7 tipov, ako prežiť letné horúčavy

  Kategórie: Fit mama,
6 min
28. júl'17

Na prehriatie organizmu v letných horúčavách sú najviac náchylné bábätká, malé deti, tehotné ženy a starší ľudia. Možností, ako sa v lete ochladiť, je veľa. Pozdáva sa vám viacej predstava studenej zmrzliny, teplého čaju či pyžama z chladničky?

Najviac tropických dní u nás pripadá na júl a august. Za tropický deň meteorológovia označujú taký, počas ktorého maximálna teplota vzduchu dosiahne 30 ° C a viac. Ľudský organizmus však s teplotami nad 35 ° C doslova bojuje.  Dva až tri milióny potných žliaz dostanú signál vylučovať pot. Telo je nútené znižovať teplotu, preto rozširuje cievy na rukách a nohách, čo má za následok aj spomalenie všetkých dôležitých procesov. Akými preventívnymi opatreniami svojmu organizmu v horúcich dňoch pomôžete?

Letné horúčavy tipy

Vytúžená sprcha

V letných horúčavách je prirodzené tešiť sa na studenú sprchu. Je pravda, že studená sprcha príjemne osvieži, spôsobí však teplotný šok a keď z nej vyjdete, onedlho opäť pocítite intenzívny teplotný rozdiel. Môže za to reflexné zúženie ciev a následné prekrvenie kože, ktoré sa prejaví ako pocit tepla. Skúste nahradiť studenú vodu príjemnou vlažnou alebo teplou vodou. Po takejto sprche celého tela vám už nebude vonku tak horúco. Ak sa rozhodnete sprchovať viackrát za deň, obmedzte mydlo či sprchový gél. S horúcou vodou to nepreháňajte, ak máte nízky tlak, z takejto sprchy či vane sa vám môže zatočiť hlava a namiesto vytúženej úľavy príde nechcená malátnosť.

Bleskové osvieženie počas dňa

Nie vždy si človek môže dopriať luxus sprchy či vane kedykoľvek počas dňa. Potrebnú úľavu vtedy prinesie aj jednoduchý trik – prúd studenej vody na zápästia. Rovnako si môžete na zadnú stranu krku priložiť vreckovku alebo uterák namočený v ľadovej vode. Musíte horúce dni tráviť v práci v kancelárii bez klimatizácie? Nalejte do umelohmotnej fľaše od pollitrovej minerálky vodu (pozor, nie až po hrdlo) a vložte ju do mrazničky (na pracovisku budete mať určite kuchynku, keď nie, pripravte si ju vopred doma). Keď voda vo fľaške zamrzne, zabaľte ju do igelitového vrecka a prikladajte na krk či zápästia.

Pri ochladzovaní tela v horúčavách zostáva menej krvi pre mozog, čo môže negatívne ovplyvniť frontálny lalok. Ten kontroluje naše emócie a impulzivitu.

Horúci čaj namiesto studenej vody

V lete je pre organizmus životne dôležité zabezpečiť dostatok tekutín. Inak vám hrozia bolesti hlavy, závraty či nevoľnosť. Základom pitného režimu je čistá nesladená voda bez bubliniek. Pite ju priebežne, nielen až keď budete cítiť smäd. Kdekoľvek ste, mali by ste mať poruke pohár alebo fľašu s čistou vodou. Pre osvieženie do nej môžete pridať mätu alebo plátok citrónu. Čím je teplota vonku vyššia, tým je väčšie nutkanie vložiť do vody kocky ľadu. Studené tekutiny však neprinesú pocit ochladenie nadlho. Inšpirujte sa arabskými krajinami a severnou Afrikou, kde v tropických horúčavách podávajú teplý zelený čaj, ochutený čerstvou mätou a osladený cukrom. Pitím horúcej tekutiny v lete oklamete mozog a zmyslové receptory v ústach a žalúdku. Vnútorné teplo aktivuje potné žľazy a telo sa v priebehu niekoľkých minút zbaví väčšieho množstva tepla. Chladiaci účinok horúcej tekutiny však funguje len vtedy, ak je zabezpečené odparovanie potu.

