Viete, ako vidia bábätká?

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
3 min
23. okt'17

Jemné štruktúry oka vášho bábätka sú vyvinuté už v druhom mesiaci tehotenstva a vnútromaternicový vývoj oka pokračuje až do 30. týždňa. Oko človeka sa však vyvíja, až kým nedovŕši 20 rokov. Ako však vidí vaše bábätko po narodení do jedného roka?

Očká sú citlivé na svetlo

Bábätko je 9 mesiacov zvyknuté na prítmie v bezpečnom prostredí maternice. Pôrod je preň šok. Očká bábätka potrebujú čas, kým si zvyknú na denné svetlo. Môže sa stať, že vaše dieťatko vyzerá, akoby spalo, ale v skutočnosti si jeho očká len potrebujú oddýchnuť. V prvých dňoch a týždňoch sa im ostré svetlo preto vôbec nepáči.

Novorodenci vidia len na 25 – 30 cm od koreňa nosa, nevedia ešte dobre zaostriť tváre či predmety. Jemné farby sa im zlievajú. Niekedy sa vám dokonca môže zdať, že sa vaše dieťatko na vás pozerá, no nevidí vás. Je možné, že máte svetlé tričko podobnej farby, ako je stena. Neplašte sa, ak očká utekajú do strán. Novorodenci fixujú objekty len jedným okom a obe oči začínajú koordinovať už medzi 2,5 – 3 mesiacmi.

Detská osuška bábätko zrak

Približne medzi 3 – 4 mesiacmi sú detičky schopné rozoznávať známe tváre a predmety. Medzi 4 – 6 mesiacmi už dokonca začínajú vnímať hĺbku a priestor, ľahšie sa im preto uchopujú predmety. Hlavičku už nemusia otáčať, vedia predmet aj pohyb sledovať oboma očkami. V tomto období ešte stále môže niektoré očko zabiehať. Ani v tomto veku však ešte nemajú dostatočne vyvinutú citlivosť na farbu. Zaujmú ich najmä kontrastné a sýte farby. Pastelové a jemné farby sa im zlievajú.

Po 6. mesiaci sa očká vyvíjajú rýchlejšie. Do jedného roka už má bábätko trojrozmerné videnie a je schopné rozoznať ľudí aj do niekoľkých metrov. No až v 7. roku života vidí približne rovnako ako dospelý človek.

Mnohí rodičia sa plašia, ak bábätkám zabiehajú očká, alebo majú pocit, že ich nevidia. Vaše dieťa sa však musí naučiť koordinovať okohybné svaly a chvíľku potrvá, kým je schopné zaostriť. Ak očká utekajú aj po pol roku, môžete navštíviť lekára. Očká novorodenca by mali reagovať na svetlo, dieťa okolo štyroch mesiacov už očami fixuje zaujímavé predmety.

Prečo je pre deti vhodná čiernobiela kombinácia?

Bábätká ešte nemajú dobre vyvinuté kontrastné videnie. Pastelové farby sa im zlievajú, kým sýte kontrastné farby priťahujú ich pozornosť. Čierno-biele predmety stimulujú ich oči. Vedci potvrdili, že deti najviac zaujímajú predmety so silnejším kontrastom a preferujú aj výrazné hrany. Čierne bodky na bielom pozadí či pásiky pomáhajú s rozvojom videnia vašich drobcov. Nemusíte preto celú izbu meniť do čiernobielej. Stačí niekoľko hračiek či knižiek pre bábätká.

Maznáčik pre najmenších Koala toTs-smarTrike

Maznacik koala

Maznáčik od renomovaného výrobcu toTs-smarTrike je vyrobený zo 70 % bambusového hodvábu a 30 % bavlny. Je mimoriadne príjemný na dotyk pre citlivú pokožku bábätka. Čiernobiela koala zároveň pozitívne stimuluje očká a zmysly dieťaťa.

Vankúš pre najmenšie deti toTs-smarTrike

Vankus had tots

Tento praktický vankúšik, ktorý je zároveň hniezdom, je vhodný už pre novorodeniatka. Je vyrobený zo 70 % bambusovej bavlny a 30 % bavlneného saténu. Vankúšik oceníte napríklad pri kojení, alebo ho môžete jednoducho rozložiť okolo positeľky ako bezpečné hniezdo pre bábätko.

Kolekcia black&white