Rodičovské tipy: Ako zvládnuť lockdown s deťmi?

  Kategórie: Výchova,
5 min
14. jan'21

Čas strávený s deťmi je na nezaplatenie, no aj ten najtrpezlivejší rodič si určite aspoň raz v čase lockdownu položil otázku, ako ďalej. Ako zabaviť deti? Ako vyplniť ich voľný čas a ako im pomôcť načerpať energiu na ďalšie hodiny strávené v online škole? Prinášame vám pár užitočných tipov na to, ako zvládnuť lockdown.

Mnohé rodiny strávili uplynulé mesiace takmer výlučne medzi štyrmi stenami. Rodičom už, prirodzene, začínajú dochádzať nápady na to, ako deti zaujať a zabaviť. Všetko je už okukané, všetky hračky nudné. Ešteže existuje internet a rodičia, ktorí sa ochotne podelia s jednoduchými, no originálnymi tipmi, ako túto situáciu prežiť a nezblázniť sa.

Zapojte kreativitu

Prechádzka po okolí, piknik v parku, výlet do prírody… tieto aktivity sme vyčerpali už počas jari, leta a jesene. Nedostatok slnečných lúčov, zima, dážď a sneh nám v týchto dňoch pobyt v prírode poriadne komplikujú. Napadlo vám však niekedy, že piknik si môžete urobiť aj doma? Rozložte v obývačke alebo detskej izbe veľkú deku, pripravte dobroty, vložte ich do piknikového košíka a vyberte sa na netradičný piknik. Nevyhnutnou súčasťou sú zvuky prírody, ktoré môže nahradiť video na youtube. Neskôr sa piknik môže zmeniť na tanečnú párty, ktorá deti rozhýbe, rozosmeje a príjemne unaví.

Snažte sa, aby každý deň priniesol niečo nové, aktivitu, ktorá je originálna a deti zaručene pobaví. Môžete po dome poschovávať rôzne indície a zahrať sa na pirátov, ktorí hľadajú poklad. Nudnú vaňu môžete premeniť na úžasný vodný svet a kúpalisko, z detskej izby sa môže stať knižnica, ktorá deti prevedie fantastickými príbehmi a prenesie ich do čarovných svetov. Fantázii sa medze naozaj nekladú a aj keď sa vám bude niekedy zdať nový nápad málo zaujímavý, vyskúšajte ho. Deti sa často pozerajú na svet úplne inými očami ako dospeláci.Lockdown matka dcera

Práca z domu

Patríte aj vy k rodičom, ktorí musia okrem starostlivosti o deti zvládať aj vlastnú prácu z domu? Mnohí rodičia čelia v týchto krízových časoch obrovskej výzve, keďže zrazu sú okrem rodičov a zamestnancov aj učiteľmi a vychovávateľmi. Počas homeofficu určite nastanú chvíle (a nebude ich málo), počas ktorých budete potrebovať ticho a pokoj na sústredenie. Práve preto je dôležité správne si rozvrhnúť deň a nezabúdať “odísť z práce” a venovať sa rodine.

Doprajte si počas pracovného dňa krátke prestávky, ktoré budú patriť deťom a partnerovi a venujte sa im v týchto chvíľach na 100 %. Vďaka tomu si deti nebudú vynucovať vašu pozornosť počas práce. Ak sa tak náhodou stane, majte po ruke hračku, ktorá zaručene pomôže a zabaví deti na dlhší čas. Zlyhaním nie je v tomto prípade ani rozprávka v televízii, ktorá vám dožičí čas potrebný na dokončenie pracovných povinností. Nezabúdajte tiež, že dieťa má dvoch rodičov - snažte sa starostlivosť o deti rozvrhnúť spravodlivo.

Popri všetkom zhone v práci a doma nezabúdajte ani na starostlivosť o seba. Zaslúžite si pár minút denne iba pre seba, či už to bude v podobe kúpeľa, dlhšej sprchy či šálky obľúbeného čaju, ktorú si vypijete v tichosti alebo s knihou. Nemajte výčitky svedomia za to, že aj vy potrebujete vypnúť a načerpať sily do ďalších dní.

Naučte sa oddychovať

Neustály kolotoč hrania, učenia, práce, upratovania a varenia dá človeku zabrať. Preto je nesmierne dôležité naučiť sa v tomto chaotickom a náročnom období oddychovať. Buďte príkladom pre vaše deti a ukážte im, ako na to. Nebojte sa predstierať, že aj oddych je hra, práve takéto malé “klamstvo” na deti rýchlo zaberie. Rozložte v izbe podložky na cvičenie, ľahnite si na ne a rozprávajte deťom príbeh o tom, ako sa jednotlivé časti tela premieňajú na rozprávkové bytosti a postupne začínajú relaxovať. Zapojte fantáziu alebo opäť nájdite inštruktážne video na internete.Lockdown rodina

Ako deťom vysvetliť, čo sa vo svete deje?

Buďte úprimní, avšak s ohľadom na vek detí. Mlčanie a predstieranie, že všetko je v poriadku, deti neochráni a pravdu začnú hľadať niekde inde. Už teraz vedia, že niečo sa v ich každodennom živote zmenilo, nechodia predsa do škôlky a školy, nemôžu sa hrať s kamarátmi, rodičia sú stále (alebo veľmi často) doma a podobne. Deti nemusia vedieť všetky hrôzostrašné podrobnosti o tom, ako vyzerá aktuálna situácia vo svete, preto im určite nehovorte, že deň čo deň umiera v dôsledku koronavírusu množstvo ľudí.

Povedzte im, že vonku zúri vírus, z ktorého sú ľudia veľmi chorí, preto je potrebné držať sa čo najviac doma a aj v prírode sa strániť ľudí. Deti, s ktorými ste na materskej dovolenke, nepocítia žiadnu zmenu, no tým starším budú chýbať kamaráti a spolužiaci, na ktorých si už zvykli. Vysvetlite im, že čím zodpovednejšie sa budete všetci správať, tým skôr sa život opäť vráti do normálu.

Vytvorte si časový harmonogram

Denný rozvrh prospeje nielen vám, ale najmä deťom. Nemusíte ho dodržiavať presne na minútu a nie je potrebné doň zaznamenávať každú činnosť, ktorá vás počas dňa čaká. Deťom však nastavenie režimu prospeje, vďaka tomu budú mať pocit istoty, bezpečia a tiež kontroly. Je vedecky dokázané, že vytvorením rutiny predchádzate úzkosti, budujete si sebavedomie a zároveň pocit nezávislosti. Nezabudnite do každého dňa zaradiť raňajky, obed a večeru, obedňajší spánok a minimálne jednu prechádzku na čerstvom vzduchu. Dôležitá je tiež samostatná hra a večerná rutina, ktorou zakončíte celý deň.

Nikto z nás pred rokom netušil, že koronavírus obráti naše životy na ruby a z rodičov sa stanú učitelia, vychovávatelia, zamestnanci pracujúci z domu a v prípade viacerých detí aj rozhodcovia. Každý deň prináša nové výzvy, ktoré musíme zvládnuť. Prijmite ich s kreativitou, fantáziou a detskou pomocou. Držíme vám palce!