Zoznam top 7 hračiek pre najmenších

  Kategórie: Tipy na hračky,
8 min
05. feb'16

Nie je mätúce koľko hračiek pre najmenších náš trh ponúka? Ako má rodič vedieť, ktoré sú dobré, a ktoré sú len zbytočne vyhodené peniaze? Viete, ktoré hračky vaše dieťa naozaj využije?Áno. Každé dieťa je iné, ale v zásade existujú hračky, ktoré sú všeobecne obľúbené. Aby sme vám uľahčili robotu, prinášame vám zoznam hračiek pre najmenších. A k nim aj tipy ako urobiť hračky pre deti zaujímavejšie. Prípadne čo nerobiť. 

Dieťa sa hrá

Aby ste vedeli, že to s naším zoznamom myslíme vážne, tu sú 3 základné kritériá, podľa ktorých sme postupovali. V prvom rade sa musí kvalita a bezpečnosť hračky rovnať jej cene. Následne sme si povedali, že hračku musí dieťa využiť minimálne po dobu troch mesiacov. No a to najlepšie na koniec. Každá hračka musí rozvíjať všetky dôležité zručnosti dieťaťa. 

Jedinečný zoznam hračiek pre najmenších

Asi by sme mali spomenúť, že deti väčšinou oveľa viac zaujímajú predmety, ktoré nájdu voľne pohodené v byte. Naneštastie, tieto predmety na zoznam bezpečných hračiek pre vašich najmenších nepatria. Tiež pamätajte, že aj keď sú dnešné hračky veľmi pokročilé, rodičia sú pre nich najlepšími učiteľmi. Nesnažte sa nahradiť čas strávený s mamou alebo otcom "perfektnou" hračkou. 

Hracia deka - detská verzia posilňovne 

Hracia deka patrí medzi hračky, ktoré môže dieťatko využívať prakticky od narodenia. Čo mu však nebráni, aby sa k nej vrátilo aj v ďalších mesiacoch. Vždy si vyberajte deky s vysoko-kontrastnými a pestrými farbami. Aj napriek tomu, že novorodenci vidia čiernobielo, v neskoršom veku sú to práve farby, ktoré ako prvé pomáhajú rozvíjať jeho charakter a inteligenciu. Farby zároveň ovplyvňujú náladu, preto čím teplejšie tóny, tým lepšie. 

Hracia deka slúži na rozvoj všetkých základných zručností, ktoré dieťa v prvých mesiacoch života nadobúda. Deka má niekoľko súčastí, pričom každá z nich má svoju funkciu. Či už ide o budovanie motoriky, posilňovanie svalov, vnímanie priestoru alebo zvukov. Hračky zavesené po stranách hrazdy motivujú dieťatko prevaľovať sa, čím si spevňuje šikmé brušné svaly.

Hračky, ktoré nájde v strede, zase podporujú koordináciu používania rúk, pretože k takejto hračke sa naťahuje oboma rúčkami súčasne. Otáčanie sa na strany, vyťahovanie sa za hrazdou, počúvanie hrkáliek, to všetko prispieva k správnemu vývoju jemnej aj hrubej motoriky, sluchu a zraku

Kaloo multifunkčná deka s hrazdičkou Colors-Ativity Playmat Ladybug 

Hracia deka

Detské zrkadlá

Niektoré hracie deky obsahujú aj závesné zrkadlá, takže ich nemusíte samostatne kupovať. Stačí, ak ich zvesíte a budete používať samostatne. V prípade, že vaša hracia deka zrkadlo neobsahuje, odporúčame zadovážiť si ho. O čo pri detských zrkadlách ide? Okrem hrania sa s vlastným odrazom, pomáhajú budovať predstavivosť, zabávajú, prípadne pomáhajú pri hre na brušku alebo, keď sa dieťa učí sedieť.

Tvrdenia, že malé deti by sa na seba do zrkadla pozerať nemali sú len povery. Deti, ktoré majú pár mesiacov a väčšinu času len preležia, vďaka nim dokážu začať vnímať priestor a samých seba oveľa rýchlejšie. Navyše, rýchlo zistíte, že už len odraz v zrkadle, neskôr aj "ťapkanie" po ňom, je pre ne strašná zábava. Všetky tieto nevinné hry pomáhajú budovať sociálne a emocionálne zručnosti. Ak môžete, vyberajte si z ponuky nerozbitných zrkadiel určených priamo na detské hry, pretože sú bezpečnejšie. 

Hrkálky alebo loptičky s hrkálkou

Pri hrkálkach sa nemusíte obávať chybného kroku. Je to tak univerzálna hračka, že každé dieťa si v nej nájde to svoje. Hrkálky zaujmú nielen zvukom ale aj tvarom. Už dávno nie sú len plastovou náhradou kľúčov, ktorými boli deti odjakživa fascinované. Aj obyčajná hrkálka môže poslúžiť na hry, ktoré priamo ovplyvňujú inteligenciu dieťatka. Z ponuky si vždy vyberajte čo najľahšie druhy s jednoduchým uchopením.

Pri hrkálkach si dieťa dokáže osvojiť také obrovské množstvo nových zručností a poznatkov, že tomu ani nebudete veriť. Povzbudzujú uchopenie a hru v strednej línii tela – teda dieťatko si pri hre prekladá hračku z jednej ruky do druhej. Zlepšuje svoju koordináciu oko – ruka a dokáže hrkálku lokalizovať na základe zvuku.

Pri hre môžete hrkálku schovať pod deku, kde s ňou budete hrkať a dieťatko príde k novému zisteniu, že veci existujú, aj keď ich nevidí. Pri hrkálkach je nesmierne dôležitý ich materiál, keďže ich deti s radosťou vkladajú do úst a okusujú. Vždy sa presvedčte o ich zdravotnej nezávadnosti. Prednosť dávajte hrkálkam, ktoré sú mäkšie a príjemné na dotyk. 

