Dresscode alebo ako obliecť dieťa v zime

5 min
16. jan'16

Vrstviť? Nie! Poznáte to, príde prvý mráz a do detského oblečenia na na zimu má čo povedať pediater, mama, internet aj svokra. A tak sa behom pár minút z vášho dieťaťa stane panáčik, ktorý ledva pripaží ruky k telu. Ono je to síce strašne milé, ale vôbec nie zdravé. Predtým ako oblečiete dieťa do zimy, zamyslite sa nad materiálom svetríkov alebo nohavíc. Vrstvenie vám nepomôže, ak látka nedokáže udržať teplotu tela.

Ako obliecť dieťa v zime

Áno, dobre čítate. Toľko milované vrstvenie je menej dôležité ako materiál. Prestaňte so svojich detí vyrábať “cibuľky” a doprajte im voľnosť pohybu. A to vďaka detskému oblečeniu na zimu, ktoré bude z materiálov ako bavlna, konope či vlna. Moderné umelé materiály vyzerajú dobre, ale nemajú žiadnu izolačnú funkciu. Pamätajte si, neexistuje zlé počasie, len zlé oblečenie.

Detské oblečenie na zimu nie je umenie kúpiť, ale…

Ale je umenie kúpiť to správne a potom ho aj logicky nakombinovať. Vrstvenie sme úplne nepochovali, len si myslíme, že nemá opodstatnenie, ak sa nerobí správne. V tomto prípade so správnymi materiálmi. Pravidlá obliekania detí v zime sá líšia od ich veku, pohybovej aktivity, a napokon aj od samotného počasia.

Zima v našich končinách vie prekvapiť tuhým mrazom a snehom, ale aj príjemnými teplotami, ktoré viac pripomínajú jeseň. Preto vždy majte v zálohe vrchné ošatenie, ktoré budete môcť prispôsobovať aktuálnym podmienkam.

Ako obliecť v zime novorodenca alebo bábätko?

Otázka, na ktorú by rada poznala odpoveď nejedná prvo-mamička. V zásade platí, že deti, ktoré ležia v kočíku potrebujú extra vrstvu oproti tým, ktoré pobehujú alebo kráčajú. Ak je bábätku chladno, musí vynaložiť viac energie na udržanie telesnej teploty, preto sa rýchlo unavuje a je nepríjemné. Ani prílišné teplo nie je cesta, ktorou by ste sa mali pustiť, pretože prehriatie je rovnako nebezpečné ako podchladenie.

To, ako vášmu drobcovi v kočiari naozaj je, zistíte tak, že skontrolujete jeho záhlavie. Ak je studené, pravdepodobne potrebuje viac tepla, ak sa potí, mali by ste mu niečo vyzliecť. Vždy voľte jednotlivé kusy oblečenia tak, aby ste niečo mohli pridať alebo odobrať. Pozor! Chytanie ručičiek a nožičiek vám nepomôže. Malé deti ešte nevedia regulovať telesnú teplotu ako dospelí. Aj keď mu je teplo, končatiny môže mať studené.

Aké detské oblečenie na zimu budete potrebovať?

  • body alebo dupačky s dlhým rukávom,
  • nohavice, tričko, svetrík (voľte hrúbku a množstvo podľa teploty),
  • čiapka, ponožky, rukavice (nezabúdajte na izoláciu a jemnú pokožku bábätiek. Pleteniny im môžu hlavičku poškriabať. Pri čiapke, ponožkách aj rukaviciach používajte dvojité vrstvenie. Priamo na kožu by mali ísť len jemné bavlnené veci.
  • overal (môžete vynechať ak používate zimné zavinovačky alebo fusaky do kočiara).

Okrem správneho detského oblečenia a materiálov, nezabúdajte na mastné ochranné krémy na tvár.

Zimné oblečenie pre pobehujúcich nezbedníkov

Aktívne zimné prechádzky sú to najlepšie čo môžete urobiť pre zdravie svojich najmenších. Príliš nízke teploty sa u nás zväčša neudržia viac ako pár dní, preto by ste doma zbytočne sedieť nemali. Ak poskytnete svojmu dieťaťu dostatočnú izoláciu a motivujete ho k pohybu, zima mu určite nebude.

Podobne ako pri bábätkách platí, že deti obliekame ako seba, ale prihodíme vrstvu navyše. Tá by mala byť ľahko vyzliekateľná. Rodičia sa vždy boja, že deťom bude zima, pričom opak je pravdou. Všetky deti sa vonku väčšinou nezastavia, takže produkujú dostatočné telesné teplo.

Poradiť by ste si mali s:

  • tielkom alebo bavlneným tričkom s dlhým rukávom,
  • pančuchami a nohavicami (tie môžete úplne vynechať ak používate oteplovačky),
  • vetrovkou, čiapkou, rukavicami a šálom.

Šál môžete pri hrách nahradiť radšej nákrčníkom. Je to bezpečnejšie, pretože dieťa jeho konce nikde nezachytí a tak predídete nehodám. V taške môžete mať tričko alebo sveter navyše.

Aktívne prechádzky a hry nahradia jednu vrstvu oblečenia

Pravidlo číslo jeden pri obliekaní detí je, že ho musíte prispôsobiť ich pohybovej aktivite. Keďže chcete, aby sa zimy nebáli alebo ich chlad neodrádzal, vždy choďte von s konkrétny plánom. Zoberte deťom hračky, trénujte ich vytrvalosť a balans aj vďaka odrážadlám. Tie sú mimoriadne vhodné na suché a teplejšie zimy, ktoré su u nás stále častejšie. Ak si nemyslíte, že odrážadlo je pre deti dostatočne zaujímavé, začnite ho “nahánať”. Uvidíte, že bude upaľovať koľko mu jeho, nie ešte také rýchle, nohy stačia.

V prípade, že napadne sneh alebo sa vyberiete na hory, nezabúdnite deti zoznámiť so sánkami, snežnými taniermi alebo bobami. Spoločne si vďaka nim môžete na kopcoch užiť množstvo zábavy. Keďže vieme, že deti len tak niečo neuspokojí, máme pre vás tip.

Ak ich chcet vonku udržať dlhšie, vymyslite im hru na Horskú službu. Každý člen horskej služby, čiže aj váš drobec, musí zložiť skúšku. Tou je jazda na sánkach, nájdenie raneného (tých pár minút ležať na snehu vydržíte) a horská hliadka - bonus navyše, pri tejto príležitosti deťom vysvetlíte ako sa majú správať na kopci, aby nikoho nezranili a naopak. Zostáva už len počkať kým opäť napadne sneh a zabezpečiť svojmu horskému strážcovi profi sane s kovovou sklznicou, ovládaním a tlmičmi. Ale to je len zlomok ich super-schopností.

BIG sánky Bobby Bob od 4 rokov

sánky pre deti

Sánky pre deti