Pitie čaju v lete

Módne tipy od Berberov

Dôležitú úlohu zohráva aj správne oblečenie. Voľte ľahké oblečenie vo svetlých farbách. Svetlé farby slnečné lúče odrážajú, zatiaľ čo tmavé ich pohlcujú. Ideálne sú prírodné materiály ako 100-percentná bavlna alebo ľan. Zoberte si príklad od kmeňov, ktoré žijú celý život v horúčavách na púšti – zvykli si nosiť oblečenie, ktoré ich zakrýva od hlavy až po päty. Ak je teplota vzduchu 40  ° C, takýmto zahalením možno dosiahnuť teplotu tela o 5 až 10 stupňov nižšiu. Samozrejmosťou je zakrytie hlavy, či už šatkou alebo klobúkom. Uprednostnite vzdušné slameniaky, ktoré vás ochránia pred úpalom.

Ľahká stredomorská strava

Viete, prečo máte v lete chuť na menej kalorické jedlá? Organizmus potrebuje v horúčavách spáliť menej energie na to, aby sa teplota tela vyrovnala teplote vonkajšieho prostredia. S čerstvým ovocím a zeleninou budete vysoké letné teploty zvládať jednoduchšie. Šťavnatá zelenina a ovocie sú ľahko stráviteľné a obsahujú množstvo vody. Ako prílohu voľte malú porciu cestovín, ryže alebo zemiakov. Vyhýbajte sa nadbytku soli a presoleným jedlám, zadržia vám v tele ešte viac vody a budete sa cítiť spuchnuto. K letu neodmysliteľne patria zmrzlina a nanuky. V letných horúčavách je však zmrzlina veľmi citlivou potravinou. Vyrobte si preto doma vlastnú zmrzlinu za pár sekúnd. Vložte do mrazničky zrelé banány. Keď zamrznú, jednoducho ich rozmixujte napríklad s jogurtom alebo arašidovým maslom.  

Stravovanie v lete

Správne nastavená klimatizácia

Horúčavy v interiéri sa zbavuje ťažko. Okná preto otvárajte len vtedy, keď je vonku chladnejšie ako vo vnútri. Ideálne je ranné vetranie na niekoľko minút. K príjemnej klíme dopomôžu aj rastliny, ktoré počas dňa vyparujú kvapaliny. Pokiaľ používate klimatizáciu, rozdiel medzi teplotou v interiéri a exteriéri by nemal byť vyšší ako 5 až 7 stupňov. Organizmus potom nemusí bojovať s teplotnými výkyvmi. Ak by ste v prepotenom oblečení vošli do studenej miestnosti s klímou, riskujete aj stuhnutie svalov a bolesti chrbtice. Klimatizáciu nahradí aj klasický ventilátor, nenechajte ho však fúkať priamo na seba.

Horúčka (nielen) sobotňajšej noci

Tropické dni majú aj svoje tropické noci. Na internete nájdete množstvo rád, ako si spríjemniť spánok v horúčavách. Od ľahučkej prikrývky namiesto periny, ktorá umožní ľahší prístup vzduchu k telu, až po pyžamo vychladené v chladničke podobne ako dobré pivo :) V lete príjemne ochladia aj plachty a obliečky z ľanu. Patria síce k najdrahším, ale sú antibakteriálne a odolné. Aj pri častom praní vydržia bez problémov desiatky rokov. V horúčavách sa príjemne spí aj pod prikrývkami z ťavej srsti, ktoré v lete chladia a v zime zahrejú. Ak sa extrémne nepotíte, môžete pod nimi spať aj nahý :) O osviežujúce ovzdušie sa postará éterický citrónový olej, navyše vypudí z izby otravný hmyz.

Deti a leto

Ako sa v lete schladiť s deťmi

  • Deti milujú vodu, horúce dni najľahšie prežijete kúpaním vo vode a leňošením na súši v tieni. Mimochodom, ak vaše deti ešte nevedia plávať, môžete ich to naučiť s pomocou našich mackov.
  • Vyberte sa počas horúcich dní na výlet do jaskyne. Pozor však na veľké teplotné rozdiely, nezabudnite deťom zobrať aj teplejšie oblečenie, pod zemou býva zima!
  • Najlepším zdrojom tekutín pre deti je voda, ale drobci občas potrebujú objavovať aj nové chute. Ponúknite im zdravý domáci nápoj.
  • Detskú pokožku ochladí chladivý gél s výťažkom z verbeny či osviežujúca voda v spreji, ktorú im nastriekate na tvár.
  • Úžasnú klímu majú staré kamenné budovy s vysokými stropmi. Nevynechajte na dovolenke návštevu historických budov či kostolov. Deti sa v nich nielen schladia, ale aj naučia niečo o histórii.
  • Aké by to bolo leto bez sladkostí? V horúčave osviežia aj domáca ľadová triešť či tvarohové nanuky.