Ako z dovolenky s deťmi spraviť bezpečný lov na zážitky?

  Kategórie: Zdravie dieťaťa,
6 min
16. júl'16

Čas vysnívanej dovolenky sa blíži a vy ju chcete spraviť pre seba aj deti čo najbezpečnejšou? Nechajte si od nás poradiť, na čo všetko sa pripraviť a akým nástrahám sa vyhnúť, aby ste sa všetci vrátili živí, zdraví a oddýchnutí.

Bezpečná dovolenka s deťmi

Bezpečná destinácia

Mnohé bývalé dovolenkové raje poznačili nepokoje a zaradili sa medzi rizikové oblasti. Turisti tento rok uprednostňujú skôr európske letoviská. Ak sa chystáte na dovolenku k moru s malými deťmi, za zváženie stojí nielen výber cieľovej destinácie, ale aj konkrétneho pobrežia a druhu pláže. Na pláži s pieskom sa môžu detičky zabaviť stavaním hradov z piesku, či hĺbením jám. Celodenné vylihovanie na deke od nich nečakajte. Kamienková pláž je oproti pieskovej menej praktická a nie tak pohodlná. Ideálny je pozvoľný vstup do mora, nechcete predsa deti vyťahovať z vody cez skalnaté pobrežie, na ktorom by sa mohli zraniť.  

Nafukovacie kreslo Cotoons Smoby s didaktickým stolom od 6 mesiacov modré/ružové

Nafukovacie kreslo Cotoons SmobyNafukovacie kreslo s didaktickým stolom Cotoons je maximálne pohodlná sedačka pre deti od 6 mesiacov. Je spratné, takže ho poľahky zmestíte do kufra auta. Najmenšie deti, ktoré sa ešte len učia sedieť sa veľmi potešia tomuto mäkkému kresielku. Vďaka lakťovým opierkam sa nebudú počas sedenia šmýkať. Stôl na hranie je didaktický, hračky rôznych tvarov zabavia dieťa na dlhý čas, takže rodičia sa budú môcť na dovolenke venovať chvíľku aj sebe a oddychovať napríklad pri čítaní kníh. Viac nafukovacích kresiel pre najmenších nájdete v kategórii detské sedačky.

Detské sedačky

Bezpečná cesta

Ak sa chystáte na dovolenku s deťmi autom, nezabudnite si preveriť, aké sú povinnosti umiestnenia autosedačky v jednotlivých štátoch. Každá krajina má vlastné nároky na vek či výšku detí, ktoré ešte stále musia byť v autosedačke. Kým u nás je hranicou výška dieťaťa 150 cm, niekde je to popri výške aj vek 12 alebo až 15 rokov. Ak sa rozhodujete medzi sedákom a autosedačkou, voľte druhú možnosť. Deti sa v nej budú cítiť pohodlne, aj keď zaspia.

Autobusom cestujte radšej s väčšími deťmi, ktoré cestu zvládnu bez problémov a vydržia dlhšie sedieť. Pohodlný môže byť aj vlak, najmä pokiaľ si rezervujete celé kupé, aby ste mali dostatok súkromia. Pri ceste lietadlom pribaľte malým deťom čiapočku, aby im neublížil klimatizovaný vzduch. Na zmiernenie tlaku pri vzlietaní a pristávaní majte poruke cumlík, žuvačku alebo cukríky. Ak sa na cestovanie s deťmi dobre pripravíte, nemusíte mať z neho strach. Základom je vymyslieť im program a zaujať ich hračkami.

Bezpečné opaľovanie sa s deťmi

Bezpečné opaľovanie

Nepodceňujte účinky slnečných lúčov, pokožka má dobrú pamäť a vašim deťom by to raz mohla spočítať v dospelosti. Deti do šiestich rokov nemajú takmer žiadnu prirodzenú ochranu pred UVA lúčmi, pretože ich pokožka obsahuje málo pigmentu. Ak sa budete v horúčavách osviežovať pri vode, vyberte si tienisté miesto, najlepšie pod stromami alebo v plážovom stane. Drobcov v pravidelných intervaloch natierajte ochranným prípravkom s UV faktorom 25. Pred úpalom ich ochráni klobúčik, šiltovka alebo šatka. Podľa výskumov pediatrov sú oči detí citlivejšie na slnečné svetlo, preto im hrozí zvýšené riziko poškodenia rohovky UV žiarením. Slnečné okuliare na malých deťoch nie sú módny výstrelok, ale nevyhnutnosť.

