Vyberáte krúžok pre dieťa? Netlačte na pílu!

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa,
4 min
11. sep'16

So začiatkom nového školského roka riešia mnohí rodičia mimoškolské aktivity a krúžky pre deti. Krúžky a koníčky ich vedú k disciplíne, samostatnosti a k aktivite. Viete však odhadnúť ich mieru tak, aby ste neprecenili schopnosti vašich drobcov?

Školy, centrá voľného času a športové kluby dnes ponúkajú krúžky od výmyslu sveta. Rodičia si od nich sľubujú, že ich ratolestiam vyplnia voľný čas a rozvinú ich talent. Správne zvolený krúžok môže posilniť sebavedomie detí. Čo od nich však očakávajú samotné deti?

Spýtajte sa na to doma vášho školáka, takýto rozhovor pomôže vybrať vhodnú športovú aktivitu pre hyperaktívne dieťa alebo nájsť krúžok pre deti, ktoré majú poruchy učenia a potrebujú aktivitu, v ktorej by vynikali. Ak máte sami blízko napríklad k umeniu a chceli by ste mať doma malého Piccasa, možno nakoniec zistíte, že dieťa vaše nadšenie pre maľovanie a kreslenie nezdieľa. Rozlišujte vlastné sny a ambície od toho, čo napĺňa vaše deti.

Kedy je čas na prvý krúžok?

Detskí psychológovia sa zhodujú, že s krúžkami a tréningmi treba začať postupne. V predškolskom veku by mali byť skôr výnimkou, teda pokiaľ niekto neobjavil mimoriadny talent vášho drobca.

S nástupom do školy je vhodné hľadať mimoškolské aktivity, ktoré vychádzajú zo záľub detí. Pozor však, aby ste dieťa nepreťažili. V mladšom školskom veku im stačia 2-3 krúžky. Extrémom sú rodičia, ktorí školákom pripravia program na každý deň v týždni, takže po vyučovaní len vozia deti z krúžku na krúžok. V tomto prípade netreba tlačiť na pílu, aby ste mimoškolské aktivity deťom skôr neznechutili.

Strieda krúžky ako ponožky, čo s tým?

Minulý mesiac to bol futbal, po ňom karate a dramatický krúžok a tento týždeň výtvarná a klavír? Striedanie rôznych aktivít nie je vôbec na škodu, hlavne ak je dieťa zručné vo viacerých oblastiach. Niekedy musia deti vyskúšať viacero krúžkov, aby samy prišlo na to, čo ich baví. Aj pre rodičov je lepšie vedieť, v čom ich potomok vyniká nad ostatnými a čo mu ide ťažšie. Sklon k častému striedaniu krúžkov majú deti trpiace poruchou pozornosti, vtedy radšej  voľte krúžok, ktorý bude zahŕňať rôzne aktivity.

Aj nič nerobenie vedie k samostatnosti

Mnoho rodičov si myslí, že oddych detí cez prázdniny musia hneď v septembri dobehnúť a snažia sa deťom zabezpečiť dostatok krúžkov a aktivít. Podľa odborníkov to však nie je správne a deťom by ste mali dopriať trocha voľnosti.

„Ak rodičia trávia čas vypĺňaním voľného času svojich detí, tie sa to nikdy nenaučia samé,“ myslí si londýnska psychologička so zameraním na vzdelávanie Lyn Fry. „Nudiť sa nie je problém. Nie je to hriech, však? Myslím, že deti by sa mali vedieť nudiť, aby sa motivovali robiť veci správne. Toto je jeden zo spôsobov, ako sa deti stanú samostatné,“ povedala pre magazín Quartz.

Spravte si krúžok doma a pozvite aj susedov

Mnoho krúžkov je v podstate zameraných na hranie. Deti sa totiž pri hre neustále učia. Ak si užívate takto strávené spoločné chvíle, skúste deťom vymyslieť pravidelnú aktivitu, ktorá by fungovala ako krúžok u vás doma. Pozvať môžete aj deti kamarátov či susedov. Každý týždeň si tak môžete spraviť napríklad hodinku výtvarných aktivít alebo hrania spoločenských hier. Úspech bude mať aj krúžok šikovných rúk, počas ktorého budete vyrábať dekorácie či šperky a hrať sa s textilom, papierom, kožou a inými materiálmi. Skúste sa inšpirovať našimi kreatívnymi hračkami.

Náučná hra Conector Encyclopedic Educa v angličtine

Zábavná náučná hra v angličtine Encyclopedic zo série Conector má jednoduché pravidlá. Prostredníctvom otázok a odpovedí sa deti dozvedia veľa rôznych zaujímavostí zo sveta histórie, kultúry, umenia, vedy, zvierat, rýb, anatómie a rôzne iné. Hra je vhodná pre deti od 7 do 12 rokov.

Magnetická anatómia Bodymagnet Janod

Magnetická anatómia Bodymagnet je vzdelávacia hračka vhodná pre deti od 7 do 12 rokov. Pomôcka na spoznávanie ľudského tela je vhodná aj na výučbu cudzích jazykov – jednotlivé časti tela, sústavy a orgány sú preložené do 11 jazykov.

Viac spoločenských hier