Zbaľte sa na dovolenku ako skúsení cestovatelia

  Kategórie: Výchova,
5 min
18. júl'16

Cestovateľské portály sú plné rád, ako sa zbaliť na dovolenku. Ako však tieto pravidlá uplatniť, ak váš čaká dovolenka s deťmi? Pripravili sme pre vás najlepšie tipy na balenie, ktoré sa vám zídu, ak cestujete na dovolenku celá rodina.

Chytá vás panika pri predstave balenia celej rodiny na dovolenku? Rozhodnúť sa, čo budete potrebovať a čo nie, býva niekedy ťažké. Pri balení kufrov je dôležitý spôsob prepravy – ak ste na cestách autom, môžete toho zobrať so sebou viac, naopak letecké spoločnosti vás obmedzia svojimi hmotnostnými limitmi. Ako prvé si spíšte v dostatočnom predstihu zoznam vecí, ktoré nemôžu v batožine chýbať. Zoznam bude zároveň dobrou pomôckou pri návrate, skontrolujete si podľa neho, či ste v hoteli niečo nezabudli.

Dovolenka blog nahlad

Pravidlo kombinovania

Zlaté pravidlo podľa skúsených cestovateľov znie – vezmite si len polovicu oblečenia, ktoré ste si pripravili. Skúste si pre seba povyberať oblečenie zo skrine a skombinovať ho tak, aby ste ho využili pri rôznych príležitostiach. Pri balení oblečenia pre drobcov sa riaďte tým, aby boli deti oblečené od hlavy po päty aj v prípade chladnejšieho počasia. Ak si so sebou zoberiete mydlo na pranie, detské tričká či kraťasy môžete každý večer preprať v rukách, do rána budú suché. Takto ušetríte miesto v kufri.

Či už pôjdete cez leto do hôr alebo k vode, potrebovať budete krém na opaľovanie. Tomu, ako deti chrániť pred slniečkom, sme venovali samostatný článok o rizikách slnečného žiarenia. Ďalšou povinnou výbavou, ktorá nechýba žiadnej správnej mamine v batožine, je cestovná lekárnička.

Dovolenka a kúpanie sa v bazéne

Dovolenková lekárnička by mala obsahovať:

  • lieky, ktoré užívate pravidelne
  • teplomer
  • prípravky proti uštipnutiu hmyzom
  • kvapky do očí, nosa a uší
  • lieky na nevoľnosť pri cestovaní
  • lieky proti horúčke
  • lieky proti hnačke
  • lieky proti alergii
  • lieky na zmiernenie bolesti
  • tinktúru na dezinfekciu rán
  • čierne uhlie
  • obväzy a náplasti
  • prípravky na spálenú kožu

Mliečko môžete vziať aj do lietadla

Ak na dovolenku letíte, dajte si pozor na príručnú batožinu. Na jej veľkosť a hmotnosť má väčšina leteckých spoločností prísne kritéria. Nepatria do nej ostré predmety ani tekutiny v balení väčšom ako 100 ml. Menšie balenia musíte zabaliť do priehľadného igelitového vrecka. Špeciálne pravidlá fungujú pre rodičov s malými deťmi. Na palubu lietadla pre ne môžete vziať mlieko, čaj alebo inú tekutinu v primeranom množstve podľa dĺžky letu. Pri kontrole vás môžu vyzvať, aby ste nápoj ochutnali, nebuďte z toho prekvapení.

Správna technika balenia kufra

  • ťažké veci dajte na spodok ako prvé,

  • vyplňte vzniknuté medzery a škáry drobnosťami ako ponožky, šatky, opasok či zrolované tričko,

  • na vrch kufra ukladajte mäkké veci,

  • ak budete ubytovaní na all inclusive dovolenke v hoteli, uteráky môžete nechať doma, zoberte si len deku či osušku na pláž,
  • oblečenie môžete skladať alebo rolovať,  pri rolovaní sa ho do kufra zmestí viacej.

Deti a vlastná batožina

Dovolenka je pre mnohé rodiny synonymom hrania sa a čítania. Osvedčenými hračkami na dovolenku sú spoločenské hry, omaľovánky, puzzle, kreatívne hry pre ručné práce a tvorenie či obľúbené plyšové zvieratko. Zapojte deti do príprav a dajte im priestor, nech si zbalia svoje vlastné poklady, najlepšie do malého batohu alebo kufríka na kolieskách. Vlastná batožina dodá malým cestovateľom pocit zodpovednosti a dôležitosti a vďaka praktickým kolieskam nebude namáhaný chrbátik dieťaťa.

Janod detský kufor na kolieskach Vlk od 3 rokov

Detský kufrík na kolieskach JanodDetský kufor na kolieskach Vlk je pekný kufrík pre deti od 3 do 8 rokov. Vďaka teleskopickej rúčke sa prispôsobí výške každého dieťaťa a plastové kolieska uľahčia prenos detskej batožiny a hladkú jazdu. Viac detských kufríkov na kolieskach nájdete v kategórii detské batohy.

Detské batohy

Kočík – áno či nie?

Ak si myslíte, že pár dní bez kočíka vydržíte, dovolenková realita vás vyvedie z omylu. Okrem dieťatka budete prenášať z miesta na miesto aj veci, a to nehovoríme o voľných rukách pre ďalšie deti. Vezmite si so sebou namiesto kočíka aspoň šatku na nosenie či ergonomický nosič. Ak vám zvýši miesto v kufri auta, porozmýšľajte nad kombináciou detského kočiara a detskej trojkolky v jednom. Vďaka možnosti modifikovania podľa veku s vami môže prežiť nejednu dovolenku.

smarTrike čierno-červená trojkolka smarTrike&Go Touch Steering s nákupným vozíkom

smarTrike trojkolka s nákupným vozíkomTrojkolka smarTrike&Go Touch Steering 5v1 je úžasná trojkolka, vybavená najnovšími technológiami. Detská trojkolka porastie s vašim dieťaťom od jeho 10 mesiacovdo 3 rokov. Unikátnu odnímateľnú tašku oceníte na dovolenke pri ceste na pláž alebo pri dlhších prechádzkach. Viac detských trojkoliek nájdete v kategórii trojkolky.

Detské trojkolky

Ak ste niečo zabudli zbaliť, nestresujte sa kvôli tomu zbytočne zvyšok cesty. Každá krajina má obchody, v ktorých kúpite chýbajúci šampón alebo slnečné okuliare.