Ako vybrať vhodné zimné čižmy pre dieťa?

5 min
09. jan'17

Nájsť medzi nespočetnými značkami, štýlmi, materiálmi a rozprávkovými i nerozprávkovými motívmi tie pravé a predovšetkým vhodné zimné topánky pre dieťa je niekedy ťažšie ako vyriešiť matematickú hádanku. Ako si poradiť s týmto rébusom?

Zimné topánky alebo čižmičky potrebujú spĺňať hlavne tri základné atribúty – musia byť dostatočne zateplené, pohodlné a odolávať vlhkosti. Jedine potom môžete riešiť vzhľad, farbu, celkové vyhotovenie či rozprávkový motív, ktorý je na nich vyobrazený. Zároveň však premýšľajte, akú funkciu bude obuv plniť. Bude deťom slúžiť len na prechádzky, alebo má byť vhodná aj na hry a behanie po snehu?

Zimné topánky pre dieťa

Zdravie dieťaťa je na prvom mieste

Čižma by mala dobre sedieť aj z dôvodu, že detská nožička sa stále vyvíja. Kupovaním zdravotne neškodnej obuvi dokážete v budúcnosti zabrániť rozličným deformáciám, ktoré by sa u vašich detí mohli objaviť, ako sú rozličné plesne, problémy s plochými nohami či vysokou klenbou, slabým prekrvovaním, kŕčovými žilami či bolesťami kĺbov a šliach.

Prirodzené „vykurovanie“

Ak chcete, aby malo dieťatko príjemne vyhriate chodidlá, všímajte si zateplenie čižmičiek. Neváhajte prehmatať celé vnútro topánky, vrátane oblasti prstov. Tie sú na chlad najcitlivejšie, preto musí mať obuv dobrú výstelku aj týchto miestach, a to bez ohľadu na to, či ide o čižmy do snehu alebo topánky, v ktorých váš drobec „iba“ prebehne z domu do škôlky.

To však nie je jediná podmienka. Aj keď to zdanlivo nesúvisí, teplé chodidlá závisia najmä od optimálnej veľkosti topánok. Mysleli ste si, že nohu zohrieva samotná čižma? Omyl, túto funkciu plní telesné teplo, ktoré vzniká vo vnútri čižmy. Preto je podstatné, aby bola čižma navrhnutá tak, že vyprodukované teplo zachytí a nepustí von. Nevhodná obuv totiž spôsobuje opak. Ak je čižma príliš malá, neposkytuje žiaden priestor, v ktorom by sa mohlo teplo vytvárať, a preto nevyhreje nohu dostatočne.

Veľká čižma – dvojité problémy

Veľa rodičov má však opačnú tendenciu – kupovať väčšie čižmy s nádejou, že deťom vydržia dlhšie. Takto však dosiahnu iba podobný efekt, pretože malé chodidlo nevyprodukuje dostatok tepla na to, aby vyhrialo „veľký“ priestor čižmy a teplo uniká von z topánky. Navyše, ak kupujete väčšie číslo, než je treba, čižmy sa aj rýchlejšie opotrebujú. Keďže na nohe dobre nesedia, dieťatko sa začne pohybovať šuchtavejšie a rýchlo sa zoderie nielen samotná podrážka, ale aj podšívka topánky.

Detské čižmy do snehu

Ako odskúšať čižmy?

  • Ideálny čas je popoludní až podvečer, keď sú nohy unavené a opuchnuté, takže riziko, že kúpite dieťatku malé topánky, sa znižuje na minimum.
  • Čižmy by sa mali ľahko obúvať aj vyzúvať, pričom škôlkar by to mal hravo zvládnuť aj sám. V opačnom prípade si pripravujete pre seba aj svojich najmenších krušné rána už pri obyčajnom obúvaní.
  • Štandardne by mal byť model vpredu voľný priestor pol centimetra, resp. vo veľkosti palca, päta by však mala sedieť presne a neodierať sa pri chôdzi.
  • Keď si váš drobec skúša konkrétny model, dovoľte mu poprechádzať sa v nich po celej predajni, prípadne sa aj prebehnúť.
  • Dieťatko by nemalo šúchať nožičkami a až vôbec by sa nemalo sťažovať na bolesť. To sú prvé signály, že topánky vôbec nie sú vhodné.

Kvalitné zateplenie

Dôležitú rolu zohráva aj futro, resp. výstelka topánky. Ideálny je prírodný materiál, ktorý nechá nožičku voľne „dýchať“. Ak však kupujete čižmičky s prírodnou výstelkou, je lepšie, ak je noha vo vnútri takpovediac „na doraz“, pretože takéto futro sa zvykne pri chodení trošku pozatláčať. Naopak, high-tech materiály si zachovávajú tvar aj po dlhodobejšom nosení, vďaka čomu sa futro neznosí a okolo nohy sa nevytvorí nadbytočný voľný priestor, z ktorého môže unikať teplo.

Všetko v suchu

Tretím atribútom je schopnosť chrániť nohu pred vlhkosťou. Zapamätajte si – vlhké nohy znamenajú chlad. Treba však rozlišovať dva pojmy – vodoodolnosť a nepremokavosť. Kým v prvom prípade ide o topánky, v ktorých môžu detičky bez problémov prebehnúť v malom daždi či po nízkom snehu, druhý typ obuvi zabezpečí, že ku chodidlám neprenikne voda ani pri brodení sa vysokým snehom či počas lejaku.

Všímajte si nielen odporúčania výrobcov, ale aj vypracovanie topánky, najmä spôsob zošívania jednotlivých dielov, napojenie podrážky a zvršku, ale aj riešenie čižmy v oblasti šnurovania alebo zipsu, ktoré sú z hľadiska vlhkosti najrizikovejšími časťami obuvi.

Zároveň si preverte, kde všade pokrýva čižmu nepremokavý plášť. Niektoré ho totiž majú aplikovaný iba v spodnej časti, nie však v oblasti lýtok. Ideálne sú napríklad „snehule“, ktoré majú nepremokavú úprava po celej výške zvršku.

Samozrejme, topánočky musia byť aj dostatočne priedušné, aby dokázali dostať von nadbytočnú vlhkosť, ktorá súvisí s vytváraním telesného tepla a potením nôh. Ak vnútro čižmy zapácha už pri prezeraní modelu alebo po prvom skúšaní, budú vystlané syntetickým materiálom, a preto určite nebudú dobrou voľbou.

Bezpečná obuv

Podrážka musí byť zhotovená tak, aby bránila náhodnému pošmyknutiu na klzkom povrchu, a teda aj pádu. Ideálna je úprava s výraznejšími vrúbkami, a to po celej dĺžke, najmä v oblasti päty. Okrem toho by mala byť pružná, no zároveň dostatočne pevná, aby sa pri zvýšenej námahe len tak ľahko nepraskla. Pamätajte si, čím kvalitnejšie čižmičky kúpite, tým bezpečnejšie sa budú vaše deti cítiť pri zimných hrách vonku.