Máte doma malého alergika? Len žiadnu paniku

7 min
19. apr'17

Nielen zima zvykne byť spojená s nádchou a večným kýchaním. I v jarnom období sa u detí môžu veľmi ľahko objaviť prejavy podobné nachladnutiu. Ak sa tečúce soplíky a nepretržité záchvaty kýchania stávajú počas jarných dní u vašich drobcov pravidlom, potom môže ísť veľmi ľahko o alergickú nádchu. A hoci toto ochorenie dokáže vášmu drobcovi i celej rodine skomplikovať život, môžete sa naučiť, ako jeho symptómy zmierniť.

Ako sme už na začiatku spomenuli, najčastejšími prejavmi alergickej nádchy, alebo aj takzvanej alergickej rinitídy, sú nepríjemný sekrét z nosa a nepretržité kýchanie, ku ktorému sa môže pripojiť aj kašľanie, sťažené dýchanie, niekedy sprevádzané aj pískaním, prípadne nepríjemný dráždivý pocit v hrdle.

Alergická nádcha

Alergia spôsobuje únavu aj podráždenie

Častým prejavom alergickej nádchy je však i svrbenie očí, ktoré môže prejsť až do zápalu spojiviek. Alergická rinitída dokáže privodiť aj ďalšie ťažkosti, ako sú infekcie uší či ochorenie sliznice prínosových dutín, ktorému sa hovorí aj sinusitída. Na pozore sa treba mať najmä vtedy, ak dieťatko pri dýchaní začne chrčať. Takéto prejavy sa totiž spájajú aj s prieduškovou astmou, čo je vážnejšia forma alergie, postihujúcej pľúca.

Drobca, ktorého trápi alergická nádcha, môže často bolievať hlava či bruško, v noci bude ťažšie spávať a cez deň zasa pociťovať únavu alebo celkové podráždenie. Najmenší majú neraz problém sústrediť sa, čo netreba podceňovať hlavne u školáčikov. V peľovej sezóne sa niekedy môže alergická reakcia dokonca prejaviť aj na pokožke.

Trpíte ako rodičia alergiou? Zrejme postihne aj vaše dieťa

Hoci za prepuknutie alergie môžu viaceré faktory, tým hlavným býva genetická dispozícia. Ak sa dieťatko narodí do rodiny, kde alergiou nikto netrpí, bude mať len 5- až 15-percentnú šancu ochorieť nezávisle od rodinnej anamnézy. Čím viac príbuzných s alergiou však v rodine máte, predovšetkým medzi rodičmi a súrodencami, tým väčšia je pravdepodobnosť, že ju dieťatko dostane tiež.

Ak trpí alergiou len jeden z rodičov, riziko ochorenia u ich detí sa zvyšuje o polovicu. Alergia u otca aj matky zasa predpoklady ochorenia u potomka zvyšuje až na 90 percent.

Ak je aj samotná matka alergička, vôbec sa nemusí obávať dojčenia. Alergény sa totiž do materského mlieka vôbec nedostávajú. Navyše, materské mlieko prispieva k prirodzenému budovaniu imunity dieťatka a znižuje aj riziko infekcie. Naopak, u najmenších môže ku vzniku alergií viesť nevhodné prostredie s vysokým obsahom nečistôt, nesprávna životospráva či vdychovanie dymu z cigariet, takzvané pasívne fajčenie.

Mamička s dcérkou na lúke

Prečo dochádza k alergickej reakcii?

Ak sa u vašej ratolesti potvrdí alergia na peľ, pôjde zrejme o občasnú,  takzvanú intermitentnú alergiu. Jej výhodou je krátke trvanie, takže nepríjemné prejavy vašich najmenších potrápia len dočasne – počas kvitnúcej sezóny konkrétnych rastlín, na ktoré sú alergickí.

Mikroskopické samčie bunky kvitnúcich rastlín a stromov, čiastočky prachu či spóry plesní sa vzduchom dostanú do nosovej sliznice vášho dieťatka. Keďže organizmus ich vyhodnotí ako neželané látky, spustí svoje obranné mechanizmy – chemickú reakciu, pri ktorej sa okrem iného uvoľňuje histamín. Ak je ho v tele prebytok, dráždi nervové zakončenia a spôsobuje svrbenie pokožky aj nosovej sliznice, no takisto rozširuje cievy a zapríčiňuje začervenanie, ale aj známu žihľavku, čiže nepríjemné vodnaté pupence.

V peľovej sezóne buďte zvlášť ostražití

Základné pravidlo znie – chrániť deti pred alergénmi, ako sa len dá. Ak peľová sezóna vrcholí, mali by sa zdržiavať vonku čo najmenej. Opakované podráždenie totiž zbytočne zvyšuje citlivosť nosovej sliznice. Preto sledujte najmä správy o stave alergénov v ovzduší.

