktorej visia motýliky a plastové kvetinky, svieti a vyhráva príjemné pútavé melódie, takže detičky zabaví a pomaly uspí.

Hračky do postieľky