Leto v prírode: Ako deti ochrániť pred kliešťom?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
5 min
22. jún'20

Je menší ako detský nechtík, v tráve ho hravo prehliadnete, no predsa dokáže narobiť poriadne nepríjemnosti. Reč je o kliešťovi, stálom obyvateľovi lesov, lúk a parkov, ktorý nám v lete znepríjemňuje život a vytvára obavy o zdravie. Ako pred týmto drobným nepriateľom chrániť deti a čo robiť v prípade, že kliešť sa už na detské telíčko prisal?

Leto so sebou prináša krásne zážitky a zaslúžený oddych, no prichádza aj s nástrahami, ktoré sú pre teplé obdobie typické. Reč je o kliešťoch, drobných parazitoch z čeľade kliešťovité, ktoré sa živia krvou človeka, ale aj domácich zvierat. Ako si napriek ich prítomnosti v prírode užiť leto naplno a nestrachovať sa pri každom kroku vo vyššej tráve?

Poznáte rozdiel medzi boreliózou a encefalitídou?

Lymská borelióza a kliešťová encefalitída sú dve najčastejšie ochorenia, ktoré kliešte prenášajú. Majú síce spoločného pôvodcu, no odlišujú sa príznakmi a najmä dopadom na zdravie človeka. Lymská borelióza je infekčné ochorenie vyvolané baktériou Borrelia burgdorferi a okrem kliešťa ju môžu prenášať aj komáre a niektoré druhy múch. Proti tomuto ochoreniu sa nedá zaočkovať, no dá sa liečiť antibiotikami. Lymská borelióza nie je smrteľné ochorenie, no môže mať dlhý priebeh a v najťažších prípadoch môže vyústiť až do chronicity ochorenia.

Oproti lymskej borelióze stojí kliešťová encefalitída, proti ktorej je možné sa zaočkovať. Tá je jedinou účinnou prevenciou, pretože na kliešťovú encefalitídu neexistuje špecifická medicínska terapia. Toto ochorenie postihuje mozgové blany a vyvoláva ich zápal, ktorý môže mať celoživotné následky. Encefalitída sa počas prvej fázy, ktorá nastáva spravidla 7-14 dní po prisatí, prejavuje ako ľahšia chrípka a je sprevádzaná bolesťami hlavy, zvýšenou teplotou, nechutenstvom, soplením, sťaženým dýchaním a pokašliavaním. Odvrátenou stranou je zdanlivé vyliečenie, tzv. bezpríznakové obdobie, za ktorým nasleduje druhá fáza s posilnenými príznakmi.

Kliest blog

Účinná prevencia

Aj napriek tomu, že obe ochorenia pôsobia hrozivo a práve kvôli nim sa mnohí rodičia rozhodnú ostať radšej doma, nezúfajte. Okrem očkovania proti kliešťovej encefalitíde môžete proti kliešťom bojovať aj inak a takisto účinne. Prvým krokom je správne oblečenie. V prípade detí by ste mali do prírody zvoliť dlhšie nohavice a tričká s dlhým rukávom, samozrejmosťou sú aj tenisky, nie sandálky. Druhým preventívnym opatrením je repelent, ktorý hmyz odpudí.

Vhodným oblečením a repelentom sa však boj proti kliešťom nekončí. Dôležitá je aj dôkladná prehliadka tela po príchode domov. Kliešte sa vo všeobecnosti rady prichytávajú na teplé a vlhké miesta, preto skontrolujte všetky kožné záhyby, podpazušie, jamky pod kolenami, slabiny, miesta za uškami, ale aj vnútro ucha. Pozornosť venujte aj hlavičke, pretože kliešte sa môžu schovávať aj vo vlasoch. Vytraste aj šaty, ktoré mali deti oblečené a rovno ich hoďte do práčky. Ak máte obavy, že ste nejakého kliešťa prehliadli, šup s deťmi do sprchy - voda zaručene spláchne každého kliešťa, ktorý sa ešte nestihol prisať.

Prvá pomoc po prisatí

Niekedy prisatiu kliešťa jednoducho nezabránite, preto je dobré vedieť, ako v takom prípade postupovať. Ak po prechádzke alebo výlete v prírode objavíte na tele dieťatka kliešťa, nepanikárte a pokúste sa ho opatrne vytiahnuť. Kliešťa ani okolitú pokožku však nepotierajte žiadnym olejom či krémom a už vôbec miesto vopred nedinzifikujte. Môže sa totiž stať, že kliešť vypustí do rany sliny plné choroboplodných zárodkov alebo by mohol vyvrhnúť obsah čriev, ktoré obsahujú veľa baktérií a vírusov.

Kliešťa preto uchopte pinzetou tesne pri koži a opatrne vytiahnite. Netočte ním v smere ani proti smeru hodinových ručičiek, pretože by ste mohli odtrhnúť hlavičku od tela a kliešť by ostal zahryznutý. Ak sa vám nedarí, pomôcť môžu naozaj jemné kývavé pohyby do strán, čím ho uvoľníte z rany a následne ho vytiahnite kolmo von. Až potom postihnuté miesto vydezinfikujte, ideálne jódovou tinktúrou. V prípade, že v rane ostane kúsok kliešťa, vyhľadajte lekársku pomoc.

Rodičom sa po vybratí kliešťa značne uľaví, no predsa odporúčame zaznačiť si dátum uhryznutia do kalendára. Príznaky ochorení, ktoré kliešť prenáša, sa totiž začnú prejavovať až o niekoľko dní neskôr. Sledujte preto miesto, odkiaľ ste kliešťa vytiahli a všímajte si aj zdravotný stav detí. Prvým príznakom boreliózy je červená škvrna s bielym stredom, v prípade encefalitídy si všímajte symptómy podobné chrípke, ktoré sa začínajú objavovať týždeň-dva po prisatí kliešťa.

Kliest repelent blog

Domáci repelent proti kliešťom

Repelentov proti kliešťom nájdete v lekárňach a drogériách niekoľko, no drvivá väčšina z nich obsahuje látky, ktoré môžu citlivú detskú pokožku nepríjemne podráždiť. Stavte na domáci repelent, ktorý celú rodinu ochráni nielen proti kliešťom, ale aj proti komárom a jeho zloženie je čisto prírodné.

Budete potrebovať:

  • rastlinný olej (slnečnicový, repkový, olivový)
  • levanduľový éterický olej
  • eukalyptový éterický olej
  • fľašu s rozprašovačom

Ako na to:

Postup je naozaj veľmi jednoduchý a spočíva iba v zmiešaní olejov v pomere 100 ml rastlinného oleja a 10 kvapiek éterických olejov. Do fľaštičky teda vlejte 100 ml základného oleja, 5 kvapiek levanduľového a 5 kvapiek eukalyptového oleja, fľašu uzatvorte a dobre premiešajte. Pred výletom do prírody už iba aplikujte rozprašovačom na oblečenie a užívajte si spolu s deťmi parky, lúky a lesy bez strachu z napadnutia kliešťom.