13 mýtov o tehotenstve

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
20. okt'16

Mýty a povery sú tu s nami od nepamäti. Určite ste aj vy počuli zaručené tehotenské pravdy, čo robiť a čomu sa vyhnúť, ak nechcete ublížiť sebe alebo bábätku. Pozrite sa s nami na 13 mýtov, ktoré môžete hodiť za hlavu.

V tehotenstve sa žena stretne s viacerými poverami. Treba si však zachovať zdravý úsudok.

V tehotenstve sa nesmie lietať.

Mýtus! Jediným obmedzením je lietanie v 3. trimestri. Niektoré aerolinky vás odmietnú zobrať na palubu po ukončení konkrétneho týždňa. Dôvodom je obava z predčasného pôrodu vo vzduchu. Ak v úvode tehotenstva trpíte nevoľnosťou, lietanie môže byť pre vás nepohodlné. Za najlepšie obdobie pre cestovanie (ak vám to váš zdravotný stav dovoľuje) sa považuje druhý trimester.

Lietania sa nemusíte vzdať. Využite posledné mesiace na dovolenku vo dvojici.

Tehotenstvo trvá 9 mesiacov.

Dĺžka tehotenstva je v skutočnosti 40 - 42 týždňov. Výpočet mesiacov môže byť kalendárny alebo lunárny. Za lunárny mesiac sa považujú 4 týždne. Lunárne tehotenstvo teda trvá zhruba 10 mesiacov, kým pri výpočte kalendárnych mesiacov je to o 1 mesiac menej.

Vyhnite sa káve.

O káve v tehotenstve sme písali v samostatnom článku. Platí však, že kávu piť môžete. Jediným obmedzením je neprekročiť 200 g kofeínu denne, čo sú asi 2 espressa a čierny čaj.

Jedzte za dvoch.

Potreba jedenia za 2 je mylná. Ženy takto ospravedlňujú svoje prejedanie sa. V skutočnosti stačí prijímať o cca 300 kcal viac ako tomu bolo pred otehotnením. Dôležitejšie ako jedenie za dvoch je zdravé stravovanie - veľa zeleniny, vlákniny a ovocia.

Pozor na morské plody a ryby.

Dary mora aj ryby sú v jedálničku viac ako vítané. Vyhnite sa len surovým resp. tepelne neupraveným rybám a morským plodom. Namiesto sushi si doprajte grilovanú rybu.

Stop farbeniu vlasov.

Farbenie vlasov sa dlho považovalo za škodlivé. Dnešné farby používané v kozmetických salónoch sú menej ťažké a obsahujú menej škodlivín. Ak si farbením vlasov nie ste istá, vyskúšajte namiesto farbenia melír pri ktorom sa farba nedotýka priamo pokožky hlavy.

Tehotenstvo neznamená, že sa o seba máte prestať starať.

Prestaňte cvičiť.

Cvičenie je pre tehotnú ženu veľmi prospešné. Ak ste cvičili aj pred otehotnením, nie je dôvod prestať. Náročnejšie tréningy si upravte a trošku spomaľte. V prípade, že ste sa pred tehotenstvom nehýbali, vsaďte na tehotenské cvičenia ako gravid joga, pilates alebo cvičenie na fit loptách.

Ak ste na šport a cvičenie zvyknutá, neprestávajte sa hýbať ani počas tehotenstva.

Ak vás páli záha, budete mať vlasaté dieťa.

Možno ste už počuli, že ak vás počas tehotenstva páli záha, budete mať vlasaté bábätko. Sklameme vás, ale toto tvrdenie sa nepotvrdilo. Pálenie záhy sa objaví v druhej polovici tehotenstva takmer u každej tehuľky. Dôvodom je stále sa zväčšujúca maternica a tlak bábätka na žalúdok.

Máte chlpatejšie bruško? Čakáte chlapca.

Všimli ste si výraznejšie ochlpenie na brušku? Nemusíte sa obávať, po narodení bábätka sa množstvo ochlpenia vráti do normálu. Modré oblečenie však nekupujte, chlpaté bruško nemá priamy súvis s očakávaním chlapca.

Chuť na slané predpovedá chlapca. Čokoláda dievčatko.

"No čo, máš nejaké špeciálne chute?" Túto otázku budete počuť často. Dlho sa verilo, že chute na slané sú predzvesťou, že čakáte chlapčeka. Naopak, zvýšená chuť na sladké predpovedá dievčatko. Nie je to však pravda. Mnohým ženám sa počas tehotenstva chute menia. Pre úvod tehotenstva je typická nevoľnosť a nechuť k jedlu. V druhom a treťom trimestri sa chute premiešajú a slané obdobie sa často strieda so slakdým.

Z tehotenských chutí pohlavie dieťatka nevyčítate. Chute sa počas tehotenstva zvyknú meniť.

Zabudnite na sex.

Na stopnutie radovánok s partnerom nie je dôvod. Ak nemáte zdravotné ťažkosti, môžete si užívať aj naďalej. Nie nadarmo sa hovorí, spokojná mama = spokojné dieťa :-) . V neskorších mesiacoch si dávajte pozor na bruško a zvoľte polohy pri ktorých naň netlačíte vy ani partner.

Spite len na ľavom boku.

Spánok je pre tehotenstvo a správny vývoj bábätka veľmi dôležitý. S rastúcim bruškom sa spánok môže skomplikovať. Odporúča sa poloha na ľavom boku. Na pravej strane sa nachádza pečeň. Vďaka spánku na ľavom boku ju nebude zaťažovať ťarcha maternice. Tiež sa zlepšuje krvný obeh. Pravda je však taká, že pokiaľ sa vám spí dobre na chrbte alebo na pravom boku, kľudne tak spite. Polohu meňte, keď vám to bude nepohodlné.

Kočík pred pôrodom prináša nešťastie.

Dlho sa verilo, že kúpa kočíka pred pôrodom prinesie žene a bábätku nešťastie. Zabudnite na staré povery a zaobstarajte si výbavu ešte pred odchodom do pôrodnice. Po narodení bábätka budete mať kopec iných starostí ako zháňať kočík a príslušenstvo k nemu.