7 rád pre parádnu narodeninovú oslavu

7 min
26. nov'16

Usporiadať narodeninovú oslavu pre deti sa môže zdať úplne jednoduché. Keď však začnete všetko podrobnejšie plánovať, zistíte, že treba vyriešiť množstvo detailov. Pripravili sme pre vás praktický manuál, ktorý vám pomôže zvládnuť veľký deň vášho drobca bez problémov.

Detská oslava narodenín

Kto je pozvaný?

Alebo lepšie povedané, akí veľkí kamaráti prídu na oslavu vášho potomka? Od veku hostí totiž závisí organizácia celej detskej párty, vrátane výberu jedla aj aktivít. Väčšie detičky sa bez problémov zahrajú aj samé, zatiaľ čo menším treba program starostlivo naplánovať. Ak budú pozvaní aj rodičia kamarátov vášho drobca, myslite na to, že dospelí potrebujú samostatný kútik alebo posedenie s občerstvením, zatiaľ čo sa deti budú zabávať v samostatnej miestnosti alebo časti vášho bytu.

Aký čas je vhodný?

  • Ak ide o deti v predškolskom veku, vyhnite sa večerným hodinám, každá rodina má totiž svoj vlastný režim a v tomto čase sa zvykne venovať svojim pravidelným rituálom pred spaním, ako je napríklad kúpanie.
  • Ideálny čas je napríklad popoludnie okolo 15:00, teda po poludňajšom spánku, prípadne po návrate zo škôlky.
  • Trvanie párty plánujte na vopred určený ohraničený čas, ktorý uvediete aj do pozvánky, aby si ostatní rodičia mohli zariadiť zvyšok denného harmonogramu.
  • Pri najmenších deťoch (1 až 3 roky) je ideálne trvanie oslavy 2 hodiny.

Kde usporiadať párty?

Samozrejme, narodeninová oslava sa nemusí odohrávať iba vo vašom byte či dome. Ak je zima a vy nemáte možnosť ísť napríklad do parku, pokojne ju môžete zorganizovať aj v kaviarni alebo cukrárni, vďaka čomu sa vyhnete neporiadku a následnému upratovaniu. Myslite však na to, že je to o čosi nákladnejšie a že termín, výzdobu i občerstvenie si treba dohodnúť v predstihu. Podnik musí byť, samozrejme, na nápor detských zákazníkov pripravený.

Výhodou narodeninovej oslavy v domácom prostredí je, že nie ste natoľko viazaní časom a nie ste obmedzení ani z hľadiska výzdoby či výberu detských hier.

Originálne pozvánky

Ak deti zapojíte do prípravných prác, môže byť pre nich zážitkom už samotná výroba pozvánok. V závislosti od ich veku a schopností môžu kartičky pomaľovať, vystrihovať alebo lepiť. V tejto fáze vám pomôžu aj rozličné kreatívne sety pre šikovné ručičky, napríklad súpravy na výrobu pohľadníc a obálok. Keď budú pozvánky hotové, detičky ich môžu vlastnoručne podpísať.

Set na výrobu pohľadníc Janod

Veselé dobroty

Chutné jedlo, ktoré navyše lahodí očiam malých nezbedníkov, je na takejto oslave kľúčové, nemusíte však objednávať drahé zákusky ani zložité torty. V dnešnej dobe si skôr treba zistiť, či niektoré z detičiek nie je alergické na určité potraviny, aby ste predišli problémom. Myslite na to, že drobci majú najradšej jednoduché jedlá, na ktoré sú bežne zvyknutí. Môžete im pripraviť napríklad klasickú pizzu, ktorú vtipne vyzdobíte.

Zdravá pizza pre deti

Zdravá pizza pre deti

Zmixujte 250 g jemného tvarohu s jedným alebo dvoma vajíčkami a 5 polievkovými lyžicami ovsených vločiek, ktoré dochutíte štipkou soli a troškou korenia na pizzu, cesto vylejete na papier na pečenie a dáte na 10 minút zapiecť do rúry predhriatej na 180 °C. Pizzu vyberiete, doplníte rajčinovým alebo smotanovým základom a ostatnými ingredienciami ako na klasickú taliansku pochúťku a vložíte na ďalších 10 minút do rúry. Z cesta môžete následne vykrajovať rôzne tvary formičkami, v predvianočnom období napríklad stromčeky.

Chalúpka na zjedenie

Hravá kuchárka Smoby Chef

Kreatívna Hravá kuchárka z radu Smoby Chef je určená všetkým  malým kreatívnym cukrárom, ktorí si chcú pripraviť vlastný perníkový domček zo skutočných surovín. Obsahuje až 15 doplnkov, medzi ktorými nájdete 8 kusov foriem na pečenie, 4 stojany na vytvorenie stien domčeka, štvordielnu súprava na zdobenie, ako aj návod na prípravu spolu s receptami.

Detské kuchynky

Tematická výzdoba

Váš oslávenec si určite zaslúži perfektnú výzdobu, na jej vytvorenie však nemusíte minúť všetky úspory. Postačia bežné doplnky, ako sú balóniky, konfety či pestrofarebné gumené obrusy, najlepšie s motívom obľúbenej rozprávky vášho chlapčeka či dievčatka. Veľa ozdôb si môžete vyrobiť svojpomocne, napríklad farebné reťaze alebo origami doplnky. Celá párty sa dokonca môže niesť v duchu konkrétnej témy, napríklad piráti, námorníci, zvieratká, Máša a medveď či Ľadové kráľovstvo.