smarTrike modro-šedá trojkolka Recliner 4v1 s polohovateľnou opierkou a plášťom

Smartrike trojkolka ReclinerTrojkolka pre deti Recliner 4v1 je spojením detského kočiara a detskej trojkolky v jednom, čo je ideálna kombinácia pre šetrenie miesta v dovolenkovej batožine. Je vhodná pre deti už od 6 mesiacov. Strieška s ochranou proti škodlivému UV žiareniu je skvelým doplnkom do slnečného počasia. Nosnosť trojkolky je 15 kg. Detská trojkolka sa veľmi ľahko adaptuje potrebám dieťaťa a rastie spolu s ním. Je vyrobená z kvalitných materiálov a má pevnú kovovú konštrukciu.  Viac trojkoliek a detských kočíkov v jednom nájdete v kategórii trojkolky.

Detské trojkolky

Bezpečné kúpanie

Či už sa chystáte na plaváreň, k rybníku alebo na pláž, deti pri vode by ste mali mať neustále pod kontrolou. Stačí len pár sekúnd nepozornosti a mohlo by dôjsť k tragédii. Pozitívny vzťah k vode by ste v detičkách mali budovať už odmala. Plávať ich začnite učiť najneskôr v štyroch rokoch. Vhodnou výbavou k vode pre najmenších sú plávacie vesty, nafukovacie rukávniky a kolesá. Deťom od troch rokov pribaľte plávaciu dosku, ktorá im pomôže pri ich prvých pokusoch o plávanie.

Plávanie si vyžaduje aj vhodnú obuv, na dne jazier a rybníkov môžu deti nepríjemne zraniť ostré skaly alebo rozbité sklo. Prírodné zdroje vody so sebou nesú aj riziko infekcií. Bezpečnejšie teda vychádzajú kúpalisko alebo hotelový bazén. Oproti ich pokojným vodám má more nástrahu navyše v podobe vĺn a morských prúdov. Vysvetlite deťom, prečo by sa mali vyhýbať veľkým vlnám a kde najďalej môžu plávať.

Mondo penová doska na plávanie Frozen 104 cm

Mondo penová doska na plávanie FrozenMondo detská doska na plávanie Frozen pre dievčatá od 3 rokov má dĺžku 104 cm a je vyrobená z kvalitnej odolnej peny, ktorá veľmi dobre nadnáša. Dá sa využiť pri jazere či v mori. Dieťa drží plaveckú dosku z oboch strán rúčkami a kope nohami, čím sa poháňa vpred. Každé dieťaťa si pobyt vo vode s doskou na plávanie s radosťou užije. Viac dosiek na plávanie nájdete v kategórii plávacie dosky.

Plávacie dosky

Bezpečný pobyt

Konečne sa začala vaša vysnívaná dovolenka? Nenechajte si ju pokaziť tým, že podceníte pitný režim. Dehydratácia drobcov sa môže skončiť aj hospitalizáciou a návšteva nemocnice je predsa to posledné, po čom na dovolenke túžite. Deťom ponúkajte vodu aj vtedy, keď si ju nepýtajú. V mnohých krajinách tečie najlepšia voda priamo z vodovodného kohútíka. V niektorých destináciách sa však turistom práve toto neodporúča. Zistite si, ako je to v oblasti, do ktorej sa chystáte a zásobte sa dojčenskými a stolovými vodami.

Výbornou alternatívou pre deti je aj nesladený čaj. Pre váš bezpečný pobyt máme ešte jeden extra tip – ak neviete, čo s cennosťami na pláži alebo kúpalisku, ukryte ich tak, aby ich prípadní zlodeji nenašli. Mobil a peniaze môžete vložiť do prázdneho obalu od opaľovacieho krému, prípadne ich zabaľte do detskej plienky, ktorá bude pôsobiť ako použitá. Môžete si byť istí, že jej obsah nikto skúmať nebude.