Tipy na spánok ako v bavlnke

  Kategórie: Bábätko a batoľa,
4 min
29. sep'16

Uspávanie bábätka je pre mnohé matky nočnou morou. Kým jedno dieťa zaspí hneď po zotmení, druhé treba nosiť, mojkať alebo mu spievať. Neexistuje univerzálny recept na kľudný spánok bábätka. Pozrite sa s nami na niekoľko trikov, ktoré bábätku pomôžu zaspať.

Spanok babatko

Pracujte so svetlom

Novorodenci nevedia rozlišovať medzi dňom a nocou. Snaha naučiť ich na spánok v určitom čase vychádza často nazmar. Už niekoľko týždňové bábätko je však schopné vnímať jemné rozdiely medzi svetlom a tmou a práve vtedy je najvhodnejší čas vytvoriť mu spánkové návyky. Tma pôsobí na náš mozog otupujúco a vysiela signál na vyplavenie melatonínu, spánkového hormónu. Naopak, svetlo dáva nášmu telu impulzy, že je čas vstávať.

Elizabeth Pantley, autorka knihy The No-Cry Sleep Solution (nájdete v Češtine pod názvom Klidné spaní a ukládání) tvrdí, že správne svetlo je pre nastolenie režimu bábätka kľúčové. Počas dňa sa zdržiavajte v svetlých priestoroch, prechádzajte sa s bábätkom po vonku a v byte nezaťahujte závesy.

Veľkou pomocou sú stmievače. S postupujúcim večerom, znižujte intenzitu svetla v byte. Bábätko tak pripravujete na blížiaci sa spánok. Ak sa dieťa počas noci prebudí, nerozsvecujte nočnú lampu. Náhla zmena svetla hovorí dieťatku, že je čas vstávať.

Nočné svetlo do postieľky Cotoons Smoby

Smoby modre svetlo do postielky

Niektoré detičky radi spia pri jemnom svetle. Nerušivé tlmené svetlo je vhodné aj pre lepšiu manipuláciu s bábätkom počas noci. Nepodceňte výber vhodného svetla do postieľky a vyhnite sa svetlu s bielym či žltým tónom, ktorý stimuluje mozgovú aktivitu dieťatka. Namiesto toho vsaďte na chladný modrý tón. Ideálnou voľbou je nočné svetlo do postieľky Cotoons Smoby. Vybrať si môžete z dvoch režimov - blikajúceho a neprerušovaného stáleho svetla.

Hračky do postieľky

Rozlišujte medzi ospalosťou a spánkom

Spánok u detí pracuje na iných princípoch ako u nás, dospelých. Koľkokrát ste fungovali až do úplného vyčerpania? Stačilo si ľahnúť trebárs aj na zem a v sekunde by ste zaspali. Deti to majú trošku inak a pokiaľ fázu ospalosti prešvihnete, dieťa je nervózne, plačlivé a nedarí sa mu zaspať. Spisovateľka a spánková koučka Kim West odporúča ukladať dieťa pri prvom náznaku ospalosti. Zo začiatku to môže byť náročné hlavne pre dojčiace matky, časom však odpozorujete, kedy je ten správny čas.

Obmedzte očný kontakt

Nepozerať sa do očí svojho bábätka je asi tá najťažšia úloha vôbec. Veď oči sú pohľadom do duše a svojim pohľadom sa ho snažíte pochopiť aj upkojiť. Ak sa vaše dieťa v noci budí, zoberte ho na ruky, no vyhnite sa očnému kontaktu. Stretnutie pohľadu matky a dieťaťa stimuluje bábätko k aktivite a opätovné zaspanie sa tým oddiaľuje. Skúste mu pozerať na bruško alebo hlavičku a jemne ho pritom hladkajte. Prehovorte k nemu alebo mu zaspievajte, váš hlas by však mal byť tichý a kľudný.

Doprajte bábätku komfort

Nočné budenie bábätka môže mať niekoľko dôvodov. Buď je hladné, má plnú plienku, necíti sa bezpečne alebo ho niečo bolí. Ak je dieťatko napapané aj prebalené, skontrolujte pyžamko, ktoré má na sebe. Stačí, že je vyrobené z drsnejšieho materiálu alebo ho omína medzi nožičkami či pod krkom a dieťa naň reaguje plačom. 

Detská postieľka má slúžiť bábätku, neprepchávajte ju preto zbytočnými hračkami či vankúšikmi. Úplne postačí detská prikrývka, kolotoč nad postieľku a maximálne jedna mojkacia hračka. Ak bábätko plače a pritom mu nič nechýba, vyskúšajte zavinovačku alebo detský spací vak. Bábätko bolo v stiesnených podmienkach maternice celých 9 mesiacov a niet sa čo čudovať, že mu priveľa miesta naokolo naháňa strach.

Detský spací vak Kaloo pre najmenších

Kaloo spaci vak

Spací vak je vhodný aj pre najmenšie bábätká. Zovretie vaku deťom pripomína maminkine bruško, malé bábätká tak budú zaspávať kľudnejšie. S príchodom chladnejších nocí hrozí väčšie riziko prechladnutia u detí. Vďaka spaciemu vaku sa batoľa neodkope a vy máte záruku, že ostane v teple počas celej noci. Spací vak od francúzskej spoločnosti Kaloo je vyrobený z kvalitných a bezpečných materiálov.

Dojčenské zavinovačky

Kolotoč nad postieľku Cotoons Smoby

Smoby cotoons kolotoc nad postielku

Kolotoč nad postieľku je výborným riešením ako uspať vaše bábätko. Okrem vizuálnych vnemov môže dieťatko vnímať aj príjemnú hudbu, ktorá ho upokojí a pomôže mu zaspať. Hudbu je možné nastaviť na 10 až 40 minút. Detský kolotoč Cotoons je výherca staže Grand Prix Marketing Innovation 2015 a pochádza od renomovaného francúzskeho výrobcu hračiek Smoby.

Kolotoče nad postieľku