8 polôh pri dojčení, ktoré by ste mali poznať

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
06. okt'17

Materské mlieko je tou najlepšou stravou pre bábätko. Pri osvojení si správnej techniky dojčenia je dôležité zaujať správnu polohu, či už dieťatka alebo mamičky. Osvojte si polohy v sede, ľahu alebo polosede tak, aby netrpel váš chrbát a bábätko sa vedelo správne prisať.

K najčastejším chybám pri dojčení bábätka patrí práve nesprávna poloha. Vhodných polôh existuje viacero, základom je, aby bábätko nevytáčalo hlavičku, ale celé telo, a umožnili ste mu správne prisatie sa k prsníku. Dieťa vysáva mliečko z toho miesta, kde má bradu. Z rôznych polôh pri dojčení si môžete vybrať tú, ktorá vám aj bábätku bude vyhovovať najlepšie. Pri dojčení by ste sa totiž mali cítiť obaja pohodlne. Zabudnite na perinky a zavinovačky a dojčenie začínajte v kontakte koža na kožu. Napríklad aj v týchto pozíciách.

Pozície pri dojčení

Poloha pololežmo

Táto poloha je vhodná od prvého kontaktu s bábätkom po pôrode. Je to základná a prirodzená poloha a v začiatkoch dojčenia je ideálne byť v kontakte koža na kožu (teda bez podprsenky a drobec len v plienke). Aktivujú sa tým reflexy dieťatka. Mamička nedrží hlavičku bábätka, ale jednou rukou mu pridŕža chrbátik alebo šiju. Druhou rukou si kontroluje prsník a v prípade potreby ho stláča. Brada dieťatka je zaborená do prsníka. Výhodou tejto pozície je, že bábätko si odgrgne ešte na prsníku, takže s ním nemusíte manipulovať a čakať, kým si odgrgne napríklad na ramene.

Poloha koala

Využíva sa hlavne tam, kde sú problémy s prisatím, väčšinou zdravotného charakteru (neprisávajúce sa dieťa, posunutá čelusť, rázštep, koliky, malé ústa pri dojčeni či Downov syndróm) alebo keď má matka silný vypudzovací reflex. Zvislá poloha a gravitácia pomáhajú dieťatku maximálne zakloniť hlavičku a tým aj výborné prisatie. Je trocha náročnejšia ako poloha pololežmo. Bábätko pri nej sedí obkročmo na predkolení mamičky, ktorá ho pridŕža jednu rukou (palcom pod  jedným uškom a prostredníkom pod druhým uškom) alebo dvoma rukami za šiju (nie krk!). Nazýva sa aj vertikálna poloha alebo austrálska poloha, podľa medvedíka koala.

Dojčenie polohy

Futbalová poloha

Futbalovú alebo bočnú polohu ocenia hlavne mamičky s veľkými prsiami či plochými bradavkami. Dieťa pri nej leží na podložke v úrovni prsníka, zozadu pozdĺž boku matky. Nožičky smerujú do podpazušia mamičky a hlavička je pri bližšom prsníku, z ktorého sa bude dojčiť. Mamička podopiera rameno drobca a prsty tej istej ruky poskytujú oporu jeho hlavičke. Pozícia sa odporúča aj mamičkám dvojčiat, ktoré chcú kojiť deti z oboch prsníkov naraz a je vhodná aj pre novorodencov. Uvoľňuje sa pri nej mlieko z bočných mliečnych žliaz.

Poloha ležiačky na boku

Dojčiť bábätko poležiačky na boku je ideálne vtedy, ak máte nadprodukciu mlieka, ale túto polohu si obľúbite aj počas noci. Rovnako je vhodná i vtedy, ak máte krátko po pôrode problémy, ktoré vôbec nie sú zriedkavé – napríklad bolesti v krížoch, po sekcii, po nástrihu... S dieťatkom si ľahnite oproti sebe, bruško na bruško. Pozor, bábätko nesmie ležať na chrbte! Aby ste tomu predišli, môžete mu jednou rukou podoprieť chrbátik. Keďže sa pri tejto polohe s dieťatkom horšie manipuluje, nie je vhodná pre úplné začiatočníčky.

Polohy pri dojčení

Poloha kolíska

Klasická poloha kolíska, známa aj ako poloha madony, nie je vhodná pre novorodenca, pretože mamička nemôže fixovať jeho hlávku. Dôležité je tiež, aby sa bábätko vedelo dobre prisať. Vykonáva sa v sede, s dieťatkom v náručí – mamička má podopretý chrbát a bábätko leží v ohybe jej lakťa tak, aby sa chrbtom opieralo o predlaktie. Na zadočku ho podopierajú mamine prsty. Predlaktie a lakeť ruky sa odporúča podoprieť vankúšom, aby na nich nespočívala celá váha dieťatka a ruka nebola časom presilená.

Priečna poloha

Správne prisatie bábätka najľahšie dosiahnete práve v priečnej polohe. Môžete sa stretnúť aj s jej iným názvom „kolíska priečne“. Bábätko v nej držíte jednou rukou, pričom si ho predklaktím prisuniete k telu. Ak chcete dieťa prisať na ľavý prsník, použijete pravú ruku. Dlaňou mu podopierate šiju tak, že palec je pri ušku bábätka a ostatné prsty sú pod jeho líčkom a vytvárajú vankúšik. Druhou rukou si prsník pridržiavate. Váš chrbát by mal zostať pekne vystretý. Z tejto pozície sa ľahko prechádza aj do futbalovej.

Spiace dieťa

Poloha ležiačky na boku – obrátená

Je veľmi podobná polohe poležiačky na boku s tým rozdielom, že telá mamičky a dieťatka nie sú v jednom smere. Obaja ležia na boku a navzájom na seba vidia. Dieťa leží bez opory ruky, vďaka čomu môže mamička pri dojčení odpočívať. Touto polohou si môžete z času na čas spestriť spoločné chvíľky kŕmenia, navyše drobcovi poskytnete obrátený obraz scény, ktorú vidí bežne v klasickej polohe ležiačky na boku.

Poloha kolíska v polosede

Oceníte ju vtedy, ak máte za sebou sekciu, pretože táto poloha nevytvára tlak na brucho a je veľmi pohodlná. Vychádza z priečnej polohy s tým rozdielom, že pri nej nesedíte, ale pohodlne sa opriete v polosede na bok. Vďaka opore chrbta sa môžete pri dojčení uvoľniť. Jednou ruku podopriete telíčko bábätka po celej dĺžke tela, druhou rukou mu fixujete šiju alebo ponúkate prsník. Pozíciu si môžete upraviť aj tak, že sa neopriete o bok, ale budete v polosede rovno so skrčenými a podloženými nohami.

Ktorá poloha pri dojčení je pre vás tá naj? Podeľte sa o ňu s nami v komentároch pod článkom!

Uľahčite si dojčenie