Už máte výbavu pre prváčika?

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
24. aug'16

September je pre mnohé deti prelomovým mesiacom. Prvý školský deň je veľkým míľnikom nielen pre prváčika, ale aj pre celú rodinu. Prvé kroky do školy sú vždy plné očakávania, napätia a nervozity, avšak aj radosti z nových skúseností a kamarátov. Aby sa vášmu školáčikovi dobre darilo celý rok, potrebuje mať vytvorené podnetné prostredie pre učenie. Pripravili sme pre vás zoznam vecí, ktoré by vášmu dieťaťu nemali chýbať, aby nové povinnosti zvládalo s ľahkosťou.

Pomôcky pre prváka

Školská taška troška netradične

Nástupu do školy vždy predchádza nákup školských potrieb. Zoznam školských pomôcok rodičia dostávajú väčšinou pri zápise do školy, pričom každá základná škola môže mať svoje vlastné požiadavky a špecifiká. Základom pre každého školáčika je poriadna školská taška. Mala by mať vystužený chrbát, mäkké a nastaviteľné popruhy a bezpečné uzatváranie. Pri výbere školskej tašky prihliadajte na jej kvalitu, praktickosť ale aj zdravotné hľadisko. Pre deti, ktoré majú problémy s chrbticou, môžete vybrať kufrík na kolieskach. Je rovnako atraktívny a praktický ako školská taška, nepredstavuje však takú záťaž na chrbát. Vďaka teleskopickej rúčke sa jednoducho prispôsobí výške dieťaťa.

Detský kufor T-Rex Dino Janod na kolieskach

Detský kufor na kolieskach T-Rex Dino s motívom dinosaura má rozmery 31*18*40 cm a dve väčšie a dve menšie vrecká. Vďaka teleskopickej rúčke sa prispôsobí dieťaťu.

Detské batohy

Pomôcky do školy, ktoré by prváčikovi nemali chýbať

Niektoré školy vedia pre svojich žiakov zabezpečiť za príplatok perá aj zošity, o čom by vás mali upovedomiť. Ak k nim tá vaša nepatrí, mala by vás aspoň upozorniť, aké perá sú pre prváčikov vhodné. V peračníku dieťaťa by okrem pera s handričkou na jeho utieranie nemali chýbať ceruzky, farbičky s dostatočným výberom farieb, strúhadlo, malé pravítko, gumanožnice. Pripravte si aj obaly a dosky na zošity, prezuvkyvrecko, kam si ich dieťa odloží. Samozrejmosťou sú úbor na telesnú výchovu, pomôcky na výtvarnú výchovuhygienické potreby, kde by nemal chýbať toaletný papier, vreckovky, mydlo a uteráčik.

Dieťa potrebuje vlastný pracovný priestor

Keď je váš prváčik kompletne vybavený do školy, nezabudnite na to, že aj doma potrebuje prostredie príjemné na učenie. Veľký písací stôl má svoje čaro, ale pre menšie deti sú vhodnejšie domáce školské lavice, ktoré sú prispôsobené ich výške a potrebám. Navyše, mnoho z takýchto lavíc má ďalšie funkcie, ako sú nastaviteľný sklon písacej dosky, odkladací priestor či možnosť pripínať na ňu magnetky. Z nástupu do školy urobíte vďaka kúpe školskej lavice do detskej izby doslova slávnostnú udalosť.

Drevená školská lavica Modulo Space Smoby so 60 doplnkami

Smoby detská drevená lavica s lavičkou Modulo Space Activity je vyrobená z masívneho dreva. Školská lavica má pod písacou doskou veľký úložný priestor. Písacia doska sa dá nadvihnúť kolmo, a tak na ňu môžu kresliť naraz dve deti z dvoch strán.

Školské lavice

Tabuľa ako v škole

Skvelou pomôckou a zároveň hračkou bude pre malého žiačika školská tabuľa, na ktorú sa dá písať kriedou aj fixkami. Vďaka magnetickej funkcii na ňu deti môžu pripínať písmenká a čísla a takto sa učiť skladať slovíčka či rátať príklady. Tabule bývajú výškovo nastaviteľné, takže porastú spolu s vaším dieťaťom. Tabuľa ako pomôcka na kreslenie rozvíja detskú fantáziu a umelecké vlohy, takže ju môžete dieťaťu zaobstarať už v predškolskom veku.

Drevená školská tabuľa Janod s 30 doplnkami

Janod drevená obojstranná magnetická tabuľa umožňuje hranie z oboch strán. Deti môžu z bielej strany na tabuľu písať fixkou a z druhej čiernej strany kriedou. Čierna strana tabule je magnetická, deti si na ňu vedia ukladať písmenká abecedy, ktoré sú súčasťou balenia, a skladať tak svoje prvé slovíčka.

Školské tabule

Ako zvládnuť nový režim s prváčikom?

  • s motiváciou začnite už počas prázdnin
  • spravte z prvého školského dňa slávnostnú udalosť, na ktorú sa bude dieťa tešiť
  • pravidelné ranné vstávanie do školy si nacvičte už v auguste
  • venujte sa prváčikovi doma a kontrolujte, či má splnené všetky úlohy
  • nestrašte dieťa zbytočne ťažšími úlohami, ktoré ho čakajú neskôr
  • pomôžte prváčikovi vytvoriť si vlastný systém učenia a zamerajte sa na pozitívnu motiváciu

Rodičom želáme v novom školskom roku veľa trpezlivosti a všetkým detičkám, ktoré nastúpia do školy – či už po prvý alebo desiaty raz – prajeme, aby školské povinnosti zvládli hravo a s radosťou.