Stavebnice sú záchranou počas dlhých zimných večerov

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
14. dec'16

Stavebnice sú jednými z mála hračiek, ktoré už dlhé roky tešia deti, ba dokonca aj dospelých po celom svete. Okrem toho, že najmenším poskytujú veľa zábavy, majú veľmi dobrý vplyv na ich duševný rozvoj či vývin jemnej motoriky. Možno sa s nimi hrať kdekoľvek a kedykoľvek, takže v zime, keď sa rýchlo zmráka, dokážu vyplniť celé hodiny ničnerobenia zmysluplnou aktivitou.

Detské stavebnice

Čo ste o stavebniciach nevedeli

Znie to neuveriteľne, ale prvá zmienka o tejto hračke pochádza už z roku 1693. Išlo o detské kocky s abecedou, ktoré vo svojich zápiskoch spomína anglický filozof John Locke.

Kanadsko-americký architekt Witold Rybczynski zasa zistil, že prvé klasické stavebnice poznali už okolo roku 1798, keď vyšla kniha Praktická výchova. Tu sa o nich hovorí ako o „logických hračkách“, ktoré učia deti spoznávať zákonitosti gravitácie a fyziky, ako aj priestorové vzťahy.

Prvá veľkovýroba stavebníc začala v 20. rokoch 19. storočia v brooklynskom Williamsburgu. Majiteľ továrne, pán s menom S. L. Hill, prišiel na spôsob, ako farbiť drevené povrchy ešte pred samotným procesom reliéfnej potlače a následne doplniť ďalšiu farbu, vďaka čomu vznikli prvé viacfarebné stavebnicové diely.

5 dôvodov, prečo sú stavebnice dôležité

  • Súčasné deti, presýtené informáciami, ktoré sa im navyše servírujú veľmi komfortným spôsobom, strácajú schopnosť predstavivosti a vynachádzavosti. Práve stavebnice v nich prebúdzajú zvedavosť a vyvolávajú „wow“ efekt – radosť z objavovania.
  • Fyzikálne zákonitosti súvisiace s výstavbou nikdy nie sú na zahodenie. Deti sa budú samé seba pýtať: „Bude táto veža stáť, keď pridám ešte jeden dielik? Aké veľké dieliky budem potrebovať, aby som prepojil tieto dve budovy?“ Znamená to, že sa učia odhadovať, prepočítavať a najmä rozumne uvažovať.
  • Stavebnice možno stavať na stovky rôznych spôsobov, takže tu na plné obrátky funguje fantázia i kombinatorika. Ak dáte trom deťom totožné balenie dielikov, vzniknú tri rôzne stavebnice. Najmenší sa tak učia vytvárať niečo originálne.
  • Vybudovaním stavebnice sa zábava zďaleka nekončí. Skladanie je síce cesta, ale samotným cieľom je hra, takže v kráľovstve domčekov, ciest, vláčikov či vesmírnych objektov môžu deti naplno rozvinúť svoje vlastné príbehy.
  • Obrovskou výhodou stavebníc je možnosť neustále dokupovania a rozširovania zbierky dielikov, čím sa zároveň znásobujú možnosti skladania i samotnej hry. PlayBIG Bloxx sú napríklad kompatibilné s dielikmi Lego Duplo, takže detičky ich dokážu hravo skombinovať.

Top stavebnice na dlhé chvíle

Ak sa pýtate, akú stavebnicu kúpiť svojim ratolestiam, máme pre vás tipy na najobľúbenejšie stavebnice z nášho hračkárstva.

Sviatočná s betlehemom

Drevený betlehem Janod

Detský drevený Betlehem Janod Svätá noc je kombináciou stavebnice a vianočnej dekorácie. V tejto peknej sade nájdete stodolu, v ktorej sa narodil Ježiško, a 15 rôznych drevených figúrok, ako sú Mária, Jozef, traja králi a množstvo zvieratiek. Stavebnicu, ktorá je vhodná pre deti od 3 rokov, kúpite v milom darčekovom balení.

Rozprávková so zimným motívom

Detská stavebnica Máša a medveď

Nechystáte sa tento rok na hory? Nevadí! Aj s Mášou a medveďom, postavičkami z obľúbenej rozprávky, môžu vaše deťúrence zažiť lyžovačku, ako sa patrí. Stavebnica Máša a medveď na chalupe PlayBIG Bloxx obsahuje 2 figúrky a  122 dielov, z ktorých sa dá postaviť chalúpka s bielou  snehovou pokrývkou a snehuliakom pre autentický zážitok z hrania. Skladačka je vhodná pre deti od 18 mesiacov do 5 rokov.

Kreatívna s farebnými kockami

Drevená stavebnica Janod

Drevené kocky Janod Kubix - 100 Planks sú ideálne pre detičky od 2 do 6 rokov. Túto nadčasovú stavebnicu tvorí 100 podlhovastých kociek s pestrými farbami,  z ktorých možno vyskladať nespočetné zaujímavé útvary. Súprava drevených doštičiek overí konštrukčné schopnosti, ale aj jemnú a hrubú motoriku najmenších.

Tematická s autodráhou

Detská stavebnica Écoiffier Abrick

Okrem toho, že táto hračka ponúka veľa možností na skladanie a rozvíjanie fantázie, vyrába sa v stovkách rozličných námetov, často inšpirovaných životom dospelých, či už sú to policajné a hasičské stanice, farmy,  železnice alebo pretekárske dráhy. Detská stavebnica Écoiffier Abrick Garáž F1 ponúka okrem okruhu aj trojpodlažnú garáž s mechanicky ovládaným výťahom, 4 malé autíčka a žltý odťahovač.

Detské stavebnice