Malých hostí potešia aj špeciálne menovky s obrázkom alebo piktogramom, ktorý drobcov najlepšie charakterizuje, napríklad autíčko pre chlapcov, ktorí sa radi pretekajú. Ako správni hostia však nezabudnite na narodeninovú výslužku, trebárs balíčky so sladkým prekvapením alebo malou pozornosťou, čo sa obzvlášť hodí, ak na návštevu prídu malé detičky.

Oslava ako v cirkuse

Kreatívna sada Janod

Detská narodeninová sada Circus Happy Janod so zvieratkami príjemne prekvapí každého malého oslávenca vo veku od 3 do 8 rokov. Praktické balenie v podobe narodeninovej torty v sebe ukrýva 61 doplnkov, vrátane papierových tanierov, pohárov, čiapok pre hostí, pozvánok, balónikov či obrusu. Chýbať nesmú ani farebné sviečky na tortu a veľký nápis “Happy Birthday”.

Zakvitnutá izba

Kreatívna súprava Educa

Krásne ozdoby vytvoríte aj za pomoci kreatívneho setu Scrapbook Educa na výrobu pestrofarebných kvetov rôznych tvarov, farieb i veľkostí, ktorými môžete vyzdobiť detskú izbu. Súprava obsahuje kompletný materiál na kreatívnu tvorbu, ako sú farebné papiere, papiere s potlačou, dekoračné ozdoby, lepiace potreby i nožnice. Deti môžu tvoriť podľa video návodu alebo vyrábať kvietky podľa vlastnej fantázie.

Kreatívne hračky

Postarajte sa o pestrý program

Základom úspechu každej detskej oslavy sú predovšetkým aktivity, ktoré najmenších okamžite zaujmú a zabavia na dlhú dobu. Treba ich vyberať a pripravovať s ohľadom na vek celej skupiny.

Zábavka z domácej dielne

Pre súťaživých drobcov môžete napríklad vlastnoručne vytvoriť minigolfové ihrisko. Budete potrebovať kartónom vystužené farebné papiere, z ktorých vytvoríte väčšie tunely, a rúrky z toaletného papiera, ktoré pospájate do tvaru dlhšieho potrubia. Doplnky označte číslami, rozmiestnite ich po izbe a pripevnite k podlahe (najlepšie drevenej) izolačnou páskou. Zaobstarajte si niekoľko pingpongových loptičiek, malé metly alebo detské hokejky a hra môže začať. Zvíťazí dieťa, ktoré prejde celou dráhou najrýchlejšie alebo na najmenší počet pokusov. Pre šampióna si, samozrejme, pripravte odmenu.

Pre malých staviteľov

Drevené kocky Janod

Drevené kocky Janod Sophie The Giraffe sú perfektnou zábavou pre najmenšie detičky. Dajú sa z nich poskladať rôzne výtvory vo všakovakých farebných kombináciách, napríklad veže či stavebnica s obrázkom žirafy. Vaše ratolesti môžu skúmať a testovať, čo sa k sebe hodí a rozvíjať svoju tvorivosť, ale aj logické myslenie.

Hračky pre najmenších

Skrývačka v domčeku

Detský domček Smoby

Na detské domčeky drobci nedajú dopustiť. Táto hračka vždy zaberie a ideálna je vtedy, ak máte na starosti väčší detský kolektív. Vaše ratolesti sa v ňom môžu schovávať a vymýšľať rozličné situácie, pri ktorých napodobňujú dospelých. Domček pre deti Jura Lodge od Smoby zdobený reliéfom tehál a plota, imitáciou vtáčej búdky i poštovou schránkou poteší všetky deti od 2 rokov. Okrem jedinečného dizajnu si ich získa aj vďaka dverám, ktoré sa dajú uzamknúť detským kľúčikom.

Detské domčeky

Tanečný maratón

Detské piano Máša a medveď

Žiadna oslava sa nezaobíde bez dobrej hudby, pri ktorej sa deti môžu dosýta vyblázniť. Ak má vaša malá princezná hudobné nadanie, určite ju poteší elektrické hudobné piano so zvukmi Máša a Medveď. Ponúka množstvo hudobných efektov a na výber až 20 melódií a rytmov. Okrem toho obsahuje 12 demo skladieb alebo zvuk z 8 nástrojov.

Detské hudobné nástroje

Narodeninová sánkovačka

Detské sánky BIG

Ak má váš oslávenec narodeniny v zime, využite snehovú nádielku a pre väčšie deti zorganizujte veselú sánkovačku. V tom prípade sa vám určite zídu kvalitné sánky pre deti, napríklad Bobby Bob značky BIG s kovovou sklznicou, tlmičom a zabudovanou trúbkou pre maximálnu bezpečnosť jazdy. Sú vhodné pre všetkých náruživých sánkarov od 4 do 10 rokov. Dá sa na nich jazdiť klasicky posediačky, ale aj kľačať, takže snežné dobrodružstvá môžu byť ešte zaujímavejšie a vzrušujúcejšie.

Detské sánky