Hypnopôrod - dajte zbohom bolesti

  Kategórie: Tehotenstvo,
4 min
24. nov'16

Deväť mesiacov nosíme v brušku naše bábätko a nevieme sa dočkať, kedy ho prvýkrát vezmeme do náručia - len keby nám v radosti a snívaní nestál strašiak menom pôrod. Už len samotné slovo pôrod vzbudzuje u väčšiny mamičiek strach a rešpekt. Metóda hypnopôrod nie je žiadne woodoo, ale overená metóda, ako dosiahnuť prirodzený pôrod v pokoji a takmer bezbolestne.

Hypnopôrod ako oslava života

Názov hypnopôrod je trochu zavádzajúci a môže ženy ľahko odradiť. Nejde o hypnotizovanie, aké poznáme vo filmoch, ale skôr o súhrn prirodzených techník ako zvládnuť pôrod čo najlepšie a zaistiť sebe aj bábätku jeho bezstarostný priebeh. Autorkou hypnopôrodu je Američanka Mary F. Monganová, niekoľkonásobná matka, ktorej osobným cieľom bolo porodiť svoje deti prirodzene - čo bolo v 50. rokoch veľmi neobvyklé. Napriek vypracovanému pôrodnému plánu a dohode s pôrodníkom jej počas prvých dvoch pôrodov nebol prirodzený pôrod umožnený.

Mary F. Monganová sa cítila frustrovaná a rozhodla sa systém pôrodníctva zmeniť. Ponorila sa do tematiky a svoju metódu postavila na poznatkoch anglického pôrodníka, doktora Grantlyho Dick-Reada, ktorý už v roku 1913 skúmal rozdiely medzi prirodzeným pôrodom a pôrodom s medicínskymi zásahmi.

Základným princípom celého programu je tvrdenie, že pôrod je pre ženu normálny a dokáže prebehnúť v kľude a šetrne. Ženy ovládajúce techniky hypnopôrodu dokonca dokážu porodiť dieťa bezbolestne - len s pocitmi tlaku. Alfou a omegou je odbúranie strachu a dôvera vo vlastné telo. Pôrod nie je strašiak ale oslava života.

Čerstvá mamička

Strach hrá proti nám

Veľkou stopkou je strach, s ktorým ženy prichádzajú do pôrodnice a zbaviť sa ho je takmer nemožné. Dnes už aj malé dievčatko vie, že pôrod a bolesť je to isté. Podporujú nás v tom filmy, články v časopisoch aj hororové príbehy žien, ktoré to už majú za sebou. Mnoho žien, hlavne zo staršej generácie hovorí, že dnešné mladé dievčatá nič nevydržia. Možno si pamätáte príbehy našich prastarých a pra-prastarých mám, ktoré pracovali na poli a keď to prišlo, kľukli si pod najbližší strom, v kľude porodili a pokračovali v práci.

Tieto príbehy sú rokmi zjenodušené no jedno sa im uprieť nedá - prirodzenosť. Ženy neboli od mala vystavené stresu z pôrodu - naopak, pôrod brali ako prirodzenú súčasť života. Práve o takúto bezstarostnosť sa usiluje aj Monganovej metóda - žena je "nadizajnovaná" tak, aby pôrod zvládla ľahko a s minimom bolesti.

Alfou a omegou je zbavenie sa strachu. Keď žena vstupuje do pôrodu so strachom a v strese, jej telo preberá obrannú pozíciu a produkuje hormón katecholamin, ktorý pôsobí ako stresor. Zjednodušene povedané - prísun krvi sa odkloní od orgánov, ktoré nie sú zapojené do obranného mechanizmu a krv putuje do životne dôležitých orgánov. To spôsobí, že tepny vedúce k maternici sa stiahnu namiesto toho aby sa uvoľnili a otvorili.

Dôsledkom je napäté svalstvo v maternici a uzavreté maternicové hrdlo. Rodiaca žena v tomto momente pociťuje značnú bolesť. Ničím neobvyklým nie je ani predĺženie pôrodu aj pôrodných bolestí.

Strach z bolesti

Dýchanie nadovšetko

Teória je jasná, ale keď príde do tuhého, máloktorá rodička zostane kľudná. Je to rovnaké ako s trémou. Môžete si nahovárať, že sa nebudete báť, no v momente ako predstúpite pred dav ľudí, zmeraviete. Bohužiaľ, negatívne spojenia v súvislosti s pôrodmi sú u nás hlboko zakorenené a vytrhnúť ich si vyžaduje dlhodobý plán.

Riešením má byť práve hypnopôrod, ktorý rodičku naučí dýchacie a vizualizačné techniky, vďaka ktorým bude počas pôrodu uvoľnená. Techniky sú veľmi podobné jógovým dýchacím cvičeniam a rovnako ako jóga, vyžadujú dlhodobý tréning. Na dosiahnutie optimálneho stavu a pripravenosti na pôrod sa odporúča navštíviť licencovaný kurz hypnopôrodu, kde vám inštruktorka vysvetlí jednotlivé techniky a následné denno-denné precvičovanie dýchania po dobu niekoľkých mesiacov.

Veľkým plusom je, ak žena počas tehotenstva (prípadne ešte pred ním) navštevuje hodiny jógy.

Jógové cvičenia

Na kurze hypnopôrodu bola aj mamička Katka: ,,O hypnopôrode som sa dozvedela niekedy v 30. týždni tehotenstva a rozhodla som sa to vyskúšať. Techniku hypnopôrodu sa mi však nepodarilo zvládnuť, keďže som ho absolvovala 4 týždne pred samotným pôrodom. Fakt je, že na jeho natrénovanie treba dostatočný čas. Kurz však neľutujem. Pomohol mi hlavne v uvedomení si, že pôrod je prirodzenou súčasťou v živote ženy a netreba sa ho báť."

Ak ste zdravá a nepatríte do rizikovej skupiny (rizikové tehotenstvo), metóda hypnopôrodu je pre vás vhodná. Môžete si zakúpiť knihu Marie F. Monganovej - HypnoBirthing: The Mongan Method (u nás nájdete v Češtine ako Hypnoporod), navštíviť licencovaný kurz alebo si vyhľadať dostupné videá on-line.