Ako sa pripraviť na prvé Vianoce s bábätkom

4 min
20. dec'16

Prvé Vianoce s novým členom rodiny, môžu byť aj krásne a pokojné. Chcete vedieť, na čo si treba dať pozor pri vianočných prípravách, ak máte v rodine malé batoľa? Poradíme vám aj ako vyzdobiť vianočný stromček, ktorý odolá náporu bábätkovskej zvedavosti.

Kam s vianočným stromčekom

Všetky batoľatá radi lozia a štverajú sa na nedostupné miesta, chytajú, dočahujú a dávajú do pusy všetko, čo sa dá. Vďaka svojej bábätkovskej „nemotornosti“ si môžu ublížiť alebo stromček zrútiť. Preto treba byť pri umiestnení a zdobení vianočného stromčeka prezieravý. Vyberte miesto, ktoré je pre dieťatko nedostupné.

Vianočný stromček môžete ohradiť detskou ohrádkou a vaše dieťa bude pozorovať tú veľkú nádheru s odstupom. Môžete ho tiež zavesiť na strop tak, ako to kedysi robievali naši starí a prastarí rodičia, a bábätko bude obdivovať levitujúci stromček.

Ak preň nemáte miesto, urobte si stromček na stene. Z látok, svetielok či ozdôbok upevnených na stene v tvare stromu, vytvoríte krásnu dekoráciu, ktorú dieťatko nestrhne na seba.

Pre minimalistov existuje ešte ďalšia možnosť. Tento rok si zaobstarajte mini-stromček. V prípade útoku na stromček vaším potomkom, budú aj škody minimálne. Platí však, že treba použiť nerozbitné ozdoby, aby nedošlo k neželaným zraneniam.

Bábätko pri vianočnom stromčeku

Ako ozdobiť stromček

Najlepšie, čo môžete urobiť, je naučiť svoje deti nedotýkať sa stromčeka a vianočných ozdôb. Ak však váš drobec neocení edukatívny prístup, použite niektorú z nasledujúcich „vychytávok“.

  • Použite nerozbitné guľky a ozdôbky. Treba počítať s tým, že odteraz sa guľky stanú pre bábätko ozajstnými „loptičkami“.
  • Zaveste ozdoby a svetielka vyššie ako dosiahne vaše dieťa.
  • Môžete tiež vyskúšať minimalistickú „výzdobu“ a tento rok mať stromček bez ozdôb.
  • Pre pohotových rodičov je možnosť povešať na stromček zvončeky, ktoré vám vždy budú signalizovať, keď sa so stromčekom bude diať niečo „nekalé“ :).
  • Vyzdobte si stromček tradičným spôsobom. Na stromček povešajte jabĺčka, medovníky a drevené ozdoby a potom vám nebude prekážať, ak si vaše dieťa odhryzne z jablka, či medovníka.  

Štedrý deň

Pre nás dospelých je to výnimočný deň, no režim dieťaťa by tento deň nemal ovplyvniť. Prispôsobte čas večere a rozbaľovanie darčekov jeho režimu. Ak chodieva skoro spať, presuňte si slávnostnú večeru na skoršiu hodinu a prežite spoločne pokojné hodovanie a kúzelné rozbaľovanie darčekov.

Ak máte čas, doprajte si počas dňa príjemnú rodinnú prechádzku. Stres z vás na čerstvom vzduchu razom opadne. Ak mamina nestíha, otecko vezme deti na prechádzku, aby sa mohla venovať príprave štedrovečerného stola. Pokojne si tieto role s oteckom vymeňte.

Sánkovačka s oteckom

Rozbaľovanie darčekov

Nebuďte sklamaní, keď sa vaša ratolesť najviac poteší šuchotavému farebnému papieru, prázdnej krabici a najväčšou zábavou sa stane trhanie papiera. Deti v tomto veku častokrát potešia tie najjednoduchšie veci. Preto si nerobte starosti ani so zháňaním množstva darčekov. Menej je niekedy viac. Namiesto darčekov, sa venujte dieťaťu a ukážte mu, že skutočné Vianoce sú o láske a rodine.

Rozbaľovanie darčekov

Návštevy počas Vianoc

Vianoce sú aj o stretnutiach s rodinnou a priateľmi. Nezabúdajte na to, že vaša ratolesť najviac ocení pravidelný režim a dostatok spánku. Ak je to možné, pozvite rodinu a priateľov radšej k vám, prípadne si plánujte návštevy tak, aby to príliš nezasahovalo do režimu dieťatka.

Základ je mať dieťa na očiach, byť v pohode a užiť si tieto čarovné chvíle a detskú radosť z nových zážitkov a podnetov. Prajeme vám pokojné sviatky a spokojného malého člena rodiny.