Ako a podľa čoho vybrať ten správny parfum?

  Kategórie: Fit mama,
6 min
23. apr'21

Čuch je náš najsilnejší zmysel a je to práve vôňa, ktorá nás dokáže okamžite presunúť na iné miesto. Vôňa má totiž superhrdinskú schopnosť a dokáže v momente zmeniť našu náladu. Bábätkovská vôňa vám okamžite pripomenie toto krásne obdobie vašich detí, závan ihličia vás prenesie do hôr a vôňa opálenej pokožky vás v okamihu dostane na slnkom zaliatu pláž s výhľadom na more.

Toto je iba pár príkladov toho, aké silné spomienky v nás môže konkrétna vôňa vyvolať. To, ako voniame iným ľuďom, sčasti definuje to, kým sme. Práve preto je výber parfumu či toaletnej vody veľmi dôležitý. Ako však vybrať tú správnu vôňu pre vašu osobnosť?

Drevité, ovocné, kvetinové, orientálne, citrusové, hlava, srdce, základ… svet parfumov má svoju vlastnú terminológiu, v ktorej sa bežný smrteľník nie vždy dokáže vyznať a ani rady v parfumérii niekedy nepomáhajú. Nasledujúce riadky vás prevedú celým procesom výberu parfumu a poradíme vám tiež, ako vybrať tú správnu vôňu cez internet.

Čo sú to tóny parfumu?

Zrejme najzaujímavejším (a pre mnohých aj najmätúcejším) prvkom parfumu je rodina vôní, respektíve tóny, ktoré vám opisujú v parfumériách a ktoré vám okamžite udrú do očí aj na eshope, pokiaľ vyberáte parfum online. Predstavte si to ako pyramídu (podobne ako potravinovú pyramídu) rozdelenú na vrchnú, strednú a spodnú časť. Na samom vrchu pyramídy nájdete tie najprchavejšie zložky vône, úplne dole zase najmenej prchavé, teda tie, ktoré sa po nanesení parfumu uvoľňujú najdlhšie a “odparujú” sa pomaly.

Vrchné tóny, teda hlava, sú tie zložky parfumu, ktoré vám okamžite udrú do nosa. Sú najprchavejšie, čo znamená, že majú najmenšie molekuly, a práve preto sa odparia najrýchlejšie. Stredné tóny tvoria jadro vône a poznáme ich aj pod označením srdce. Uvoľňujú sa po tom, čo sa parfum usadí na pokožke a sú akýmsi mostom medzi základom a hlavou vône. Poslednou, ale určite ani náhodou nie zanedbateľnou zložkou, sú základné tóny, telo parfumu. Dodávajú parfumu hĺbku a tzv. dlhovekosť. Základ tvoria najväčšie molekuly, ktoré sú najmenej prchavé a je to práve tá vôňa, ktorú zacítite na oblečení aj po niekoľkých dňoch.

Vyber parfumu blog

Najznámejšie tóny parfumov

Páči sa vám, ako znie slovo bergamot, frézia, gardénia, jazmín, kardamón, lotus, pačuli či santalové drevo? Sú to slová, ktoré často vidíme pri popisoch parfumov, ale iba skutočný parfumér vie úplne presne, ako daná zložka vonia. To, že sa vám páči niektorý názov ingrediencie, ešte neznamená, že vám bude aj voňať. Takto napríklad voňajú najpoužívanejšie a najznámejšie tóny:

  • Bergamot - získava sa zo šupky rovnomenného ovocia tesne pred jeho dozretím. Vôňa je lahodnou kombináciou citrusov a kvetinových tónov, je príjemne horkastá a pikantná, no je upokojujúca a povznášajúca zároveň. Využíva sa v dámskych, pánskych aj unisex vôňach.
  • Neroli - sladká vôňa získaná z oleja kvetov horkého pomaranča. Táto kvetinová vôňa pôsobí upokojujúco a svoje o tom vedela už Marie Anne de La Trémoille, talianska princezná z Neroli, ktorá si tieto kvety pridávala do kúpeľa.
  • Benzoín - aromatická živica, ktorú nájdete aj pod názvom benzoe, sa získava ručným zberom z kôry stromu styrax. Už celé storočia sa používa v nielen v parfumoch, ale najmä kadidlách. Vôňa má nádych sladkých drevín a vanilky s jantárovo-karamelovou arómou.
  • Santalové drevo - pochádza zo stromu Palo Santo a má typickú orientálnu vôňu, ktorá je balzamom na dušu. Santalové drevo sa využíva aj ako vykurovadlo a je častou prísadou kadidiel. Dokáže očistiť myseľ od negatívnej energie a upokojiť myšlienky, preto mnohí pália toto drievko počas meditácie. Santalové drevo nájdete v dámskych aj pánskych parfumoch a práve o tejto prísade je dobre známe, že posilňuje sexualitu.

Zvážte, kde a kedy budete parfum používať

Vôňa môže veľmi ľahko ovplyvniť náladu a produktivitu človeka, preto treba vopred zvážiť, ako často plánujete parfum používať a pri akých príležitostiach. Ak pracujete z domu alebo sa jednoducho potrebujete v práci neustále sústrediť, určite neodporúčame siahnuť po ťažkej vôni. Práve naopak, rozumné by bolo zvoliť vôňu s citrusovými tónmi, ktoré sú svieže a podporujú produktivitu. Bergamot a jazmín zase pôsobia upokojujúco a sú vhodné vtedy, keď už túžite len po oddychu a čaká vás príjemný deň.

Parfum môžete striedať nielen na základe toho, či pracujete alebo oddychujete, ale aj na základe ročného obdobia. V zime prirodzene siahame po ťažších vôňach, preferujeme orientálne, drevité a sladšie kvetinové vône. S letom sa nám zase automaticky spájajú svieže citrusové a ľahké kvetinové vône. Tak, ako sa menia ročné obdobia a príroda, menia sa aj naše potreby, preto vlastniť dva či viac rôznych parfumov alebo toaletných vôd nie je nič nezvyčajné.

Ako vybrat parfum

Na čo si dať pri kúpe parfumu pozor

Dokonalý parfum by vám mal sadnúť rovnako ako topánky či spodná bielizeň. Nikdy si nekupujte parfum len preto, že sa vám páčil na niekom inom. Ten istý parfum z toho istého flakóna totiž bude na každom človeku voňať trochu inak, pretože do hry sa dostávajú najrôznejšie chemické reakcie prebiehajúce v tele, ale aj životný štýl a dokonca strava. Vaša pokožka vonia inak ako pokožka vašej kamarátky, preto sa aj parfum nanesený na vaše telo bude uvoľňovať trochu iným spôsobom a bude v konečnom dôsledku voňať inak (môže vám dokonca zapáchať).

Pokúste sa vyhnúť tomu, aby ste naraz skúšali príliš veľa parfumov. Odporúča sa privoňať maximálne k štyrom vôňam a neunáhliť sa v rozhodovaní. Medzi ovoniavaním jednotlivých parfumov si stále pričuchnite ku kávovým zrnkám, ktoré neutralizujú čuch a vône sa vám vďaka tomu nebudú v nose miešať a prekrývať. Ak je to možné, objednajte si z eshopu vzorky parfumov alebo si nejaké prineste domov z parfumérie. Budete mať viac času na “čuchové testy” a vo výbere parfumu sa neuponáhľate.

Správne zvolený parfum dokáže viac, ako len dobre voňať. Prenesie vás na vysnívané miesto, k milovanému človeku, dodá energiu a navodí tú správnu atmosféru, keď treba. Jeho vôňa ovplyvňuje nielen vás, ale aj vaše okolie.