Aké hračky kúpiť pre bábätko?

  Kategórie: Tipy na hračky,
4 min
20. sep'16

Najprirodzenejšou činnosťou pre dieťa je hra. Rozvíja jeho poznávanie, umožňuje mu komunikovať, experimentovať a objavovať svet naokolo. Hračka je pre dieťa ideálnym darčekom a zároveň pomocníkom, ktorý ho bude sprevádzať na jeho ceste k samostatnosti. Ktoré hračky by rodičom nemali chýbať pre správny vývin bábätka do jedného roka?

Pre bábätko vyberajte bezpečné hračky

Novorodenec a jeho potreby

Novorodenec nie je náročný na hračky, stačí mu aj maminkin hlas alebo ockovo pohladenie. Pri výbere darčeka pre takto malé dieťatko myslite prakticky a potešte jeho mamičku zavinovačkou. Prvé týždne po narodení bábätko reaguje na každý dotyk. Na povzbudenie tejto citlivosti sú vhodné mäkké a nadýchané plyšové hračky pre najmenších.

Mäkkučké plyšové hračky majú na detičky upokojujúci efekt a navyše zachytávajú vôňu ich malých majiteľov. Novorodenec vníma vône a pachy, ktoré ho obklopujú a zároveň si začína uvedomovať vlastnú existenciu vo svete.

Plyšový sloník Peanut Les Amis-Elephant Kaloo

Plyšový sloník Kaloo

Plyšový sloník pre bábätká je vyrobený z jemného plyšu. Vďaka osvedčenej francúzskej kvalite môžu bábätko sprevádzať už od pôrodu. Plyšová hračka sa predáva v krásnej darčekovej krabičke, takže ňou môžete obdarovať svojich najdrahších.

Stimulácia zmyslov do 6. mesiaca

Približne v troch mesiacoch začína bábätko rozoznávať tvary a farby. Medzi 3. a 6. mesiacom života sa u detí rozvíja koordinácia očí a rúk. V ľahu na chrbátiku zrakom zachytávajú predmety v ich zornom poli. Na stimuláciu zraku a sluchu je vhodný závesný kolotoč nad postieľku.

Pre detičky sú zaujímavé aj ľudské hlasy. Najradšej majú tie, ktoré patria rodičom, pretože ich poznajú ešte z bruška. Upokojujúco pôsobia aj príjemné zvuky hračiek do postieľky. Vo výbave pre bábätko by nemala chýbať deka na hranie. Hracia deka je multifunkčnou hračkou s hrkálkou a doplnkami, ktoré pomáhajú pri rozvoji hmatovej citlivosti a jemnej motoriky.

Hracia deka s hrazdou Cotoons Discovery Smoby 

Hracia deka Smoby

Na príjemnej mäkkej podložke od Smoby s rozprávkovým motívom Cotoons sa deti môžu hrať alebo spinkať. Neposedné deti budú na hracej deke chránené, pretože sa z nej dá jednoducho pomocou šnúrok vytvoriť hniezdo.

Malý huncút má už pol roka

Polročné bábätká sa už vedia koordinovane hrať s hračkami a podať si predmet z rúčky do rúčky. V ľahu na brušku dokážu uchopiť hračku opreté len jednou rúčkou o predlaktie. Začínajú sa gúľať, plaziť či stavať na štyri. Tieto nové zručnosti im prinášajú nové možnosti hrania sa.

Batoľatá v tomto veku začínajú napodobňovať zvuky dospelých. Ideálnym darčekom pre ne sú zvukové hračky, ktoré stimulujú detské zmysly a koncentráciu. Okolo 6. mesiaca sa začínajú objavovať aj prvé zúbky. Bolestivé prerezávanie deti zvyčajne vyvedie z rovnováhy. Uľavíte im hryzátkom s hrkálkou a plyšovými hračkami.

Multiaktívne hryzátko Colors-My Activity Rattle Kaloo s hrkálkou

Hyrzátko Kaloo

Hryzátko pre bábätká v tvare kolieska pomôže pri raste mliečnych zúbkov. Na plastovom koliesku sú zavesené rôzne zvieratká vo veselých farbách, ktorých súčasťou je hrkálka. Pri stlačení vydávajú šuštiace zvuky

Prelomový 8. mesiac

Zlomovým je aj 8. mesiac, keď dieťatko začína pracovať so svojím ťažiskom. Vďaka rozvoju jemnej motoriky získajú detičky schopnosť udržať drobné predmety medzi palcom a ukazovákom. Cielené a presné pohyby rúk si budú vyžadovať hračky na stláčanie, posúvanie, otváranie či ťahanie. Tretí rozmer detičky spoznajú vďaka hračkám, ktoré sa dajú skladať a rozkladať. V tomto veku sú pekným darčekom pre deti hračky na vývoj jemnej motoriky, ktoré môžu stavať na seba či vkladať do seba a objavovať tak vzťahy medzi predmetmi.

Auto chrobáčik Cotoons Smoby s kockami

Auto Catoons Smoby

Smoby vkladacie autíčko Cotoons s kockami pre deti je farebná didaktická hračka. Obsahuje kocky rôznych tvarov, ktoré si dieťa vyberie cez okno z vnútra autíčka. Naspäť do autíčka ich vloží len cez správne otvory. Oblé tvary hračky zaručujú bezpečnosť.

Nakupujte len u overených predajcov

Pri kúpe darčeka pre bábätko sa vyhýbajte hračkám, ktoré už na pohľad nepôsobia dostatočne pevne, alebo obsahujú malé časti, ktoré môže dieťa vdýchnuť či prehltnúť. Hračka by mala pochádzať od renomovaného výrobcu, ktorý dodržiava bezpečnostné štandardy. Zaujímajte sa o to, či hračka spĺňa európske normy a je zdravotne neškodná. Viac užitočných tipov ohľadom zdravotnej neškodnosti hračiek nájdete v našom článku o nebezpečných materiáloch v hračkách.

Hračky pre bábätko