Poznáte mikulášske tradície a básničky?

  Kategórie: Prvé roky dieťaťa, Výchova,
3 min
03. dec'16

6. decemeber, deň, na ktorý sa tešia asi všetky deti. Svätý Mikuláš v noci príde spolu s čertom a anjelom, a do čižmičiek poslušných detičiek vloží sladkosti. Naše deti však Mikuláša milujú aj z iného dôvodu. Veď predsa “Na svätého Mikuláša neučí sa, neskúša sa. Každá 5, 4, 3, 2 odpúšťa sa.” Kto je ale svätý Mikuláš a prečo ho oslavujeme? To vám prezradíme v tomto článku.

Svätý Mikuláš žil v 3. storočí

Svätý Mikuláš nie je žiadna vymyslená legenda, naozaj žil približne v 3. storoči nášho letopočtu. Mikuláš sa narodil do bohatej rodiny už pomerne starším rodičom, ktorí dlho nemohli mať deti. Pochádzal z Patary a neskôr sa stal biskupom v Myre. Obe mestá sú v dnešnom Turecku. Mikuláš bol známy svojou štedrosťou a dobročinnosťou. Keď jeho rodičia zomreli, zdedil obrovský majetok. On ho však rozdal chudobným ľuďom a sirotám.

K jeho životu sa viaže mnoho príbehov a legiend. Jednou z najznámejších je príbeh o troch dcérach z chudobnej rodiny, ktoré nemali veno na to, aby s vydali. Sv. Mikuláš im preto tri noci po sebe položil na okno mešec plný peňazí.

Svätý Mikuláš umrel 6. decembra a jeho pozostatky dnes ležia v talianskom meste Bari, kde mu postavili aj nádherný chrám. Sv. Mikuláša si ľudia vážia a oslavujú po celom svete.

Mikuláš sviatky

Kde sa zobrali naše tradície na sv. Mikuláša?

Mikuláš sa v minulosti neoslavoval tak, ako teraz. Kedysi sa robili tzv. Mikulášske obchôdzky, kedy Mikuláš aj so svojimi dvoma vernými pomocníkmi, čertom a anjelom, navštevoval deti a daroval im sladkosti. S tradíciou obchôdzok sa začalo približne v 17. storočí v šľachtických kruhoch, neskôr v 19. storočí sa táto tradícia rozvinula aj na vidieku.

Sv. Mikuláš vždy chodil s biskupskou čiapkou, palicou a bradou. Anjel bol vždy v bielom s krídlami, no a čert mal svoj kožúšok vždy naopak, nechýbali mu reťaze a niekedy aj zvončeky.

Detské riekanky na Mikuláša

Naša ľudová slovesnosť bola vždy bohatá na riekanky a príslovia. Nechýbajú ani tie na Mikuláša! Naučte jednu z nich aj vy svojho drobčeka.

“Mikulášku, dobrý strýčku,
modlím sa ti modlitbičku,
zlož tú svoju plnú nošu,
daj nám darov svojich trochu,
či koníčka medového,
či koláča makového,
veď ty strýčku Mikuláš,
veľa dobrých darov máš.”

“Padá sniežik, vietor fúka,
Mikuláš nám dary núka.
Poďte, deti, detičky,
rozbaľte si balíčky.

“Pod okienkom z večera,
ktosi ťuká - nazerá.
Biela brada až po pás,
jaj veď je to Mikuláš!”

Aby sa tohtoročný Mikuláš podaril

Mikuláš tradície a riekanky

6. december je jedným z najočakávanejších dní v roku. Ďeň predtým, 5. decembra si všetky deti čistia svoje čižmičky a ukladajú ich do okna. Pred samotným Mikulášom je dobré deti oboznámiť s príbehom svätca, ktorý bol dobrosrdečný a pomáhal chudobným a biednym. Dnes obdarúva všetky deti. Súčasťou mikulášskeho balíčka nemusia byť len sladkosti, ale napríklad aj detské stavebnice či drevené hračky.

Mnohí rodičia využívajú Mikuláša ako “pomocníka,” ak deti neposlúchajú alebo robia neporiadok. Veď kto už nevyslovil alebo nepočul vetu “Veď počkaj, poviem všetko Mikulášovi!” Deti by mali vedieť, že Mikuláš má dobré srdce a nechodí ich potrestať alebo, nebodaj, dať čertovi. Dajte si pozor, aby ste v dobrej viere nevystrašili svojho drobca natoľko, že sa bude Mikuláša báť.

Deti majú väčšinou v škôlke mikulášske posedenie. Ak ho náhodou nemajú, zoberte svojho drobca na mikulášsky program vo vašom meste či obci, v kostole alebo dokonca aj v nákupnom centre sa organizujú podujatia s Mikulášom a jeho dvoma pomocníkmi.

Prajeme vám krásneho a veselého Mikuláša!