4 kroky, ako naučiť dieťatko na nočník

  Kategórie: Výchova,
4 min
31. júl'16

Otázka, ako drobca odnaučiť od nosenia plienok, trápi asi každého rodiča.  Odborníci hovoria, že bábätká sa k novému návyku dopracujú niekedy medzi 18. mesiacom a obdobím troch rokov. Každé dieťatko je však iné, niektoré potrebujú len pár dní, iným to môže trvať týždne či mesiace. Akých krokov sa treba držať, aby tento proces zvládlo čo najľahšie?

Nočník

Dieťatko na nočník dobre pripravte

Drobcovi najskôr ukážte, že vy a jeho súrodenci používate záchod a že je to úplne normálne. Malí totiž prirodzene napodobňujú správanie dospelých. Na pomoc si vezmite obľúbených kamarátov vášho synčeka či dcérky, napríklad plyšové figúrky alebo bábiky. Pri kúpe doplnkov pre bábiky môžete malej slečne zaobstarať aj sadu s miniatúrnym nočníkom alebo opatrovateľské centrum. Na bábike alebo na plyšovom zvieratku im názorne predveďte, ako sa nočník používa.

Set odrážadlo Bubble Go s melódiami Smoby modré a nočník autíčko s volantom a klaksónom od 6 mesiacov

Odrážadlo Bubble Go a nočník Autá

Hravo riešený nočník autíčko urobí z nácviku na nočník zábavu. Navyše, ak sa detičky v tomto veku naučia fungovať bez plienočky, môžu si lepšie vychutnať aj jazdu na odrážadle alebo trojkolke.

Detské nočníky

Sledujte prvé signály

Znamením, že dieťatko je už pripravené na nočník, je pravidelná a pevná stolica, ktorú vykonáva v relatívne predvídateľnom čase. V noci dokáže prespať bez toho, aby ho budilo nutkanie na potrebu, počas dňa sa nepociká na dlhšiu dobu a aj po zdriemnutí sa zobúdza so suchou plienkou. Dieťatko sa iniciatívne zaujíma, ako a prečo používať záchod. Teší ho každá pochvala a prejavuje túžbu po samostatnosti. Začína bežne používať slová „cikať“ a „kakať“ a necíti sa pohodlne, keď má mokrú alebo špinavú plienočku.

Nacvičujte a nevzdávajte sa

Na začiatku skúšobnej fázy dajte dieťatku plienku dole, alebo – ak je leto – ho nechajte behať po byte aj bez oblečenia a pravidelne sa nezabudnite ubezpečovať, či nepotrebuje ísť na toaletu. Svoju žiadosť servírujte rázne, no spojte ju s niečím pekným a pozitívnym, napríklad: „Poď sa vycikať, potom si budeme skladať puzzle“. Vopred počítajte s neúspešnými pokusmi, nikdy však neprejavujte hnev, smútok či sklamanie a svoju ratolesť nikdy netrestajte. Ak dôjde k nehode, vymeňte dieťatku oblečenie a navrhnite mu, aby nabudúce použilo nočník. Z potreby na nočníku postupne urobte pravidelný návyk – naučte dieťatko ísť na toaletu napríklad po každom jedle.

Bez plienočky mimo domu

Vyskúšajte zobrať dieťatko bez plienky aj mimo domu, ideálne na nejaké známe miesto, napríklad k starej mame. Berte so sebou praktické cestovné nočníky, ktoré neskôr môžete využiť aj na dovolenke. Pre chlapcov odporúčame aj praktický pisoár, ktorý sa jednoducho prisaje na kachličky v kúpeľni. Snažte sa vyhnúť tomu, aby ste používali plienku „pre každý prípad“, to celý proces iba skomplikuje a predĺži.

Pisoár pre deti žaba

Pisoár žaba

Pisoár je vhodný pre všetkých chlapcov, ktorí vyrástli z plienok. Tento má tvar žabky s veľkými očami, ktoré sa zároveň z druhej strany prisajú na dlaždičky v kúpeľni. Vďaka prísavkám viete jednoducho zmeniť výšku pisoára a prispôsobiť ho tak rastu vášho syna.

Dobré rady na záver

  • Vyjasnite si vopred celý plán s každým členom rodiny, aby ste postupovali jednotne.
  • Naučte dieťatko používať jednoduché nohavice, napríklad tepláky na gumičku, ktoré si bude vedieť samé vyzliecť aj obliecť.
  • Rozmiestnite v dome aj viac nočníkov.
  • Záujem dieťatka o nočník môžete prehlbovať povzbudeniami, prípadne aj malou odmenou, napríklad spoločnou hrou. Niektorým rodičom sa vyplatili napríklad školské tabule s „denníkom“ pokrokov a zábavnými magnetkami.
  • Nikdy neučte dieťatko používať nočník v nejakej problematickej fáze, napríklad počas sťahovania alebo dovolenky.
  • Ak plánujete dlhšiu cestu alebo dovolenku, ukážte drobcovi, ako používať veľkú toaletu s detským sedadielkom, takzvanou redukciou.