Smoby farebná hrkálka a hryzadlo Cotoons od 0 mesiacov

Smoby hrkálka

Detské knihy

Hovorí sa, že nikdy nie je príliš skoro začať deťom čítať. Prvé detské knižky s jasnými farebnými obrázkami sú ideálne už pre malé bábätka. Vhodné sú najmä tie z tvrdšieho kartónu, pretože dieťatko ich tak ľahko nezničí. Táto hračka si vyžaduje viac rodičovskej pozornosti ako všetky doteraz menované.

Bábätká obľubujú najmä riekanky, v ktorých sa strieda melódia hlasu. Ľahnite si vedľa svojho drobca a listujte spolu v knižke, čítajte mu. Aj keď vám ešte nemôžu rozumieť alebo opakovať, nadobúdajú dôležité jazykové zručnosti. Čítaním knižiek zvyšujete detské vnímanie a koncentráciu. Pri ležaní na brušku môžete dieťatko takto motivovať, aby pekne držalo hlávku. Pri samostatnom sedení vám môže pomáhať prevracať strany. 

Plyšové hračky s hrkálkou

Deti si pamätajú, ktoré hračky sú príjemné na dotyk a tie uprednostňujú pred inými. Plyšové hračky v tomto meradle jasne vedú. Pri kvalitných hračkách, určených vyslovene pre najmenších, sa nemusíte báť, že im budú zostávať na jazyku chĺpky. Vďaka ukrytým hrkálkam sa plyšové hračky stávajú pre dieťa podnetnejšie a zaujímavejšie pre hru.

Ako rodičia oceníte plyšové hrkálky, ktoré motivujú dieťatko k prevracaniu sa na chrbátik, plazeniu sa či naťahovaniu sa. Podobne ako pri klasických hrkálkach, materiál a jeho spracovanie sú veľmi dôležité. Špeciálne navrhnutý plyš v sebe okrem jemnosti ukrýva aj iný benefit. Keďže ide o textíliu, hračka na seba viaže vôňu, vďaka čomu sa deti môžu cítiť oveľa bezpečnejšie aj v prostredí, ktoré tak dobre nepoznajú. 

Inšpirujte sa našou ponukou plyšových hračiek pre bábätká

Plyšová hrkálka

Jednoduché skladačky

Tie najjednoduchšie skladačky sú pre deti do jedného roka ideálne. Na mysli máme hračky na stohovanie – teda skladanie na seba. Sem patria rôzne navliekacie krúžky, kocky alebo skladacie poháriky. Aj keď tieto hry nám dospelým pripadajú veľmi jednoduché, deti sa s nimi dokážu zabaviť. Navyše, skladanie tvarov rôznych veľkostí výrazne prispieva k rozvoju didaktických schopností detí. N

eustále opakovanie skladania a rozkladania pomáha budovať logické myslenie, zlepšuje koordináciu a motoriku. Navyše, rozdielne veľkosti a tvary sú ako stvorené na trénovanie fantázie. Vaše deti s nimi môžu každý deň vytvoriť niečo jedinečné. 

Všetky vlastnosti skladacích hračiek znejú priam ideálne, až kým sa meter vysoká veža nezrúti na vášho drobca. Preto voľte tie, ktoré majú po obvode protišmykové drážky, sú veľmi ľahké a s jemnými hranami. Také výrobky nezrania ani najväčších šibalov. Aby bolo hranie s kockami alebo skladacími pohárikmi ešte väčšia zábava, dajte si záležať na ich farebnosti a obrázkoch. 

Pozrite si našu ponuku Smoby detské skladačky pre najmenších

Skladacie kocky

Oporné chodítko

Pri učení sa prvým krôčkom deti najčastejšie využívajú nábytok. Pri týchto objektoch sa však deti učia chodiť len do bokov, čo nie je ideálne. Umožnite svojim deťom pohybovať sa dopredu aj bez toho, aby ste ich museli držať za ruky. Naučíte ich tým samostatnosti. Práve preto existujú oporné chodítka

Na rozdiel od klasických pavúkov, ktoré rôznymi spôsobmi degenerujú svaly a kostru dieťaťa, oporné chodítko je len pomôcka, ktorú dieťa použije, keď chce chodiť. Ak je unavené, sadne si na zem a hrá sa. Práve preto patria chodítka s počítadlami a kockami medzi detských favoritov.

Bodaj by nie, keď ich hračky nasledujú a majú ich stále po ruke. Interaktívne panely dokážu deti používať už približne od pol roka a chodítko využijú neskôr, až okolo jedného roka. Chodítka podporujú rast svalovej hmoty, celkovú koordináciu, motivujú deti k hre a chôdzi. A vy určite nechcete zmeškať ich prekvapený pohľad, keď si uvedomia, že počítadlo nemusí byť len statické. 

Vyskúšajte Janod drevené chodítko s počítadlom a ABC kockami Tatoo Buggy

Drevené chodítko Janod

Dva dôležité tipy na záver. Po prvé: Je jedno akú hru sa so svojou ratolesťou hráte, ak spozorujete, že je dieťa unavené alebo nepríjemné, je to jeho spôsob ako vám povedať, že je čas na prestávku. Po druhé: Aby ste udržali všetky hračky rovnako zaujímavé, pravidelne ich meňte.

Na týždeň alebo dva schovajte hračky, s ktorými ste sa hrali v poslednej dobe, potom ich vráťte. Takto môžete rotovať všetky hračky v priebehu celého roka. 

Hračky pre bábätká