Ako sa vyhnúť syndrómu materskej dovolenky?

  Kategórie: Fit mama,
4 min
22. okt'16

Rodičovské povinnosti vyžadujú veľa energie. Po narodení bábätka a ustálení režimu s novým členom rodiny, si mnoho žien hľadá priestor na sebarealizáciu. Či už ide o šport, učenie sa jazykov alebo tvorivé aktivity. Materskou dovolenkou sa (pracovný) život ženy nekončí. Vyčleňte si čas aj na seba, vyhnite sa tak syndrómu materskej dovolenky.

Mnohé mamičky sa obávajú, že na obdobie materskej alebo rodičovskej dovolenky sa zamestnávatelia pozerajú ako na čas, keď nič nerobili a stagnovali po profesionálnej stránke. Pravdou však je, že neexistuje lepší time manager ako matka viacerých detí, ktorá stíha udržiavať fungujúcu domácnosť, voziť deti na krúžky a popri tom všetkom si nájde aj čas na seba. Ak túžite po sebarealizácii a počas materskej investujete čas aj do seba, u svojho svojho súčasného či budúceho zamestnávateľa získate cenné body navyše.

Psychológovia priznávajú, že ženy na materskej dovolenke prežívajú rovnaký stres ako rizikové povolania leteckých dispečerov či kaskadérov.

Máte aj vy syndróm materskej dovolenky?

Psychológia ho nazývajú syndrómom materskej dovolenky. Ženy počas neho zabúdajú na seba a vlastné potreby, nedoprajú si oddych a nestarajú sa o svoj vzhľad ako kedysi. Začína sa sociálnou izoláciou – maminka je celé dni sama doma s drobcom, jej slovná zásoba sa obmedzí na rozhovory s dieťaťom a keď sa vyberie von, stretáva sa s nepríjemnými situáciami. Pokiaľ nemá auto, je odkázaná na pomoc cudzích ľudí pri preprave hromadnou dopravou. Ako sa tomuto syndrómu vyhnúť? Vyčleňte si pár hodín v týždni len pre seba a svoje potreby a naučte sa byť trocha egoistkou. Pretože len spokojná mama môže mať spokojné deti.

Syndróm materskej dovolenky

Ideálny čas na vlastné projekty

Materská dovolenka je obdobím, kedy sa ženy môžu realizovať v činnostiach, do ktorých sa doteraz nezapájali. Prípadne si môžu vymyslieť vlastný projekt. Rovnako ako Lucia, mama malej Agátky, ktorá našla záľubu v kreatívnom tvorení: „V začiatkoch materskej dovolenky som si každú chvíľu naplno užívala. Nové pocity, nové skúsenosti, nové starosti... Postupne sa mi dni zliali dokopy a stal sa z toho jeden veľký stereotyp.“

Napriek tomu, že ju materstvo napĺňalo, cítila, že sa potrebuje trochu posunúť a svoj voľný čas nejako zúžitkovať: „Dcérka mala zhruba rok, keď som sa pustila do výroby svojho prvého albumu. Jedného dňa som úplnou náhodou natrafila na techniku scrapbooking a ako som si tak o tom čítala viac a hlavne videla tie nádherné dielka, mala som jasno. Toto je to, čo chcem robiť!“

Lucia sa svojmu novému koníčku spočiatku venovala len občas, postupne si však našla systém, v ktorom ostalo na túto jej záľubu viac času. Hoci dcérka vyžadovala stále viac pozornosti, neprestala  sa handmade tvorbe venovať, práve naopak. „Vďaka úžasnému manželovi, ktorý mi veľmi pomáha, môže teraz robiť to, čo ma baví a napĺňa. Jedným je materstvo a druhým moje handmade výrobky, o ktoré je stále záujem,“ dodala.

Ručné práce na materskej
Podnikanie popri materskej

Niektoré maminy sa po materskej dovolenke vracajú do pôvodnej práce ako ostrieľané manažérky. Iné zase opúšťajú svoje pôvodné povolania a začínajú podnikať. Obdobie materskej dovolenky je dobrý čas na štart podnikania. Náročné obdobie zvládnete, ak sa o výchovu dieťaťa podelíte s partnerom. V našej spoločnosti prevláda dogma, že dieťa môže vychovávať iba matka. Rovnako ako existuje materinský inštinkt, však môžeme hovoriť aj o otcovskom inštinkte. Nebojte sa zapojiť mužov do výchovy čo najviac!

Ako sa vyhnúť syndrómu materskej dovolenky:

  • udržiavajte kontakty s priateľmi,
  • neobetujte spánok na úkor dokonalej domácnosti,
  • nájdite si čas na relax, či už to bude kozmetika, kaderník alebo káva s priateľmi (bez detí), 
  • zapájajte do výchovy dieťaťa aj partnera,
  • staňte sa dobrovoľníčkou a naberte nové skúsenosti v oblasti, v ktorej ste doteraz nepôsobili,
  • nájdite si vzdelávacie aktivity online formou, môžete takto študovať cudzí jazyk alebo základy grafiky,
  • vymyslite si vlastný projekt – ak ste vždy chceli točiť videá o varení alebo vyrábať handmade produkty, teraz je ten správny čas,
  • navštevujte materské centrá, poskytujú mnohé vzdelávacie kurzy.