Vianočné pečenie s deťmi ako zábava pre celú rodinu

  Kategórie: Varíme pre deti,
4 min
22. nov'16

K Vianociam neodmysliteľne patria koláčiky. Vianočné pečenie je v mnohých rodinách doslova rituálom. Skúste do neho zapojiť aj deti a vytvorte si tak spoločnú tradíciu, na ktorú budú s láskou spomínať aj v dospelosti.

Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky pokoja, ale pre mnohé maminy sú skôr obdobím naháňania sa za dokonale upratanou domácnosťou, ukážkovými koláčmi a bezchybnou výzdobou. Skúste stres hodiť za hlavu a zapojiť do vianočného upratovania aj deti. A pretože darčeky si treba zaslúžiť, deti Vám určite rady pomôžu s prípravou vianočného pečiva.

Vianočné pečenie s deťmi

Vianočné pečenie a najmenšie deti

Batoľa vám v kuchyni asi veľmi nepomôže, s pribúdajúcimi rokmi však nájdu deti pri spoločnom pečení čoraz väčšie uplatnenie. Maličkému dieťaťu postačí kúsok cesta, s ktorým sa zabaví vo vlastnej kuchynke. Rátajte s tým, že ho bude ochutnávať. Dobrou zábavkou je aj ozajstná vareška a plastová miska, do ktorej bude búchať. Dieťatko usaďte do vysokej detskej stoličky alebo sedačky, z ktorej vás bude pozorovať. Zabaviť ho môžete aj obľúbenou hračkou.

Predškoláci s vlastnými riadikmi

Predškoláci zvládnu pri vianočnom pečení mnoho prác – môžu preberať oriešky a hrozienka, zdobiť koláčiky farebnou ryžou, obaľovať pečivo v práškovom cukre, tvarovať guľky či zdobiť vianočné perníky zo zdobiaceho vrecúška. S menšou pomocou zvládnu vaši malí pomocníci aj vykrajovanie formičkami. Detičky od troch rokov sa potešia vlastnému kuchynskému setu Pro Cook s riadmi a vykrajovátkami na cesto.

Školáci a tajomstvá kuchyne

Školáci si môžu skúsiť premiesiť cesto, aby ukázali svoju silu. Bez pomoci zvládnu vykrajovať cesto, vtláčať ho do formičiek (napríklad na oriešky, košíčky alebo fúkané rožteky), máčať pečivo do čokolády, natierať koláčiky marmeládou a zliepať ich. Väčšie deti zasväťte do práce s kuchynskými robotmi a elektrospotrebičmi. Deti od pomoci v kuchyni neodrádzajte, neskôr oceníte, že budú schopné postrážiť jedlo v rúre alebo ohriať si večeru samy.

Vianoce a deti v kuchyni

Pravidlá pečenia s deťmi:

  • neodkladajte pečenie na poslednú chvíľu, vyhnete sa tak nervozite v kuchyni,
  • prispôsobte aktivitu veku dieťaťa, menší pomocníci môžu vykrajovať alebo zdobiť farebnými cukríkmi, väčšie deti zvládnu aj vaľkanie cesta či prácu s kuchynskými robotmi,
  • majte poruke viac surovín, časť ozdôb určite skončí v detskom brušku,
  • bezpečnosť je na prvom mieste, pozor na horúce plechy či roztopenú horúcu čokoládu, odkladajte ich v dostatočnej vzdialenosti od detí,
  • malé dieťa by nemalo dosiahnuť na nože alebo iné nebezpečné predmety, posaďte ho radšej do detskej stoličky,
  • k pečeniu sa hodia koledy či iná skvelá hudba, spievanie a tancovanie s deťmi navyše utuží puto medzi vami,
  • obrňte sa trpezlivosťou, je viac ako pravdepodobné, že po takomto spoločnom pečení budete kuchyňu upratovať dlhšie ako inokedy :),
  • piecť nemusíte len doma, poobzerajte sa, či spoločné pečenie neorganizuje centrum voľného času alebo materské centrum vo vašom okolí.

Vyskúšajte: Krehké vianočné pečivo

Krehké vianočné pečivo

Ingrediencie

  • 300 g hladkej múky
  • 300 g masla
  • 4 lyžice mlieka
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžica octu
  • 1 lyžica rumu
  • práškový cukor na obaľovanie

Postup

Zo surovín vypracujeme cesto, ktoré dáme na niekoľko hodín do chladu alebo chladničky. Vyvaľkáme ho na približne 5 mm a vykrajujeme ľubovoľné tvary. Pečieme ich na plechu vystlanom papierom na pečenie približne 7 minút pri teplote 180 °C. Po vychladení koláčiky obalíme v práškovom cukre.

Ako zapojiť deti

Zapojte ich ako pomocníkov pri vykrajovaní, alebo obaľovaní vychladnutých koláčikov. Budú si určite oblizovať prsty od cukru :)

Vo vlastnej kuchynke – Detská kuchynka CookMaster Verte Smoby 

Elektronická kuchynka pre deti Smoby

Detská elektronická kuchynka CookMaster Verte je jednou z najmodernejších kuchyniek pre deti. Kuchynka má zabudovaný elektronický modul a vydáva realistické zvuky pri varení. Je vhodná pre deti od 3 rokov.

Detské kuchynky