10 zaujímavostí, ktoré ste o bábätkách možno nevedeli

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
5 min
21. sep'17

Prečo sa bábätká rodia s chuťou na sladké a ako je možné, že majú oveľa viac kostí ako dospelý človek? Zozbierali sme pre vás 10 zaujímavých faktov zo sveta bábätiek. Prečítajte si, čo ste o deťoch doteraz možno netušili.

Cikajú už v maternici

Bábätká majú cikanie nacvičené ešte predtým, než prídu na svet. Do 5. mesiaca pijú plodovú vodu, ktorá sa následne filtruje v obličkách a vylučuje v podobe moču. Plodová voda je z 99 % tvorená vodou, ale obsahuje aj glukózu, ktorá spôsobuje jej sladkastú chuť (preto majú bábätká rady sladké materské mlieko), čiastočky odlúpenej kože, maz a, samozrejme, vylúčenú močovinu.

Novorodenec a dojčenie

Majú viac kostí ako dospelí

Dospelý človek má 210 až 233 kostí (v závislosti od spôsobu výpočtu), novorodenci sa však rodia s približne 300 kosťami. Časť z nich sa počas vývoja zrastie – kosti sa spoja. Kostra u embrya sa začína formovať už v 6. týždni a je tvorená z väziva a chrupaviek. Počas vnútromaternicového obdobia aj po narodení, prakticky aj počas dospelosti sa kostra mení a „prispôsobuje“ hmotnosti tela a rozloženiu orgánov.

Rozpoznajú hlas mamy ihneď po narodení

Hlas mamy novorodenec rozozná od hlasu cudzích žien na 95 %, hlas otca s istotou „len“ na 80 %. Pokiaľ na neho mama rozpráva ešte pred narodením, jej hlas si zapamätá. Prvých 10 dní po pôrode bábätko počuje tlmene, môže za to plodová voda v ušiach, ktorý postupne vysychá. Pozorne vníma tón hlasu, preto by sme naň mali hovoriť mäkko a láskavo, aby sme ho nevyľakali nevhodným tónom či intenzitou. Zaujímavosťou je, že malé bábätká preferujú ženský hlas pred mužským.

Sú krátkozraké

Novorodenec dokáže zaostriť zrak na vzdialenosť maximálne 30 centimetrov, svet vo väčšej diaľke vidí ako rozmazanú škvrnu. Príroda to tak zariadila preto, aby ho podnety zo širokého okolia zbytočne nerozrušovali. V 6. mesiacoch dosahuje zraková ostrosť bábätka len 5 % ostrosti dospelého, trojrozmerné videnie má dieťa dobre rozvinuté v 1. roku života. Zrak porovnateľný s kvalitou zraku dospelého človeka bude mať dieťa až približne v 7. rokoch, pričom vývin oka sa končí u dvadsaťročného človeka.

Novorodenec zmysly

Spočiatku nevedia plakať

Prvé týždne po narodení novorodenci neplačú, ale kričia. Skutočné slzy ešte nevedia produkovať v dostatočnom množstve, pretože nemajú vyvinuté slzné kanáliky. Tie sa tvoria približne v 1. mesiaci života. Ak by tento stav pretrvával, dieťa môže mať zablokované slzné kanáliky. Problém odznie sám, alebo vám pediater môže ukázať jemnú masáž kútikov očí. Pre deti je plač (a krik) spôsobom komunikácie. Dávajú ním najavo nepohodu, bolesť, hlad, smäd či potrebu pohladiť.

Vidia prvé mesiace čiernobielo

Hoci vnútromaternicový vývin oka je dokončený okolo 30. týždňa, očká bábätka sa potrebujú vyvíjať aj po tom, ako príde na svet. Bábätká po narodení preferujú kontrastné čierno-biele vzory. Pri rozoznávaní farieb začínajú fixovaním kontrastných farieb, cez miešané farby až po ich rôzne odtiene. V prvých mesiacoch teda drobca najviac upútate kontrastnými farbami ako čierna, biela alebo červená.

Vedia hneď plávať

Môže za to plávací reflex, ktorý sa prejavuje do 4. až 6. mesiaca. Pokiaľ dieťa ponoríme tvárou dole do vody, automaticky zadrží dych a robí koordinované plávacie pohyby. Má pri tom otvorené oči. Deti však vo vode nesmú prepadnúť panike a do vody ich treba pokladať pomaly, bruchom dole. Plávanie dojčiat je vlastne vznášanie sa vo vode a vykonávanie reflexných plávacích pohybov s pomocou dospelej osoby. Pokiaľ sa rozhodnete vyskúšať baby plávanie, bazén pre bábätká by mal mať slanú vodu, ktorá priaznivo pôsobí na detskú pokožku a z ktorej deti neštípu očká.

Plávací reflex bábätka

Niektoré sa rodia so zubami

Neonatálne zuby sa vyskytujú na jeden z 2 až 3 tisíc pôrodov. Pre lekárov nie sú ničím nezvyčajným, pre rodičov a blízku rodinu sú však milou raritou. Bábätko so spodnými dvoma rezákmi sa z času na čas narodí v každej pôrodnici. Ide o mliečne zuby, ktoré deťom zväčša ostávajú, niekedy je však potrebné vytrhnúť ich (keď sa kývajú), aby sa nimi dieťa nezadusilo. V minulosti sa verilo, že chlapca, ktorý sa narodil so zubami, čaká skvelá budúcnosť. U dievčatka to, naopak, bolo skôr zlým znamením.

Dokážu im dorásť končeky prstov

Aj keď to znie neuveriteľne, amputované končeky prstov môžu deťom dorásť. Ale len pokiaľ nie sú odrezané ďalej ako za hranicu nehtu. Prišiel na to chirurg Dr. Christopher Allan, ktorý to zistil na svojej 7-ročnej pacientke, ktorej sa stal úraz na kolesa bicykla. Nasledujúcich 15 rokov strávil skúmaním toho, či dospelí dokážu to isté a ako tento samo ozdravný proces vyvolať. Regeneračný proces u jeho malej pacientky bol spustený správnymi signálmi a dostatkom buniek, ktoré boli schopné regenerácie.

Novorodenec reflexy

Rodia sa s približne 35 reflexmi

Tie sú základom pre rozvoj chovania novorodenca a pomáhajú mu prežiť, pretože niektoré zmysly dozrievajú prvé mesiace po pôrode. Väčšina reflexov vymizne 3 až 4 mesiace po narodení a nahradia ich mechanizmy riadené vyspelejšími časťami mozgu. Niektoré nepodmienené reflexy majú bábätká spoločné s dospelými, napríklad dýchací reflex či žmurkací reflex. Niektoré sa zase vyskytujú len u novorodencov – ako hľadací reflex (ak sa niečo dotkne úst dieťaťa, automaticky hľadá bradavku), sací a prehĺtací reflex.

Známy je aj úchopový reflex, keď dieťa zovrie predmet, ktorý sa dotkne jeho dlane (po 6. mesiaci ho nahradí akt vôle a dieťa uchopí do dlane len to, čo chce). U dojčiat je normálne aj reflexné vzpriamovanie a reflexná chôdza, ktoré sa objavujú do 1 roka. Pokiaľ chytíte bábätko pod pazuchami a nadvihnete ho, aby sa chodidlami dotýkalo podložky, začne nožičkami napodobňovať chôdzu a robiť automatické kroky. Oba reflexy sa strácajú okolo 3. mesiaca.