Veľmi dobrou pomôckou pre rodičov však môže byť aj peľový kalendár s presne uvedeným obdobím výskytu peľov konkrétnych drevín alebo tráv. Tie sa ovzduším najviac šíria počas slnečných, suchých, ale veterných dní. S teplým vzduchom totiž stúpajú nahor, kde ich vietor rozfúka na stovky kilometrov ďaleko.

Peľový kalendár

Pretrvávajúca alergia – ťažkosti na celý rok

Niekedy môže občasná alergia prerásť až do pretrvávajúcej (perzistujúcej) alergie. Stáva sa to, ak symptómy neustupujú, ale počet alergénov sa, naopak, z roka na rok zvyšuje. V prípade celoročnej alergie bývajú spúšťačom podráždení v organizme aj roztoče prachu či alergény zvierat.

Nikde nie je napísané, že alergia sa nemôže objaviť aj u tých detí, ktoré ňou v mladšom veku vôbec netrpeli. Zdravotný stav vášho drobčeka preto treba pravidelne kontrolovať.

Najrizikovejšie býva obdobie okolo 10 rokov, najmenšia pravdepodobnosť sezónnej alergickej nádchy je zasa u detí do 5 rokov. U bábätka býva prvým signálom alergie vznik atopického ekzému. Zaujímavý je tiež fakt, že alergiami trpia častejšie deti, ktoré sa narodili tesne pred začiatkom peľovej sezóny. Klasickú alergiu však možno vyšetreniami odhaliť až od veku okolo 3 rokov.

Vytvorte vhodné antialergické prostredie

Ak vaše dieťatko trpí alergiou, pomôže vám najmä dodržiavanie hygienických zásad, ktorými riziko neželaných reakcií znížite na minimum. Základom je zabezpečiť mu zdravý a čistý domov bez výskytu alergénov:

  • V čase peľovej sezóny sa neodporúča dlhodobo vetrať.
  • Okná otvárajte len na krátku dobu, aby ste miestnosti vyvetrali krátko, ale intenzívne. Obzvlášť opatrný treba byť v kritických úsekoch dňa, čiže ráno a podvečer.
  • Úplne nevhodné pre alergikov sú prekúrené miestnosti, čo platí špeciálne pre spálne.
  • V detskej izbe sa starajte o správnu vlhkosť vzduchu. Tá nesmie byť ani nízka, ale na druhej strane by nemala prekročiť limit 40 percent. Príliš vlhké prostredie totiž vytvára živnú pôdu pre vnútorné alergény, akými sú plesne či prach.
  • Okrem zvlhčovača investujte aj do kvalitného vysávača, ideálne s takzvaným HEPA filtrom.
  • Pravidelne vymieňajte aj vzduchové filtre v klimatizácii.
  • Deťom nezabudnite kúpiť antialergický matrac.
  • Posteľnú bielizeň treba v peľovej sezóne vymieňať každý týždeň. Nesušte ju však vonku. Ak je to možné, zadovážte si radšej sušičku, v ktorej pri najvyššej teplote zahubíte aj všetky roztoče. To isté platí aj o oblečení.
  • Nikdy deťom opätovne neobliekajte šatstvo, s ktorým už boli vonku, hoci len na krátku chvíľu. Počas peľovej sezóny sa na ňom môžu zachytiť drobné čiastočky peľu, prachu i plesní.
  • Deti naučte, že si majú po príchode zvonku automaticky umývať ruky.
  • Každý večer by ste im mali dopriať aspoň rýchlu sprchu a v čase peľovej sezóny im častejšie umývajte aj vlasy. Alergény totiž môžu byť zachytené po celom tele, takže deti si ich ľahko prenesú až do postele.

Triedenie bielizne pred praním

Čo robiť, keď už alergia prepukne?

Zanedbávanie liečby alergie je podľa odborníkov vôbec najväčšou chybou, akej sa dopúšťame. Po vyšetrení, pozostávajúceho z krvných a kožných testov, a potvrdení diagnózy lekár zvyčajne predpíše takzvané antihistaminiká. Tie zaberajú najmä pri sezónnych alergiách.

Prejavy sennej nádchy však doplnkovo môžete zmierňovať aj domáckym spôsobom. Soplíky už síce nezastavíte, ale môžete aspoň zabrániť tomu, aby mali vaše detičky podráždený nos. Na jeho utieranie používajte zásadne iba jemné vreckovky a pravidelne ho premasťujte krémom.

Pri dýchaní ústami sa hrdlo skôr vysuší, bude boľavé, podráždené a dostaví sa aj pocit dehydrovania. Preto je dôležité postarať sa malému alergikovi aj o pravidelný pitný režim, hrdlu však rovnako prospieva aj kloktanie. Svrbiacim očiam zasa pomôžu studené obklady.

Okrem lokálnych liekov do nosa je dôležité udržiavať ho čistý. Na zbavenie sa soplíkov môžete použiť aspirátor, čiže odsávačku alebo takzvanú nosnú sprchu. Uvoľnenie však môže priniesť aj obyčajný soľný roztok v jednoduchej injekčnej striekačke. Používajte však výlučne soľ, ktorá neobsahuje jód.