Vyčistite si domov aj myseľ

  Kategórie: Fit mama,
3 min
12. sep'16

Omrvinky po deťoch pod jedálenským stolom, manželove ponožky po celom byte, detské lego zapadnuté v gauči, krabice so spomienkovými predmetmi, na ktoré sadá prach či množstvo šiat vo vašej skrini, ktoré ste už roky nevyvetrala a čakajú, kým prídu na rad (alebo vy schudnete)... ak podľa tohto popisu spoznávate svoju domácnosť a nemáte čas alebo silu zmeniť niečo z toho, máme pre vás riešenie. Staňte sa minimalistkou.

Upratovanie vyčistí nielen váš domov, ale aj hlavu. A nie je to len fráza, k harmonickému životu patrí aj domov plný svetla a poriadku. Staňte sa minimalistom, ktorý sa vzdá nepotrebných predmetov a nebude lipnúť na materiálnych veciach.

Priestor, v ktorom žijeme, ovplyvňuje našu psychickú pohodu. Túto filozofiu vyznáva aj japonská konzultantka upratovania Marie Kondo, ktorej kniha o tom, ako sa zbaviť neporiadku a nájsť životnú harmóniu, okupuje rebríčky v Európe aj Spojených štátoch. Aké sú jej tipy na minimalistický prístup k veciam?

Kúzelné upratovanie prináša ťažké lúčenie

Zbavenie sa niečoho, čo nepotrebujete, nie je podľa Marie plytvaním ani hanbou. Zredukujte množstvo vecí vo vašej domácnosti počas upratovania. Začať by ste mali šatníkom, potom nasledujú knihy a nakoniec spomienkové predmety. Ako v skratke na to?

  • zbavte sa vecí, ktoré už neplnia svoj účel,
  • neospravedlňujte si vlastníctvo nepotrebných vecí citovou väzbou,
  • nelipnite na minulosti,
  • zamyslite sa nad tým, čo chcete vlastniť a ako chcete žiť svoj život,
  • s vecami sa rozprávajte ako so živými bytosťami a poďakujte im za to, že dobre slúžia.

Šatníkový detox

Máte v skrini kúsky, ktoré ste už roky nemali na sebe a čakajú na vhodnú príležitosť, prípadne kým schudnete? Preč s nimi. Detox si zaslúži aj váš šatník. Vyložte všetky veci zo skrine a skutočne sa zamyslite nad tým, čo potrebujete a čo vám pristane. Rozlúčte sa s oblečením, ktoré ste nemali viac ako rok na sebe. Môžete ho darovať rodine, kamarátkam alebo na charitu. Ak si nabudúce kúpite niečo nové, nezabudnite zo skrine vytriediť niečo staršie.

Deti, ktoré upratujú sú empatickejšie

Upratovanie je činnosť, ktorá rozdeľuje ľudí na dva tábory. Pre jedných je to nutné zlo, pre druhých spôsob relaxu. Minimalisti pri ňom majú výhodu. Veď čím menej vecí je v poličkách, tým skôr budú upratané. Udržať poriadok v domácnosti s malými deťmi nebýva ľahké, ale prečo by ste po nich mali neustále upratovať? Zapojte do domácich prác deti, pomáhať môžu už aj tie menšie od troch či štyroch rokov. Podľa psychológov budú takéto detičky samostatnejšie a empatickejšie.

Ako naučiť dieťa poriadku?

Začnite už od jedného roka, detičky veľmi rýchlo pochopia, že veci majú svoje miesto. Ukážte drobcovi niekoľkokrát, ako sa odkladajú topánky do poličky, vždy na to isté miesto. Vysvetlite mu, že aj hračky si potrebujú pospať vo svojom domčeku, aby sa s nimi na druhý deň mohlo hrať.

Ak nie ste spokojný s tým, ako to dieťa spravilo, nenapravujte to, čo upratalo priamo pred ním, mohli by ste ho demotivovať! Upratujte spolu, chváľte ho a premeňte upratovanie na hru – môžete súťažiť, kto skôr uprace hračky. Z povinnosti tak spravíte zábavu.

Náš tip pre malého pomocníka

Detský elektronický vysávač Rowenta Silence Force Smoby

Smoby detský vysávač Rowenta Silence Force je elektronický vysávač na batérie, ktorý svojimi zvukmi a moderným dizajnom pripomína skutočný vysávač. Súčasťou vysávača je aj praktická nádoba na odpad, ktorá sa dá jednoducho odpojiť a vysypať. Je vhodný pre všetky deti od 3 rokov, ktoré chcú pomáhať pri domácich prácach.

Hračky pre malých pomocníkov